Існує безліч сортів груш, і сік на зиму можна робити з будь-якого сорту. Адже вони всі соковиті, хоча і різняться за смаком. Прекрасний аромат і смак мають груші-дички, але робити з них сік дуже складно. Вони занадто тверді, і соку в них дуже мало. Однак, якщо додати кілька груш-дичок до окультурених сортів, то ви отримаєте чудовий грушевий сік на зиму. Потрібно тільки вибрати, який саме сік вам готувати – з м’якоттю або без.
Сік з груш без м’якоті
Вимийте груші, видаліть насіннєві коробочки і за допомогою соковижималки видавіть з них сік.
Якщо соковижималки немає, то, так саме, очистіть груші і перекрутіть їх через м’ясорубку, а потім, за допомогою марлі відіжміть сік.
Складіть м’якоть до каструлі і залийте її теплою водою. Води потрібно взяти стільки ж по об’єму скільки було м’якоті.
Дайте суміші постояти 30 хвилин і знову, за допомогою марлі, процідить сік.
Перемішайте перший сік з другим, додайте цукор, з розрахунку: на 1 л соку 300 гр цукру.
Поставте сік з груші на вогонь і кип’ятіть 10 хвилин. Не турбуйтесь, груша чудово переносить термічну обробку і збереже свої корисні властивості навіть при кип’ятінні. Розлийте сік в стерильні бутлі і закатайте їх кришками.
Зберігайте такий домашній грушевий сік в темному, прохолодному місці, але не довше 12 місяців.
Грушевий сік з м’якоттю
- груші 1 кг;
- цукор 500 гр;
- вода 1 л.
Очистіть груші, поріжте і складіть їх в каструлю. Пересипте цукром і дайте так постояти близько години.
Влийте до каструлю воду і поставте на плиту. Варіть груші 7-10 хвилин, до м’якості.
Перетріть отриману масу через дрібне сито або пробийте блендером. Якщо отриманий сік дуже густий, то додайте ще води. Таким чином, в домашніх умовах ви можете зробити заготовку настільки густою, наскільки потрібно саме вам.
Отриманий грушевий сік злийте в каструлю, доведіть до кипіння, і розлийте по підготовленим банкам/пляшкам.
Грушевий сік з м’якоттю зберігається нітрохи не гірше, ніж очищений, але є більш корисним.
Дивіться на відео-рецепт, як правильно зробити грушевий сік, за допомогою преса вдома: