Шовковиця – це дуже смачні ягоди, які можна додавати в смузі, компот, коктейлі. Вони неймовірно корисні і мають тільки позитивний вплив на організм. Саме тому варто заготовувати шовковицю на зиму. Зараз ми розкажемо, як ці ягоди можна висушити.
Інгредієнти: Кора шовковиці, Листя шовковиці, Шовковиця
Зміст
Коли і як збирати шовковицю
До речі, колись шовковицю вирощували спеціально, щоб годувати шовкопряда – гусінь, яка робить шовкові нитки.
Сьогодні шовковицю можна зустріти ледве не на кожному городі. Її листя, ягоди та кору використовують в народній медицині, аби лікуватися від різних захворювань.
Шовковиця буває як чорною, так і білою. Її збирають в липні і серпні. Вистигає шовковиця нерівномірно, тому збирати ягоди необхідно кілька разів.
Збирати шовковицю треба в сухі теплі дні. Щоб прискорити процес, розстеліть під деревом тканину, а потім постукуйте палицею по гілках, аби зрілі ягоди впали. Потім просто зберіть їх в ємність. Тільки не пересипайте – шовковиця має ніжну шкірку і дуже легко давиться.
Листя треба зривати з гілочками на початку літа, коли пагони ніжні. Дивіться, щоб на них не було пошкоджень та павутиння.
Кору можна збирати в будь-який час, але зрізати треба з різних частин стовбура і використовувати тільки гострий ніж.
Підготовка продуктів для сушіння
Треба перебрати ягоди, видалити пошкоджені, прибрати сміття. Мити шовковицю не варто. Якщо дуже треба – трохи промийте ягоди водою та висушіть на паперових рушниках.
Листя треба обов’язково мити в холодній воді, та сушити на рушниках.
Кора попередньої підготовки не потребує.
Як сушити шовковицю: способи
На повітрі
Візьміть решітки чи сито, викладіть на них шовковицю в один шар і поставте на сонці. Якщо немає сита та решіток – просто розгорніть цупку чисту тканину і викладіть на неї шовковицю. В цьому випадку, щоб зробити максимальну вентиляцію. ягоди треба часто перевертати. На ніч ягоди необхідно заносити в дім.
Так шовковиця висохне за 2-3 тижні.
Листя треба сушити в сухому, добре провітрюваному приміщенні і слідкувати, щоб на них не потрапляло сонячне проміння. Також листя треба перевертати тричі на день.
Кору можна сушити при кімнатній температурі, ніяких спеціальних умов для неї не треба. Кора має висохнути приблизно за 10 днів.
В духовці
Спочатку підсушіть ягоди при кімнатній температурі протягом 2-х днів. Потім візьміть деко, застеліть пергаментом, пересипте шовковицю, поставте її в духовку та сушіть при температурі 40 градусів за Цельсієм. Дверцята духової шафи повинні бути причинені.
Через кожні 2 години ягоди виймають і перемішують. Ягоди будуть готові через 18-20 годин.
Листя також можна сушити в духовці, але їх треба перевертати кожні 30 хвилин.
У електросушарці
В сушарці ягоди необхідно сушити при температурі 35 – 40 градусів за Цельсієм. Через 6 – 10 годин сушіння, її можна збільшити до 50 градусів за Цельсієм. Ягоди будуть готові десь через 20 – 25 годин.
Листя варто сушити при температурі 40 градусів за Цельсієм, процес займе 3 – 4 години.
В цьому відео ви побачите, як сушити шовковицю:
Як зберігати сухі плоди, листя і кору
Ягоди треба зберігати в ємностях, які щільно закриваються кришками, а листя – в коробках з картону чи полотняних мішечках. Кору варто спочатку перетерти в порошок а потім скласти в невеличкі герметичні баночки.
Термін зберігання ягід та листя шовковиці – 1 рік.