Рослина кавун: опис, властивості, користь і шкода для здоров’я. Який плід кавуна, ягода це або фрукт.

Кавуни – це справжні натуральні ласощі, які їдять свіжими, солять, квасять. Вони є дуже популярними в Україні, та мало хто знає про всі корисні властивості і особливості кавунів.

Кавун це ягода, фрукт чи овоч?

Кавун це ягода, фрукт або овоч?

Взагалі, складно сказати, що таке кавун: ягода чи овоч. Річ у тім, що ботаніки розподіляють рослини за одними критеріями, а кухарі – за іншими. Так кухар вважає будь-яку солодку рослину фруктом, а несолодку – овочем. А в біології взагалі все, що містить насіння є фруктами (навіть горіхи), а овочами звуться їстівні частини трав’янистих рослин.

Тому з точки зору кулінарії кавун – це фрукт, а з точки зору біології – овоч.

кавун

Властивості і склад кавунів

Властивості і склад кавунів

В кавунах є:

  • цукор (глюкоза, фруктоза, сахароза);
  • пектини;
  • білки;
  • мікроелементи (кальцій, магній, калій, натрій, залізо, фосфор;
  • вітаміни (ніацин, тіамін, рибофлавін, аскорбінова і фолієва кислота);
  • жирна олія в насінні.

Калорійність кавунів дуже низка – лишень 27 калорій на 100 грамів. Він містить: білків – 0,6 грамів, жирів – 0,1 грама, вуглеводів – 5,8 грамів.

Користь кавунів

користь кавунівЗавдяки наявності фолієвої кислоти, кавуни допомагають нормалізувати хімічні процеси в організмі, а також сприяють кровотворенню. Також в м’якоті цієї ягоди є сечогінні та жовчогінні речовини. Якщо у людини підвищена кислотність – їй треба їсти кавун з чорним хлібом. А ще, ці натуральні солодощі рекомендують при подагрі, артриті, атеросклерозі.

Також кавуни дуже корисні при хворобі Боткіна, для тих хто страждає від захворювань печінки, жовчного міхура, пороку серця, анемії, носових кровотеч і ожиріння. Якщо регулярно вживати кавуни – вони очищують нирки і навіть виводять дрібне каміння. Також кавуни рекомендують для тих, хто хоче схуднути. Наприклад, можна робити кавуновий день та їсти тільки ці плоди – 3 кілограми.

З кавунових кірок можна робити чай, аби омолодити шкіру, зробити її пружною. З цією ж метою роблять і маски. До того ж, кавун прибирає вугрі та ластовиння.

Шкода кавунів

шкода кавунів

Кавуни треба їсти між прийомами їжі, аби не було метеоризму. Також їх не рекомендують при таких захворюваннях: колітах, цукровому діабеті, проносах і водянці.

Кавуни багато людей заготовляють на зиму.

Усім, кому дозволено вживати ці плоди, рекомендується їсти їх свіжими в сезон, а також заготовувати на зиму. Так ви наситите організм корисними речовинами та покращите його загальний стан.

А наостанок – більше фото кавунів:

кавуни

Любов і кавуни
Фото: Любов і кавуни.

кавуни

кавуни

кавуни

кавуни

кавуни
Фото: Кавуни часточками.

кавуни