Яскравий овочевий салат — популярна страва у зимовий час. Бо її можна подавати на стіл хоч кожен день до смаженого м’яса, риби, картоплі й інших гарячих смаколиків. Овочева закуска має пікантно-солодкий присмак. Із запашними спеціями та вітамінними складовими салат не застоїться у вашій коморі.
Інгредієнти: Кабачки, Морква, Оцет, Перець, Перець духмяний, Перець чорний горошок, Помідори, Рослинна олія, Сіль, Цибуля, Цукор, Часник
Цибулька та кабачки, морква та томати чудово поєднуються у цьому консервованому салаті. Ознайомтесь із рецептом, щоб зрозуміти, як легко готується салат. А ще він проілюстрований яскравими фото і детальним описом кожного етапу приготування. Закуску можете робити у тій кількості, як вам потрібно. Звичайно, братися за реалізацію цього рецепту слід у сезон найбільш прийнятних за ціною складових, тобто у другій половині літа.
На приготування цього унікального зимового салату ви витратите усього півтори години. Зовсім не багато часу, як для такої смачнющої заготовки. Складові рецепту розраховані на 3 літрові банки. Якщо треба більше – відповідно додавайте інгредієнти, пропорційно від списку нижче.
Склад овочів та спецій:
- кабачки – 3 кг;
- морква велика – 5 шт;
- перець болгарський – 3 кг;
- помідори – 3 кг;
- цибуля – 2 шт .;
- масло рослинне – 1 стакан;
- перець чорний горошок – 6 шт .;
- перець духмяний – 6 шт .;
- цукор – 4 ст. ложки;
- сіль – 2 ст. ложки;
- оцет 70% – 1,5 ст. ложка.
Як приготувати салат з кабачків на зиму
Почніть з помідорів: виберіть плоди середнього розміру, промийте їх та розріжте на кілька шматочків. Складіть у величеньку миску.
Потім почистьте цибульку та нашаткуйте соломкою. Просмажте її на рослинній олії.
Тепер виберіть молоденькі кабачки. Позрізайте верхню шкірку. Поріжте кабачки на рівномірні кубики. Потім їх потрібно проварити 15 хвилин у металевій каструлі. Буде не зайвим доливання невеликої порції води. Це убезпечить продукт від пригоряння.
Тепер візьміть глибоку пательню й налийте в неї соняшникову олію. Як вона вже добре прогріється, кидайте моркву, яку перед цим треба потерти на крупній тертушці. Перемішайте та додайте часничок. Цю суміш потрібно тушкувати на помірному вогні на протязі десь 20 хвилин. Потім підрум’янені моркву з часником пересипайте у велику миску.
За тим потрібно протушкувати і солодкий перець. Так само додайте у пательню рослинну олію і кільця перцю. Коли ви будете його готувати, то звертайте увагу не на час тушкування, а на ступінь його м’якості. Щоб він гарно розімлів, але не розпадався. Перець також пересипайте у ту ж ємність, куди ви клали перед цим моркву з часником.
Усі овочі, що були попередньо термічно оброблені, тепер ставте для тушкування разом. Проварити з періодичним помішуванням потрібно 40 хвилин на невеликому вогні.
Не забудьте про спеції – їх потрібно всипати за 10 хвилин до фінальної стадії готовності страви. Отже, висипайте у гарячу суміш цукор і сіль, перці чорного горошку та духмяний і, насамкінець, 70%-ну оцтову есенцію. Через те, що, закуска густа, а овочі ніжні, то мішати потрібно добре, щоб на дні не пригоріли часточки овочів.
Потім, ще гарячим перекладайте салат у простерилізовані банки. Закотіть щільно кришками, як ви це робите з будь-якою консервацією та відправляйте на охолодження при кімнатній температурі. Щоб температура салату спадала повільно, усі банки вкутайте теплою ковдрою.
Наступного дня ви вже можете переставити банки у погріб чи холодильник. Пам’ятайте, що для такої заготівлі головні умови – прохолода та відсутність сонячного проміння, тому і балкон для таких цілей добре підійде. Салат можете споживати майже на протязі пів року, але не більше.
Соковитий перчик, кабачки, помідори та цибуля такі чудові на смак. А різнобарв’я шматочків овочевого асорті неабияк порадують очі ваших рідних і гостей!