Не можна сказати, що в Грузії є якісь традиційні рецепти приготування лечо. У кожній грузинської сім’ї свої традиції, і всі рецепти не перепишеш. Тим більше, що деякі господині не хочуть ділитися своїми секретами, і деколи доводиться вгадувати, що надає божественного смаку тій чи іншій страві. Я напишу той рецепт, який неодноразово випробуваний моєю родиною, моїми друзями і сусідами.
Інгредієнти: Баклажани, Зелень, Перець болгарський, Помідори, Рослинна олія, Цибуля, Часник
Лечо по-грузинськи за цим рецептом готують без оцту. При правильній термічній обробці, таке лечо простоїть як мінімум рік. Хоча, скільки б ви не зробили цього лечо з баклажанами, до весни на ваших поличках з лечо буде зовсім порожньо.
Для приготування лечо по-грузинськи, потрібні такі продукти:
- перець болгарський – 2 кг;
- баклажани – 1 кг;
- помідори – 1 кг;
- цибуля – 0.5 кг;
- рослинна олія – 200 гр;
- часник – 1 велика головка;
- сіль;
- свіжа зелень.
Більшість господинь в першу чергу роблять з помідорів пасту, і тушать овочі в томаті. Це не зовсім вірно. Томатна кислота заважає овочам тушитися, робить їх твердішими, і збільшує час готування. Дотримуйтесь інструкцій, і тоді, приготування лечо по-грузинськи не займе у вас багато часу і сил.
Очистіть баклажани від шкірки і наріжте їх кубиками. Можна не дрібнити, і робити шматочки досить великими.
У глибокий сотейник, налийте олію і нагрійте його, майже до кипіння. Дуже акуратно засипте баклажани в гаряче масло, і займіться чищенням перцю. Видаліть плодоніжки і розріжте кожен перчик на 4-6 частин. Баклажани час від часу помішуйте, і можна трохи зменшити вогонь.
Поки ви займалися перцями, баклажани вже досить протушкувались і можна до них додавати перець. Перемішайте перець з баклажанами, накрийте сотейник кришкою і зробіть вогонь під лечо самим мінімальним.
Наріжте цибулю великими кільцями, і теж додайте його в сотейник.
Очистіть помідори від шкірки, і поріжте їх. Тут особливих вимог немає – ріжте помідори так, як вам подобається.
Додайте помідори до лечо, перемішайте і посоліть.
Тепер знову накрийте каструльку кришкою, і тушкуйте страву 10-15 хвилин.
Очистіть часник і наріжте його на тонкі слайси. Наріжте зелень.
Додайте в лечо часник із зеленню, ще раз спробуйте на смак, і на готовність. Розкладіть гаряче лечо по-грузинськи по стерилізованим банкам, закрийте їх кришками і укутайте покривалом.
Це дуже смачне лечо по-грузинськи виручить вас взимку не раз.
Дивіться на відео ще один рецепт дуже смачної закуски – грузинського лечо з перцю: