Розмарин – це дуже ароматна приправа, яку варто додавати до риби, птиці, морепродуктів. Тому сушений розмарин обов’язково треба мати в своєму домі. Ми пропонуємо кілька простих і правильних способів сушіння розмарину на зиму.
Інгредієнти: Розмарин
До речі, сушений розмарин можна не тільки використовувати у вигляді приправи, а і класти в чай.
Щоб правильно висушити розмарин, треба пам’ятати про те, що в ньому багато ефірної олії. Тому є певні нюанси, про які ми зараз і розкажемо.
Зміст
Як і коли збирати розмарин
Збирати можна все: листя, пагони, стовбури, але найбільш корисним є саме листя.
Зривати розмарин необхідно до того, як він почне квітнути. Саме в цей період в листі найбільше корисних речовин та ароматичних олій. Зрізайте гілочки довжиною 15-20 сантиметрів, завжди обирайте найбільш соковиті та молоді.
Якщо хочете робити чай – тоді в період цвітіння зріжте квіти. Пам’ятайте, що їх зразу ж необхідно відправити на сушку, інакше вони зав’януть.
Способи сушіння розмарину
На повітрі
Розмарин треба сушити під навісами, в приміщенні, де є затінок, гарне провітрювання, а сонячне проміння не буде попадати на гілочки. Можна сушити розмарин як окремими листочками, так і гілочками. Все залежить від того, чи є у вас час на обривання листків.
Розмарин треба кожен день перевертати та трохи перетрушувати. На повітрі він висохне приблизно за 14 днів.
Гілочки також можна зібрати в пучки і розвісити на горищі. Ще один варіант – викласти розмарин на сито чи решітки, поставити в тінь і сушити, час від часу перевертаючи.
У сушарці для овочів і фруктів
Цей варіант сушіння дозволяє значно прискорити процес. Треба порізати гілочки на шматки довжиною 5-6 сантиметрів, викласти на решітки одним шаром і сушити при температурі 40 градусів за Цельсієм, можна трохи менше, але не більше. Розмарин висушиться десь за 8 годин.
А як якщо ви захочете сушити квіти – це можна зробити тим же способом. Часу на таке сушіння знадобиться в два рази менше – десь 4 години.
В духовці
Це не дуже хороший спосіб і використовувати його можна тільки в тому випадку, коли інших варіантів немає. Розмарин викладають на решітку, духовку включають на мінімальну температуру нагріву, обов’язково лишають дверцята причиненими та сушать 3-4 години.
Як зберігати сушений розмарин
Якісно висушена сировина має сірувато-зелений колір, пряний гіркуватий смак і яскравий аромат камфори.
Перед зберіганням можна подрібнити гілочки і листя в порошок, або скласти цілими, щоб так і додавати в страви. Зберігати розмарин треба в паперових або полотняних мішечках, в сухому і прохолодному приміщенні. Термін зберігання – 12 місяців.