Рослина кульбаба: корінь, квіти і листя. Корисні і лікувальні властивості.

Листя і суцвіття кульбаби багаті вітамінами С, В2, РР, а також білком, залізом, кальцієм, марганцем і фосфором.

Листя і суцвіття кульбаби багаті вітамінами С, В2, РР, а також білком, залізом, кальцієм, марганцем і фосфором. Їх вживають в їжу з метою поліпшення апетиту, стимуляції роботи травної системи, як жовчогінний, проносний і протиглистовий засіб.

Фото: кульбаба
Фото. Кульбаба, готовий полетіти разом з вітром.

Спосіб «приготування» молодих пагонів кульбаб дуже простий: заливаємо їх холодною підсоленою водою на півгодини, потім виймаємо, коли рідина стече, їх можна використовувати для приготування салатів або вживати як самостійну страву (додавши ваші улюблені спеції).

квіти кульбаби
Фото. Квіти кульбаби.

Коріння рослини використовують для лікування очних, сечокам’яної, шлункових захворювань, а також при запорах, геморої, кашлі. Коріння необхідно викопувати восени, а квітки збирати в найспекотніший час доби (полудень), листя ж мають найбільшу цінність навесні і на початку літа (коли вони молоді).

коріння кульбаби
Фото. Коріння кульбаби.

Що можна приготувати з кульбаби на зиму?“- запитаєте Ви. І як заготовити її на зиму? Виявляється способи зробити заготовки досить різноманітні. Кульбаби можна засолити, приготувати з них варення, використовувати сухе листя для куріння замість тютюну (в лікувальних цілях) і навіть готувати незвичайну каву з обсмажених особливим чином коренів рослини.