Рецепт приготування домашньої пастили з жимолості - як зробити пастилу з жимолості в домашніх умовах

Рецепт приготування домашньої пастили з жимолості – як зробити пастилу з жимолості в домашніх умовах

Жимолость – найперша ягода, яка з’являється в садах і городах. Жимолость дуже корисна. Домогосподарки роблять з неї різні заготовки у вигляді варення, джему, повидла і компотів. Також з жимолості вичавлюють сік, а макуху, що залишилася, використовують для приготування пастили. Про те, як правильно зробити пастилу з жимолості, ми поговоримо в цій статті.

Як приготувати пастилу з жимолості з цукром

Пастилу готують найчастіше із макухи, яка залишається після віджимання ягідного соку. Ягоди попередньо перебирають, видаляючи підгнилі екземпляри. Мити жимолость перед цим не рекомендується, так як ця ніжна ягода дуже сильно схильна до деформації. Але, все ж, якщо ви придбали жимолость на ринку і не впевнені в її чистоті, то можете обполоснути її у великій каструлі з водою, акуратно виловлюючи руками порції ягід, і перекладаючи їх на друшляк.

Пастила з жимолості

За допомогою ручної або електричної соковижималки, з жимолості віджимають сік. Частину, ніжної м’якоті, що залишилася, зважують і додають до неї таку ж кількість цукрового піску. Ягоди з цукром перемішують і дають настоятися масі годин 5. За цей час макуху з цукром потрібно ще кілька разів перемішати.

Цукор повинен повністю розчинитися, а ягоди пустити ще трохи соку. Якщо маса вам здається сухуватою, то до неї можна додати пару столових ложок віджатого раніше соку.

Далі готувати пастилу можна двома способами:

  1. Приготування «живої» пастили без варіння. Ягідну масу з розчиненим цукром розкладають на промаслену харчову плівку або пекарський папір шаром не більше 1 сантиметра, і відправляють сушитися.
  2. Проварена пастила. Ягідну масу ставлять на невеликий вогонь і прогрівають протягом 15 хвилин. За цей час ягоди ще більше обмякнут, а сама солодка маса стане схожа на густе варення. Після цієї процедури пастилу розкладають на піддони і сушать.

Пастила з жимолості

Сушити пастилу з жимолості можна природним способом, в духовій шафі або в електричній сушарці.

Природний спосіб передбачає розміщення піддонів з пастилою на веранді або на заскленому балконі. Пастилу зверху прикривають марлею так, щоб тканина не торкалася самого продукту. Ця конструкція захистить пастилу від атак комах. Час сушіння залежить від погодних умов і товщини ягідного шару і, в середньому, становить від 1 до 7 діб.

У духовці пастилу сушать при температурі 90 – 100 градусів на верхній полиці духової шафи. Дверцята при цьому повинна бути відкриті. Для цього в зазор вставляють кухонний рушник або прихватку. Час сушіння – від 3 до 6 годин.

Сушити пастилу з жимолості можна і в сучасній сушарці для овочів і фруктів при температурі 70 градусів. Сушать пастилу на спеціальних піддонах або пергаменті, змащеному рослинною олією. Вологість вихідного продукту і товщина ягідного шару безпосередньо впливають на час сушіння.

Пастила з жимолості

Готовність пастили визначають вручну. Якщо пальці не липнуть до продукту, а сама пастила при цьому еластична і міцна, то сушку можна завершувати. Пересушений же пласт твердий і ламкий.

Після того, як пастила повністю просохне, її в теплому вигляді знімають з паперу або лотків, і скручують в щільну трубочку або нарізають порційними шматочками довільної форми. Остилі рулетики залишають в початковому вигляді для зберігання, або розрізають на невеликі шматочки шириною 2 – 3 сантиметри. Зверху заготовку посипають цукровою пудрою.

Пастила з жимолості

Про те, як зробити домашню пастилу в електричній сушарці для овочів і фруктів, розповість відео від каналу «Ezidri Master»

Наповнювачі для пастили з жимолості

Щоб урізноманітнити смак десерту з жимолості, в ягідну масу на етапі готування можна додати пюре з яблук, груш або персиків. Відмінно веде себе в пастилі банан або кабачок. Кількість овочів і фруктів можна варіювати за власним бажанням. При цьому кількість цукру в вихідному рецепті також можна коригувати, особливо якщо наповнювачем до пастили з жимолості будуть солодкі види фруктів.

Крім фуктово-овочевої складової, в пастилу можна додати подрібнені волоські горіхи, мигдаль або насіння соняшнику.

Якщо ягідний пласт перед сушінням посипати кокосовою стружкою, а цукор замінити медом, то пастила з жимолості придбає зовсім інший смак, і в сушеному вигляді буде хрусткою.

Пастила з жимолості

Як зберігати пастилу з жимолості

Добре просушені листи пастили, згорнуті в рулети, зберігаються в пластикових контейнерах при температурі + 4 … + 6 градусів до 1 року. Також заготовку можна заморозити. Для цього трубочки загортають в харчову плівку і упаковують в целофановий пакет.