Багато хто знає, що плоди шипшини дуже корисні і немає в світі такого плода, який зрівняється з шипшиною в кількості вітаміну С на 100 грам продукту. Про заготівлю корисного шипшинового соку на зиму ми і поговоримо в цій статті.
Інгредієнти: Лимонна кислота, Цукор, Шипшина
Шипшину часто сушать на зиму і потім готують з неї відвари. Звичайно, це теж корисно, але ніякий відвар не зрівняється з соком свіжої шипшини. Щоб зберегти всі вітаміни і корисні елементи, потрібно заготовлювати сік зі свіжих плодів шипшини.
Для цих цілей краще брати культурні сорти. Вони набагато більші і це полегшує чистку, але сам склад вітамінів у них практично ідентичний.
Розглянемо два способи приготування соку з шипшини. Вони розрізняються способом приготування і зберігання, та можна спробувати обидва способи, щоб вибрати кращий для себе.
Зміст
Сік з шипшини без цукру
- 1 кг плодів шипшини;
- 1 стакан води;
- лимонна кислота 5 гр.
Вимийте плоди шипшини. Видаліть плодоніжки і квітколоже і розріжте плід навпіл.
Видаляти насіння не обов’язково. Нагрійте в каструлі з товстим дном воду, засипте очищені плоди шипшини та доведіть їх до кипіння і вимикайте плиту.
Тепер потрібно накрити каструлю, можна навіть укутати, щоб відвар настоявся. В середньому на це йде 3-4 години, після чого потрібно злити сік через друшляк з великими вічками і другий раз процідити через марлю. У самій серцевині шипшини є такий милий пушок, але він тільки на вигляд милий. У декого він викликає жорстоку алергічну реакцію і краще перестрахуватися.
Злийте отриманий сік в каструлю, додайте лимонну кислоту і доведіть до кипіння.
Не потрібно варити сік шипшини, досить 2-3 хвилин кип’ятіння, і можна розливати його в банки з кришками.
Навіть при тому, що за цим рецептом ми готували сік з водою, він все одно виходить занадто концентрованим і його не можна пити в чистому вигляді. Розбавте його з водою, або іншим соком в співвідношенні 1:1, і тоді у вас не буде передозування вітамінами.
Так як цей сік без цукру і він фактично без консервантів, зберігайте його в прохолодному місці не більше 10 місяців. Збільшити термін зберігання можна, якщо приготувати сироп з шипшини.
Сік з шипшини з цукром
Народні цілителі не рекомендують використовувати цукор і радять замінювати його медом, але в даному випадку, потрібен саме цукор. Цей спосіб схожий на рецепт приготування варення їх шипшини , але тут ми беремо лише сік.
Вимийте плоди шипшини, очистіть від квітколожа і хвостика, розріжте і повністю видаліть насіння з пушком.
Складіть плоди в каструлю і залийте окропом на 3-5 хвилин, після чого воду потрібно злити.
У чисту літрову банку насипте на дно пару столових ложок цукру, потім покладіть шар шипшини. Пересипьте його цукром, і знову шипшина. Трамбують шари, і укладайте їх, поки не дійдете до верху. Закрийте банку пластиковою кришкою і поставте банку в холодильник.
Через 5-7 днів ви побачите, що цукор розтанув і банка заповнилася соком. Злийте сік в пляшку, і також зберігайте цей сік в холодильнику.
При такому способі, сік зберігається не більше місяця, але якщо ви його заморозити, він буде вас радувати всю зиму.
Дивіться відео, як приготувати сік з шипшини: