Горобина з чорними плодами називається черноплодка або аронія. Ягоди дуже корисні, але багато садівників приділяють цій культурі мало уваги. Можливо, це пов’язано з деякою терпкістю плодів або з тим, що дозріває аронія пізно (кінець вересня) і основні заготовки з плодових культур вже зроблені. Ми радимо, все ж, не випускати з виду той факт, що чорноплідна горобина дуже корисна і має здатність знижувати кров’яний тиск, тому, приготувати компот з чорноплідної горобини просто необхідно. В домашніх умовах напій можна варити в каструлі або у сучасної помічниці – мультиварці. На зиму компоти консервують у банках різного літражу. Про всі секрети приготування компоту з горобини чорноплідної ви дізнаєтеся в нашій статті.
Інгредієнти: Вода, Заморожена чорноплідна горобина, Кориця, Лимон, М'ята, Цукор, Чорноплідна горобина, Яблука
Зміст
Підготовка ягід
Насамперед, горобину знімають з китиць, відбираючи тільки визріли і не пошкоджені плоди. Часу на цей процес піде не дуже багато, бо черноплодка досить велика ягода і дуже добре обривається з гілочок.
Наступним етапом ягоди миють. Робити це потрібно в прохолодній воді. Після того, як пил з плодів зійде, ягоди відкидають на сито.
Якщо компот плануєте готувати з замороженої чорноплідної горобини, то попередня обробка ягід не потрібна. Аронию заздалегідь не розморожують.
Рецепти приготування компоту з чорноплідної горобини
Приготування у каструлі, з корицею
У киплячі 2 літри води закладають 300 грам чорноплідної горобини, 250 грам цукрового піску і мелену корицю. Однієї щіпки спеції буде цілком достатньо. Ємність прикривають щільною кришкою і варять на повільному вогні 15 хвилин. Остигати компот повинен теж під кришкою протягом 3-5 годин. За цей час він гарненько настоїтьсяі ягоди віддадуть в сироп всі свої корисні речовини. Готовий напій пропускають крізь сито і подають до столу.
Компот в мультиварці із замороженої аронії
Мультиварка допоможе швидко впоратись з аронією заготовленою про запас. Заморожені ягоди (400 грам) складають в чашу мультиварки. Додають половину лимона і 350 грам цукрового піску. Зверніть увагу, що цей рецепт наведено для чаші мультиварки об’ємом 5 літрів.
Вміст чаші заливають холодною водою до верхньої позначки. Це, приблизно, 3-4 сантиметри від краю. Кришку агрегату закривають і встановлюють стандартний режим «Суп». Він, зазвичай, передбачає приготування протягом 1 години.
Якщо ви вирішите заощадити час і залили плоди окропом, то час варіння потрібно скоротити до 20 хвилин.
Компот в мультиварці варять при закритій кришці. Це важливо! Після сигналу про готовність, кришку не відкривають, а залишають напій настоятися. В домашніх умовах дуже зручно готувати цей полезнейший напій ввечері, а насолоджуватися ним тільки вранці. За ніч горобина віддасть всі свої вітаміни, а компот буде мати яскравий та насичений колір та смак.
Компот з чорноплодки в банках на зиму
Класичний рецепт заготовки без стерилізації
У цій статті ми спеціально не наводимо рецептів з додатковою стерилізацією заготовок, бо на нашу думку набагато простіше і швидше консервувати на зиму компоти з аронії методом подвійної заливки.
Отже, перш за все трилітрові банки миють і стерилізують над парою або іншим зручним способом. Про прості та зручні способи стерилизации банок можете дізнатись з відео.
У підготовлені сухі ємності накладають чорноплідну горобину так, щоб банку була заповнена на половину обсягу.
Поки проводять всі підготовчі маніпуляції, на плиті вже закипає вода (3 літри). Окропом заливають банки з черноплодки і прикривають їх чистими кришками. Дуже важливо, залити банки під саме горло. Залишки гарячої рідини виливають у раковину.
Хвилин через 10 роботу із заготівлею продовжують. За допомогою спеціальної кришки-сітки потемнілу від ягід воду виливають в каструлю. Додають до неї 2,5 склянки цукру і знову кип’ятять.
Киплячим сиропом заливають «відпочившу» аронию вдруге. Стерильними кришками прикривають банки з компотом.
Порада: Не закручуйте кришки відразу ж. Найкраще до їх закатки приступати хвилин через 5 після останньої заливки. За цей час бульбашки повітря, які потрапили в банку разом з киплячою рідиною, піднімуться вгору і це мінімізує можливість зриву кришок.
Щільно закручені банки перевертають догори дном і утеплюють на добу теплою ковдрою. Якщо банки закривалися гвинтовими кришками, то перевертати їх не потрібно.
Канал «Ольга1980» ділиться з вами своїм рецептом компоту з аронії з лимонною кислотою.
Чорноплідна горобина з яблуками
Поєднання з яблуками для черноплодки є класичним. Компот закручують по технології описаній вище. Змінюється лише основа напою. Чорноплідну горобина закручують разом з яблуками, нарізаними на дольки.
Більше подробиць у відео-рецепті.
Не менш цікавим є варіант закрутки компоту з черноплодки зі сливами. Видео-рецепт допоможе вам у приготуванні, якщо ви оберете для себе цей варіант заготовки компоту на зиму.
Напій з чорноплідної горобини з м’ятою
Для приготування 3 літрів смачного компоту знадобиться 3 склянки чорноплідної горобини, 2 гілочки м’яти і 2 двохсотграмових склянки цукру.
Зелень ретельно миють і злегка обсушують. Можна просто кілька разів потрясти листочки. Промиті ягоди і гілочки м’яти закладають в трилітрову банку, яка попередньо була простерилізована. Потім, продукти заливають окропом, накривають кришкою і залишають на чверть години.
Ароматний настій зливають в каструлю і знову доводять до кипіння. Цукор додають безпосередньо в банку перед останньою заливкою. Готовий компот закручують і утеплюють на 24 години до повного охолодження.
Як зберігати компот з горобини чорноплідної
Напій, зварений в каструлі або в мультиварці для швидкого вживання, зберігають в холодильнику не більше 5 днів. Банки з компотом, закручені на зиму, поміщають на зберігання в льох або підвал, де температура не перевищує +10ºС.
Якщо, законсервувавши компоти, у вас ще залишились ягоди, то радимо вам приготувати з чорноплідної горобини лікувальний сироп або смачний ніжний мармелад.