Савойська капуста за зовнішніми ознаками має велику схожість зі звичною нам білокачанною, проте її качан більш пухкий, а листя відділяється значно легше, що значно полегшує процес приготування різних салатів та голубців. Якщо ви коли-небудь намагалися почистити білокачанну капусту від листя, то ви обов’язково помітили, наскільки це кропіткий та неприємний процес. Її прожилки занадто товсті, а значна частина листя завжди ламається. Єдиний мінус савойської капусти – вона непридатна для соління, оскільки для цього її листя є занадто ніжним.
Інгредієнти: Савойська капуста
У чому користь савойської капусти?
Савойська капуста, як і усі представники сімейства капустяних, містить у собі багато поживних речовин та корисних мінералів. Однак, вона відрізняється від своїх «братів» за рядом ознак:
Замість цукру у ній міститься його природний замінник (манітол), що дає змогу людям із підвищеним рівнем цукру в крові вживати цей продукт;
Вона містить безліч природних антиоксидантів, серед яких можна виділити глутатіон. Цей біологічно активний елемент позитивно впливає на нервову систему, запобігає онкологічним захворюванням та допомагає людині виглядати значно молодшою;
Савойська капуста має у своєму складі речовину аскорбиген, який є досить універсальною протиотрутою, а також дуже ефективною профілактикою утворення ракових пухлин;
Містить вітамін D, основна роль якого – обмін кальцієм в організмі людини. Для дитини ця речовина є основою розвитку міцних кісток, а для дорослої людини – профілактика захворювань кісток, зокрема остеопорозу, поліпшення обміну речовин, що позитивно впливає на загальне самопочуття;
У складі продукту є велика кількість клітковини, що дає змогу людям, які дотримуються дієти, використовувати у своєму раціоні відносно невелику кількість салатів із савойської капусти замість, наприклад, великої кількості висівок, які багато хто не полюбляє.
Протипоказання
Важко конкретизувати протипоказання для вживання савойської капусти, оскільки вона, як і більшість овочів, дає основному загалу людей лише корисний ефект. Негативні властивості капусти можуть проявлятися лише за однієї умови – персональне несприйняття конкретною людиною, особливо це стосується людей із проблемами шлунково-кишкового характеру. У таких людей усі овочі сімейства капустяних можуть викликати здуття живота та метеоризм. Те саме стосується і людей із серцевими захворюваннями: здуття живота та надмірне газоутворення можуть вкрай негативно впливати на серцевий тиск.