Сливові чагарники і дерева, зазвичай, дають дуже хороший урожай. Вправні садівники справляються з великою кількістю плодів, заготовлюючи їх на зиму. Крім звичних консервованих на зиму компотів, варення і джемів можна заготовити дуже смачний сироп зі слив. У кулінарних цілях його використовують, як соус для млинців чи випічки, а так же, як наповнювач для освіжаючих коктейлів. Про всі способи приготування цього смачного десерту в домашніх умовах поговоримо в цій статті.
Інгредієнти: Вода, Гвоздика, Лимонна кислота, Сливи, Цукор
Зміст
Спосіб 1: сливовий сироп без нагріву
Стиглі плоди розрізають на половини і видаляють кісточки. Кожну часточку ріжуть ще навпіл. В емальовану миску кладуть сливи в один шар і засипають їх щільним шаром цукру. Шари чергують до тих пір, поки продукти не закінчаться. Співвідношення звільнених від кісточки слив і цукру 1:1.
Пересипані сливи накривають кришкою і прибирають на добу в холодильник. Пару раз за цей час шматочки перемішують, щоб цукор швидше розійшовся.
Після того, як кристалики повністю розчиняться, масу проціджують крізь дрібне сито або тканину, розливають по чистім банкам, накрив кришками, зберігають у холодильнику. М’якоть використовують для приготування компотів чи киселів або в якості начинки для випічки.
Спосіб 2: Сироп із слив з лимонною кислотою
Сливки миють, а потім, розминають руками або дерев’яним товкачем, намагаючись не роздрібнити кісточки. Якщо плодів не дуже багато, то кісточки краще відразу ж видалити. Розм’якшені фрукти засипають цукром. На 1 кілограм основного продукту беруть 600 грам цукрового піску. Миску з продуктами прибирають на холод на 1-2 доби. Після цього, сливи проціджують, а в отриманий сироп додають 5-7 грам лимонної кислоти.
Спосіб 3: сливовий сироп з додаванням води
Сливи, 1 кілограм, звільняють від косточок. М’якоть пропускають крізь м’ясорубку. У сливову кашку додають 100 мілілітрів води, а потім, пропускають все крізь прес, віджимаючи сік. Щоб отримати більш прозорий сироп, сік відстоюють протягом кількох годин. Після цього, верхній прозорий шар зливають в окрему миску. Кількість основи для сиропу заміряють літровою банкою. Це потрібно для точного визначення кількості цукрового піску. На кожен літр соку беруть 1,5 кілограми цукру. Продукти змішують і, щоб кристалики швидше розійшлися, прогрівають на вогні, не доводячи до кипіння.
Спосіб 4: приготування в паровій соковарці
У ємність соковарки наливають 2,5 літра води і чекають її закипання. Промиті сливи, 2 кілограми, завантажують в соковарку. Найкраще фрукти класти без кісточок. До плодів додають 180 грам цукрового піску. Як тільки пароварка почне працювати, вогонь зменшують до мінімального. Час варіння від 30 до 60 хвилин. У сік, отриманий за допомогою парової соковарки, додають 2 кілограми цукру, розчиняють його, а потім всю масу пропускають крізь одинарний шар фланелевої тканини або у четверо складену марлю.
Ще про один спосіб приготування соку зі слив розповість відео-рецепт від сім’ї Крамаренко. Такий сік цілком підійде для подальшого приготування сливового сиропу.
Спосіб 5: сироп зі слив з гвоздикою
600 грам стиглих слив миють, розрізають на дві частини і видаляють кісточки. М’якоть заливають 300 мілілітрами чистої води, додають 150 гр цукру, 2 бутони гвоздики і ставлять варитися на середній вогонь. Масу кип’ятять 10 хвилин. Після, плоди відкидають на металеве сито і протирають за допомогою дерев’яної ложки.
В отриманий сироп кладуть ще 150 грам цукрового піску і в останній раз прогрівають на вогні протягом 5-7 хвилин до загустіння.
Як зберігати сливовий сироп
Кращий спосіб зберігання – закатка теплої заготовки в чисті стерильні банки. В холодильнику, заготовка в такому вигляді може зберігатися до півроку. Якщо ж за рецептом сливовий сироп проварюють перед закручуванням на вогні, то термін зберігання такого десерту досягає і року. Найкраще використовувати для фасування невеликі баночки або пляшечки. Сироп, закритий в ємності малого обсягу, набагато зручніше використовувати.
Ще один вартий уваги спосіб зберігання – заморожування. Кубики сливового сиропу обов’язково припадуть до душі любителям прохолодних напоїв. Крім цього, заморожений сироп можна додавати в різні каші або гарячий чай для його охолодження і ароматизації.