Заготовки на зиму – це не тільки консервовані помідори, огірки або перець. Також можна робити дуже смачні салати, які обов’язково смакуватимуть вашій родині та вашим гостям. Наприклад, салат з помідорів та овочів.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Зелень петрушки, Перець гіркий, Помідори, Селера зелень, Сіль, Стручкова квасоля
Щоб приготувати півлітрову банку салату, треба взяти інгредієнти в наступних пропорціях:
- помідори – 125 грамів;
- солодкий перець – 125 грамів;
- баклажани – 75 грамів;
- стручки зеленої квасолі – 25 грамів,
- зелень – 2-10 грамів;
- сіль – 5 грамів;
- заливка із помідорів – 150 грамів.
Як зробити зимовий салат з овочів
Спочатку треба помити та перебрати помідори. Для приготування цієї страви згодяться як гарні і щільні, так і перестиглі. Просто перші будуть використані для самої заготовки, а другі – для заливки.
Помідори для заготовки поріжте на половинки або на четвертинки. Кількість частин залежить від того, наскільки томати великі.
Далі підготуйте інші овочі.
Перець помийте, позбавте від плодоніжок і насіння, поріжте шматочками.
Також поріжте баклажани, залийте їх солоною водою (3 столові ложки солі на 1 літр води) та лишіть на півгодини. Так ви приберете з овочів зайву гіркоту.
Після цього можна перебрати спаржеву квасолю, порізати її на шматочки по 2-4 сантиметра та прибрати кінчики.
Наступний етап – бланшування перцю та квасолі. Складіть їх в друшляк, помістіть в окріп на 4-6 хвилин, а потім відправте в крижану воду. Щоб вона стала такою – просто додайте кубики льоду. Пам’ятайте, що після бланшування, овочі мають стати м’якішими, але не розповзатися.
Після того, як ви підготували овочі, можна починати робити заливку. Для цього проваріть помідори протягом 10-ти хвилин. Перетріть їх через друшляк або сто. Другий варіант гарантуватиме більш ніжну текстуру. Далі додайте сіль, за бажанням – гіркий перець та закип’ятіть.
Після цього покладіть стручки квасолі, солодкий перець, баклажани і варіть на малому вогні 20-30 хвилин.
Тепер треба викласти всі овочі в банки. Робіть це шарами в наступному порядку: зелень петрушки, селери, помідори і заливку з овочами.
Далі накрийте банки кришками і стерилізуйте їх:
- 0,5 літрові – 30 хвилин;
- 1 літрові – 40 хвилин.
Після цього закрутіть кришки, зачекайте, доки банки охолонуть та відправляйте їх на зберігання. Таку заготовку можна використовувати як окрему страву, подавати в якості гарніру до м’яса, картоплі, макаронів. Тому не полінуйтеся зробити цей простий салат та насолоджуйтеся його смаком всю зиму.