Сік із чорної смородини на зиму без цукру - зберігання у банках та заморозка

Сік із чорної смородини на зиму без цукру – зберігання у банках та заморозка

Сік з чорної смородини буде зовсім не зайвою консервацією у вашій коморі. Адже, ягода багата вітамінами і взимку ви дуже оціните свою завбачливість. На відміну від сиропу, сік із чорної смородини можна готувати без цукру або з його мінімальною кількістю. В цьому випадку, смородиновий сік можна буде використовувати як основу для компоту, соусів або желе, не побоюючись, що ваші страви будуть занадто солодкими.

Для приготування черносмородинового соку потрібно:

  • 1 кг ягід;
  • 150 грам води.

Як зробити сік із чорної смородини без цукру в домашніх умовах

Складіть зібрані ягоди в друшляк і промийте їх під струменем проточної холодної води. Очистіть їх від плодоніжок і листочків.

Сік із чорної смородини на зиму без цукру - зберігання у банках та заморозка

Складіть чисті та перебрані ягоди в каструлю і гарненько роздавіть їх товкачем для картоплі. Долийте води і покладіть каструлю на плиту.

Доведіть вміст до кипіння і, тут же, знімайте каструлю з плити, накрийте її кришкою і почекайте 2-3 години.

Встановіть на чисту каструлю сито або друшляк з дрібними отворами і перецидіть сік. Не поспішайте, нехай він стікає сам. Можливо, це займе трохи більше часу, але сік буде чистим, і його не потрібно буде додатково фільтрувати.

Сік із чорної смородини на зиму без цукру - зберігання у банках та заморозка

Якщо соку ви готуєте не багато і він призначений для дитячого харчування, то його можна заморозити, розлив червону рідину по формочках для льоду або в пластикові коробочки з під цукерок. Якщо ж соку на зиму ви готуєте більше, то краще його закатати в банки.

Сік із чорної смородини на зиму без цукру - зберігання у банках та заморозка

Чорна смородина не боїться високих температур і сік можна кип’ятити. Тільки не переварюйте його. Сік чорної смородини достатньо просто довести до кипіння і зняти пінку.

Розлийте готовий сік по стерилізованих пляшках або банках і відразу ж закрийте кришками.

Зауважу, що з чорної смородини у домашніх умовах на зиму можна зробити ще ароматний мармелад та смачну пастилу.

Сік із чорної смородини на зиму без цукру - зберігання у банках та заморозка

Сік з чорної смородини без цукру зберігається до 6 місяців. Цукор – це консервант і вже сироп з чорної смородини може стояти роками. Тому, якщо вам потрібно збільшити термін зберігання, додайте при приготуванні соку цукор, з розрахунку 100 грам цукру на кожен літр соку. Цього буде достатньо, щоб сік вистояв 12-18 місяців.

Сік із чорної смородини на зиму без цукру - зберігання у банках та заморозка

Як приготувати чорносмородиновий сік в соковарці, дізнайтесь з відео: