Солодка шовковиця є швидкопсувним продуктом з ніжними соковитими плодами, що погано переносять транспортування. Найкраще вживати в їжу свіжі ягоди, але якщо урожай зібраний досить великий, то необхідно задуматися про те, як зберегти шовковицю про запас. Сьогодні ми розповімо, якими способами найкраще заморозити шовковицю на зиму в морозилці.
Інгредієнти: Вода, Цукор, Шовковиця
Зміст
Що таке шовковиця
Шовковиця – це плодова культура, яка налічує понад 16 різних видів. Основне поширення – території з субтропічним і помірним кліматом. Спочатку це дерево вирощувалося заради листяної маси, яка служила основним кормом гусениць тутового шовкопряда. Звідси й інша назва рослини – тутового дерева, а плодів – тутовник.
Ягоди у шовковиці м’ясисті і соковиті в формі супліддя по 2 – 3 сантиметри. Колір плодів, залежно від сорту, може бути від червоного до чорного, і від білого до рожевого.
Як збирати шовковицю
Шовковичне дерево дуже плодюче. Щорічний врожай з однієї рослини може досягати до 2 центнерів. Збір урожаю починається з середини липня і закінчується в серпні.
Найкраще збирати шовковицю в сонячну погоду. Якщо за кілька днів до цього йшов дощ, то мити урожай не буде необхідності.
Збирання ягід з нижніх гілок здійснюють вручну. Для того, щоб зняти плоди з верхівки, під деревом розстеляють великий обріз тканини або целофану, а потім, постукуючи по гілках, добиваються осипання частини стиглих ягід.
Дивіться відео – Ідея по збиранню шовковиці
Способи заморозки шовковиці
Цілі ягоди – розсипом
Цей спосіб є найпопулярнішим, так як вимагає мінімальних витрат сил і часу.
Зібраний урожай перебирають від гілок та сміття. Якщо ягода в пилу або була куплена з рук на ринку, то її необхідно акуратно промити у великій каструлі з водою. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити ніжні плоди.
Щоб не забруднити кухонні меблі, на стіл спочатку викладають поліетиленові пакети або застеляють його харчовою плівкою, зверху викладають паперові рушники, а на них – промиту шовковицю.
Просохлі плоди поміщають на піддони, шаром по 2 – 3 сантиметри, і відправляють в морозилку на 4 години. За цей час ягоди схопляться, і їх можна буде пересипати в пакет.
Якщо перед заморожуванням ягода не проходила водні процедури, то її можна відразу заморожувати в порційних пакетах.
Дивіться відео, в якому Lubov Kriuk розповість про те, як можна заморозити шовковицю просто і смачно
Шовковиця з цукром
Плоди викладають в контейнери, пересипаючи невеликою кількістю цукру. Так як ця ягода дуже солодка, то цукрового піску потрібно зовсім небагато: на 1 кілограм – 150 грам.
Після того як контейнер буде заповнено, його щільно закривають кришкою і злегка струшують, щоб пісок розподілився більш рівномірно.
Як заморозити шовковицю в сиропі
Для того, щоб приготувати сироп, знадобиться 1 стакан цукру і 2 склянки води. Воду кип’ятять з цукром 5 хвилин, а потім остуджують спочатку при кімнатній температурі, а потім пару годин в холодильнику. Важливо, щоб перед переміщенням в морозильну камеру сироп був холодним.
Шовковицю розкладають в контейнери або пластикові стаканчики і зверху заливають сиропом. Контейнери щільно закривають кришками, а стаканчики щільно закупорюють харчовою плівкою.
Якщо ягід у вас багато, то сиропу робіть більше. Потрібно, щоб шовковиця була повністю занурена в солодку рідину.
Як зберігати і розморожувати шовковицю
Шовковиця може зберігатися на морозі аж до наступного врожаю, але для цього необхідно підтримувати постійний режим морозильної камери на позначці -18 ° С.
Щоб розморозити ягоди без втрати вітамінів, для початку їх потрібно помістити в основний відсік холодильника на саму нижню полицю. Потім їх виймають і дають остаточно відігрітися при кімнатній температурі.