Шовковиця: способи заморозки на зиму в морозилці

Шовковиця: способи заморозки на зиму в морозилці

Солодка шовковиця є швидкопсувним продуктом з ніжними соковитими плодами, що погано переносять транспортування. Найкраще вживати в їжу свіжі ягоди, але якщо урожай зібраний досить великий, то необхідно задуматися про те, як зберегти шовковицю про запас. Сьогодні ми розповімо, якими способами найкраще заморозити шовковицю на зиму в морозилці.

Що таке шовковиця

Шовковиця – це плодова культура, яка налічує понад 16 різних видів. Основне поширення – території з субтропічним і помірним кліматом. Спочатку це дерево вирощувалося заради листяної маси, яка служила основним кормом гусениць тутового шовкопряда. Звідси й інша назва рослини – тутового дерева, а плодів – тутовник.

Ягоди у шовковиці м’ясисті і соковиті в формі супліддя по 2 – 3 сантиметри. Колір плодів, залежно від сорту, може бути від червоного до чорного, і від білого до рожевого.

Як заморозити шовковицю

Як збирати шовковицю

Шовковичне дерево дуже плодюче. Щорічний врожай з однієї рослини може досягати до 2 центнерів. Збір урожаю починається з середини липня і закінчується в серпні.

Найкраще збирати шовковицю в сонячну погоду. Якщо за кілька днів до цього йшов дощ, то мити урожай не буде необхідності.

Як заморозити шовковицю

Збирання ягід з нижніх гілок здійснюють вручну. Для того, щоб зняти плоди з верхівки, під деревом розстеляють великий обріз тканини або целофану, а потім, постукуючи по гілках, добиваються осипання частини стиглих ягід.

Дивіться відео – Ідея по збиранню шовковиці

Способи заморозки шовковиці

Цілі ягоди – розсипом

Цей спосіб є найпопулярнішим, так як вимагає мінімальних витрат сил і часу.

Зібраний урожай перебирають від гілок та сміття. Якщо ягода в пилу або була куплена з рук на ринку, то її необхідно акуратно промити у великій каструлі з водою. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити ніжні плоди.

Як заморозити шовковицю

Щоб не забруднити кухонні меблі, на стіл спочатку викладають поліетиленові пакети або застеляють його харчовою плівкою, зверху викладають паперові рушники, а на них – промиту шовковицю.

Просохлі плоди поміщають на піддони, шаром по 2 – 3 сантиметри, і відправляють в морозилку на 4 години. За цей час ягоди схопляться, і їх можна буде пересипати в пакет.

Якщо перед заморожуванням ягода не проходила водні процедури, то її можна відразу заморожувати в порційних пакетах.

Дивіться відео, в якому Lubov Kriuk розповість про те, як можна заморозити шовковицю просто і смачно

Шовковиця з цукром

Плоди викладають в контейнери, пересипаючи невеликою кількістю цукру. Так як ця ягода дуже солодка, то цукрового піску потрібно зовсім небагато: на 1 кілограм – 150 грам.

Після того як контейнер буде заповнено, його щільно закривають кришкою і злегка струшують, щоб пісок розподілився більш рівномірно.

Як заморозити шовковицю

Як заморозити шовковицю в сиропі

Для того, щоб приготувати сироп, знадобиться 1 стакан цукру і 2 склянки води. Воду кип’ятять з цукром 5 хвилин, а потім остуджують спочатку при кімнатній температурі, а потім пару годин в холодильнику. Важливо, щоб перед переміщенням в морозильну камеру сироп був холодним.

Шовковицю розкладають в контейнери або пластикові стаканчики і зверху заливають сиропом. Контейнери щільно закривають кришками, а стаканчики щільно закупорюють харчовою плівкою.

Якщо ягід у вас багато, то сиропу робіть більше. Потрібно, щоб шовковиця була повністю занурена в солодку рідину.

Як заморозити шовковицю

Як зберігати і розморожувати шовковицю

Шовковиця може зберігатися на морозі аж до наступного врожаю, але для цього необхідно підтримувати постійний режим морозильної камери на позначці -18 ° С.

Щоб розморозити ягоди без втрати вітамінів, для початку їх потрібно помістити в основний відсік холодильника на саму нижню полицю. Потім їх виймають і дають остаточно відігрітися при кімнатній температурі.