Сік з чорноплідної горобини: найпопулярніші рецепти - як зробити сік з черноплодки на зиму в домашніх умовах

Сік з чорноплідної горобини: найпопулярніші рецепти – як зробити сік з черноплодки на зиму в домашніх умовах

Чорноплідна горобина радує своїм шикарним врожаєм незалежно від того, які погодні умови були в літній період. Цей кущ дуже невибагливий. Ягоди тримаються на гілках до пізньої осені і, якщо ви їх не встигли зібрати та на них не зазіхнули птахи, то чорноплідна горобина разом з плодами піде під сніг.

Рецептів приготування соку з аронії (так по-іншому називають черноплодку) досить багато. З нашої добірки ви можете вибрати той, який підходить саме вам. Вибір залежить від того, яким кухонним обладнанням ви володієте.

Зміст

Збір і підготовка плодів аронії

Ягоди починають збирати пізньої осені, коли плоди на гронах потемніють. При стисканні з них вичавлюється темно-бордовий сік. Смак стиглої аронії не надто привабливий – кислий, з яскраво вираженою терпкістю.

Знімають ягоду з куща прямо гронами, а від гілочок звільняють перед самою переробкою. Перебрану черноплодку споліскують проточною водою і відкидають на сито, щоб позбутися від зайвої вологи. Повністю сушити ягоди не потрібно.

Пропонуємо ознайомитися з відео від каналу «Лікарські рослини», що розповідає про корисні властивості і можливу шкоду чорноплідної горобини

Варіанти приготування

З використанням соковижималки

Цей спосіб найшвидший і менш трудомісткий, але вимагає використання додаткового пристосування – соковижималки. Ягоди (2 кілограма) частинами закладають в агрегат і віджимають з них сік. Його виділиться небагато, так як чорноплідна горобина досить «суха». Одержаний концентрований продукт закривають кришкою і прибирають тимчасово в холодильник.

Залишки макухи заливають окропом так, щоб вода злегка покривала шкурки. Прикривають ємність марлею або бавовняною тканиною, і залишають на 3 години на столі. Після цього масу проціджують, а отриманий рубіновий настій додають до концентрованого горобинового соку.

сік з чорноплідної горобини

Миску ставлять на вогонь і додають цукор. Його кількість залежить від отриманого соку. На кожний повний літр беруть половину двохсотграмової склянки піску і ¼ чайної ложечки пороша лимонної кислоти. Після того як продукт покипит 5 хвилин, його переливають в пляшки і закупорюють кришкою. Тару перед фасуванням обов’язково стерилізують , а кришки ошпарюють окропом.

Канал «Valentin Pelmeni» ділиться своїм досвідом приготування соку з аронії з використанням електричної соковижималки

За допомогою соковарки

Ще одним помічником на кухні для приготування натуральних соків є соковарка. Апарат може бути як з власним електричним нагрівачем, так і  з використанням ззовнішніх джерел енергії.

Нижню частину соковарки на ¾ частини заповнюють водою і відправляють її на вогонь. Зверху встановлюють сітку для збору соку, а на неї – чашу з ягодами. 2 кілограми аронії пересипають 2 склянками цукру. Закривають каструлю кришкою. Важливо переконатися в тому, що шланг для подачі соку перекритий спеціальної прищіпкою.

Після того як вода в нижньому відсіку закипить, нагрівання зменшують до мінімуму. Приблизно через 45-55 хвилин сік можна буде направляти в стерильні пляшечки. Після наповнення ємностей, їх закручують і утеплюють на добу.

сік з чорноплідної горобини

Через сито

1,5 кілограма промитих ягід черноплодки укладають в каструлю з широким дном, ставлять на вогонь, і заливають 2 склянками окропу з чайника. Ложкою ягоди інтенсивно перемішують, щоб вони рівномірно бланшувалися. Час нагріву 5-10 хвилин. Якщо плоди обм’якнули швидше, то вогонь можна вимкнути раніше.

Гарячу аронию разом з рідиною перекладають на металеве сито (грати), і починають перетирати ложкою або дерев’яним товкачем. Процедура ця досить копітка і тривала, так що потрібно набратися терпіння.

сік з чорноплідної горобини

Макуху, що залишилася, заливають водою так, щоб вона злегка покривала залишки ягід. Настоюють в такому вигляді масу 3 години, а потім знову проціджують.

При бажанні можна «запарити» макуха і втретє, але в консервацію отриманий сік пускати не потрібно. Його можна випити відразу ж, присмачнивши  цукром.

У сік, зібраний від черноплодки після двох проціджування, додають 200 г цукру і дрібку лимонної кислоти. Миску з соком ставлять на плиту і кип’ятять на повільному вогні 5-7 хвилин. Час відраховують тільки після закипання.

Тим часом стерилізують тару і кришки. Гарячий горобиновий сік розливають по пляшках, а потім добу витримують їх у теплі.

За допомогою марлі

Якщо сита з дрібними гратами немає, то для приготування соку з чорноплідної горобини можна скористатися марлею. Найкраще брати великий шматок, складений удвічі або втричі. Марлею застеляють друшляк з будь-яким розміром решітки. Кількість продуктів береться така ж, як в попередньому рецепті.

Черноплодки бланшують, а потім разом з рідиною зливають на друшляк з марлею. Після цього ягоди ретельно віджимають. Дуже доречно для цього залучити на допомогу чоловічу половину сім’ї.

Макуху заливають окропом, дають масі постояти кілька годин, а потім процедуру ґрунтовного віджиму повторюють.

У сік засипають 200-300 грам цукру і ставлять його на вогонь. Після п’ятихвилинного кип’ятіння, заготівлю фасують по пляшках або банкам, які пройшли процедуру стерилізації.

Радимо подивитися відео від каналу «На Дачі у Агафії» з докладним рецептом приготування горобинового соку з чорних плодів з лимонною кислотою

За допомогою трилітрової банки

Банку можна взяти і меншого розміру, але так як урожай ягід аронії буває зазвичай значний, то найкраще брати об’ємнішу тару.

Ємність стерилізують будь-яким способом, а потім наповнюють її плодами, приблизно, на 2/3 об’єму. Візуально це трохи більше половини.

Окремо кип’ятять воду. Досить буде двох літрів. Киплячою рідиною заповнюють банку до самого горлечка. Зверху замість кришки надягають марлеву сітку.

У такому вигляді аронія має простояти добу. Температура – кімнатна.

Через деякий час, сік зливають в каструлю. Ягоди можна залишити в банці і залити окропом їх ще раз. Але такий сік консервувати не варто. Його можна випити замість вітамінного компоту.

Каструлю з чернорябіновим соком ставлять на плиту, а після закипання рідини починають відлік 5 хвилин.

Готову заготовку розливають по банках або пляшках, і відправляють на тривале зберігання.

сік з чорноплідної горобини

З замороженої ягоди

Спекотна пора заготовок часто не залишає вільного часу, тому черноплодку, заготовлену для приготування соку, заморожують. Головне, добре просушити ягоду перед переміщенням її в морозильну камеру. Для цього ретельно промиті плоди викладають на бавовняну тканину в один шар. Не забувайте, що сік аронії дуже сильно фарбується, тому рушник або ганчірку потрібно вибирати, враховуючи цей фактор.

Для приготування соку із замороженої черноплодки, ягоди попередньо не розморожувати. Їх заливають окропом в кількості, передбаченій рецептурою, а потім на повільному вогні доводять до кипіння. Як тільки рідина завирує, плиту відключають, а сік залишають настоюватися добу.

Для проціджування плодів використовують дрібну решітку або марлю. В отриманий сік додають цукор з розрахунку 200 грам на кілограм заморожених плодів. Перш ніж закупорювати консервацію в пляшки, її кип’ятять на повільному вогні 4-5 хвилин.

сік з чорноплідної горобини

Крім соку, із замороженої аронії готують сиропи , варять варення і компоти .

Варіанти зберігання і використання соку

Сік з аронії зберігають в холодильнику, заморожують в стаканчиках або поміщають в прохолодний льох. Використовують сік за прямим призначенням, розбавляючи водою і додаючи за смаком цукор або мед. З законсервованого напою також готують сироп для просочення кондитерських виробів або для подачі до млинців або оладок.