Кавуни – це справжні натуральні ласощі, які їдять свіжими, солять, квасять. Вони є дуже популярними в Україні, та мало хто знає про всі корисні властивості і особливості кавунів.
Інгредієнти: Кавуни
Кавун це ягода, фрукт чи овоч?
Взагалі, складно сказати, що таке кавун: ягода чи овоч. Річ у тім, що ботаніки розподіляють рослини за одними критеріями, а кухарі – за іншими. Так кухар вважає будь-яку солодку рослину фруктом, а несолодку – овочем. А в біології взагалі все, що містить насіння є фруктами (навіть горіхи), а овочами звуться їстівні частини трав’янистих рослин.
Тому з точки зору кулінарії кавун – це фрукт, а з точки зору біології – овоч.
Властивості і склад кавунів
В кавунах є:
- цукор (глюкоза, фруктоза, сахароза);
- пектини;
- білки;
- мікроелементи (кальцій, магній, калій, натрій, залізо, фосфор;
- вітаміни (ніацин, тіамін, рибофлавін, аскорбінова і фолієва кислота);
- жирна олія в насінні.
Калорійність кавунів дуже низка – лишень 27 калорій на 100 грамів. Він містить: білків – 0,6 грамів, жирів – 0,1 грама, вуглеводів – 5,8 грамів.
Користь кавунів
Завдяки наявності фолієвої кислоти, кавуни допомагають нормалізувати хімічні процеси в організмі, а також сприяють кровотворенню. Також в м’якоті цієї ягоди є сечогінні та жовчогінні речовини. Якщо у людини підвищена кислотність – їй треба їсти кавун з чорним хлібом. А ще, ці натуральні солодощі рекомендують при подагрі, артриті, атеросклерозі.
Також кавуни дуже корисні при хворобі Боткіна, для тих хто страждає від захворювань печінки, жовчного міхура, пороку серця, анемії, носових кровотеч і ожиріння. Якщо регулярно вживати кавуни – вони очищують нирки і навіть виводять дрібне каміння. Також кавуни рекомендують для тих, хто хоче схуднути. Наприклад, можна робити кавуновий день та їсти тільки ці плоди – 3 кілограми.
З кавунових кірок можна робити чай, аби омолодити шкіру, зробити її пружною. З цією ж метою роблять і маски. До того ж, кавун прибирає вугрі та ластовиння.
Шкода кавунів
Кавуни треба їсти між прийомами їжі, аби не було метеоризму. Також їх не рекомендують при таких захворюваннях: колітах, цукровому діабеті, проносах і водянці.
Усім, кому дозволено вживати ці плоди, рекомендується їсти їх свіжими в сезон, а також заготовувати на зиму. Так ви наситите організм корисними речовинами та покращите його загальний стан.
А наостанок – більше фото кавунів: