Ніжний і ароматний сироп з пелюсток чайної троянди знайде широке застосування на будь-якій кухні. Це може бути просочення для бісквітів, ароматизатор для морозива, коктейлів, або основа для приготування рахат-лукума або домашніх лікерів. Застосувань цієї ароматної та смачної солодкої заготовки безліч, як і рецептів приготування сиропу з пелюсток троянди. Зазначу, що для приготування сиропу найкраще підходять чайні троянди з яскраво-вираженим ароматом та яскравим забарвленням. Якщо немає спеціальних чайних троянд, підійдуть будь-які сорти кучерявої троянди, або квіти шипшини. Головне, щоб квіти вже повністю розпустилися та не мали ознак в’янення.
Інгредієнти: Лимон, Пелюстки троянди, Цукор
У кожному рецепті своя калькуляція вхідних інгредієнтів, але іноді виникають проблеми зі зважуванням пелюсток. Але тут не варто переживати. В середньому одна троянда має 5 грам пелюсток. Від цього і потрібно відштовхуватися, для підбору кількості інших інгредієнтів.
Мити троянди не обов’язково, з цим відмінно справляються дощі. Обірвіть пелюстки троянд, видаліть тичинки і зелену частину квітки та оберіть рецепт приготування сиропу з пелюсток троянд, який вам більше до душі. 🙂
Сироп з троянд з цукром і лимоном
- Пелюстки троянди 100 гр (20 квіток);
- цукор 600 гр;
- вода 1 літр;
- лимон 1 шт.
Складіть пелюстки в глибоку миску і вичавіть на них сік одного лимона. Можна просто порізати лимон кільцями.
Зваріть сироп з цукру і води. Для цього просто залийте в каструлю 1 літр води, всипте туди 600 грам цукру і поставте каструлю на вогонь. Прокип’ятіть раствор протягом декількох хвилин. Потрібно щоб цукор повністю розчинився.
Залийте пелюстки троянд гарячим сиропом, накрийте миску кришкою і залиште до повного охолодження сиропу.
Перелийте сироп з пелюстками у банку, прикрийте кришкою і поставте в холодильник на добу для настоювання.
Через добу відіжміть пелюстки через марлю або друшляк, злийте сироп в пляшку і закрийте пробкою. Зберігати готовий трояндовий сироп можна в прохолодному місці до одного року.
Густий сироп з пелюсток троянд з лимонною кислотою
- пелюстки троянди 500 гр;
- лимонна кислота 1 ч.л.;
- цукор 2 кг.
Складіть пелюстки троянди в каструлю, додайте лимонну кислоту і кілька ложок цукру. Гарненько руками, товкачем або просто ложкою пережміть пелюстки, щоб вони пустили сік і максимально віддали аромат.
Залийте пелюстки одним літром окропу, накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися протягом доби при кімнатній температурі.
Див. також: Смачне полуничне варення з чайною трояндою
Зваріть сироп з одного літра води і цукру, що залишився. Поки сироп вариться, відіжміть рожеві пелюстки через сито і, коли сироп закипить, додайте до нього воду, в якій настоювались пелюстки троянди. Доведіть сироп до кипіння і варіть протягом 20 хвилин на дуже повільному вогні.
Простерилизуйте банки або пляшки і залийте до них сироп. При такому варіанті приготування сироп з чайної троянди виходить більш насиченим і густим, а зберігати його можна буде, навіть, при кімнатній температурі, але, зрозуміло, при герметичній кришці.
Один з варіантів, як приготувати рожевий сироп з чайної троянди демонструє цей відео-рецепт.
Як бачите, рецептів приготування сиропу з пелюсток троянди безліч і ви цілком можете придумати свій. Головні інгредієнти – це пелюстки троянди, цукор, вода і лимон. Лимонна кислота трохи розбавляє трояндову приторності і робить смак сиропу більш легким. А співвідношення інгредієнтів можна змінювати, як і час настоювання та варіння. Творіть, все у ваших руках. 🙂