Сік з кульбаби - як приготувати і зберегти на зиму

Сік з кульбаби – як приготувати і зберегти на зиму

Існує маса рецептів приготування соку з кульбаб і кожен рецепт хороший. Але, різні захворювання вимагають певного виду соку, тому, розглянемо основні рецепти приготування соку з кульбаби і особливості його зберігання.

Сік з квіток кульбаби

Для приготування будь-якого з видів соку з кульбаби, слід вибирати рослини далеко від доріг. І справа не в пилу, йото легко змити. Справа в тому, що рослини накопичують в собі шкідливі речовини, які вилітають з вихлопних труб автомобілів, і замість лікування, ви ризикуєте посилити хворобу.

Складність при приготуванні соку з квітів кульбаби полягає в тому, щоб зірвати квіти і не дати їм зів’яли. Деякі цілителі радять відразу взяти з собою на кульбабова поле скляну банку, цукор і дерев’яну круглу паличку-товкач.

Свіжозібрані квіти кульбаби відразу складайте в банку, пересипайте цукром і тут же утрамбовуйте паличкою. І так шар за шаром, поки банка не виявиться доверху набита квітками.

Закрийте банку поліетиленовою кришкою і вирушайте додому. Поставте банку з кульбабами в прохолодне, темне місце на 3-4 дні. За цей час ви побачите, як в банці поступово утворюється темно-коричневий сік, ось він-то нам і потрібен. Злийте сік і гарненько відіжміть квіти.

Кип’ятити цей сік не можна, і зберегти сік з квіток кульбаби на зиму можна лише шляхом заморожування в морозильній камері. Розлийте сік у формочки для льоду і ваш сік збережеться стільки, скільки вам потрібно.

Краще зберігати мед з кульбаб . Готувати його не складно, а зберігається він набагато краще.

Сік із стебел і листя кульбаби

Зріжте всю кульбабу, разом зі стеблом, квіткою і листям (крім кореня).

Розведіть в глибокому тазу воду з сіллю. На 1 літр води слід брати 2 ст. ложки солі з гіркою (можна кухонної, або морської). Замочіть зелень на 1 годину в солоній воді, щоб прибрати гіркоту з листя.

Далі, складіть зелень в друшляк і гарненько промийте під проточною водою. Обілліть зелень окропом, і на цьому підготовка листя кульбаби закінчена. Можна приступати безпосередньо до приготування соку. Перекрутіть всі частини рослини через м’ясорубку і відіжміть зелену «кашку» через марлю.

Сік з кульбаби готовий. Щоб зберегти сік з листя кульбаби на зиму, його також можна заморозити, або використовувати в якості консерванту спирт.

На 1 літр соку з листя кульбаби беремо 150 гр. спирту, або 300 гр. горілки.

Розведіть сік зі спиртом, залийте його в стерильну пляшку і закупорьте пробкою. Виберіть для зберігання соку прохолодне, темне місце, де він зможе зберігатися близько 4-5 місяців. Якщо сік почне трохи бродити, в цьому немає нічого страшного, це ніяк не вплине на його лікувальні властивості і ви можете користуватися соком з кульбаб до нового врожаю.

У такої простої рослини як кульбаба, маса корисних властивостей і так само багато рецептів її заготовки на зиму.

Як приготувати корисний сік з кульбаби, дивіться на відео: