Рецепт лечо по-грузинськи з баклажанами на зиму

Не можна сказати, що в Грузії є якісь традиційні рецепти приготування лечо. У кожній грузинської сім’ї свої традиції, і всі рецепти не перепишеш. Тим більше, що деякі господині не хочуть ділитися своїми секретами, і деколи доводиться вгадувати, що надає божественного смаку тій чи іншій страві. Я напишу той рецепт, який неодноразово випробуваний моєю родиною, моїми друзями і сусідами.

Лечо по-грузинськи за цим рецептом готують без оцту. При правильній термічній обробці, таке лечо простоїть як мінімум рік. Хоча, скільки б ви не зробили цього лечо з баклажанами, до весни на ваших поличках з лечо буде зовсім порожньо.

Для приготування лечо по-грузинськи, потрібні такі продукти:

  • перець болгарський – 2 кг;
  • баклажани – 1 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • цибуля – 0.5 кг;
  • рослинна олія – 200 гр;
  • часник – 1 велика головка;
  • сіль;
  • свіжа зелень.

Більшість господинь в першу чергу роблять з помідорів пасту, і тушать овочі в томаті. Це не зовсім вірно. Томатна кислота заважає овочам тушитися, робить їх твердішими, і збільшує час готування. Дотримуйтесь інструкцій, і тоді, приготування лечо по-грузинськи не займе у вас багато часу і сил.

Очистіть баклажани від шкірки і наріжте їх кубиками. Можна не дрібнити, і робити шматочки досить великими.

У глибокий сотейник, налийте олію і нагрійте його, майже до кипіння. Дуже акуратно засипте баклажани в гаряче масло, і займіться чищенням перцю. Видаліть плодоніжки і розріжте кожен перчик на 4-6 частин. Баклажани час від часу помішуйте, і можна трохи зменшити вогонь.

Поки ви займалися перцями, баклажани вже досить протушкувались і можна до них додавати перець. Перемішайте перець з баклажанами, накрийте сотейник кришкою і зробіть вогонь під лечо самим мінімальним.

Наріжте цибулю великими кільцями, і теж додайте його в сотейник.

Очистіть помідори від шкірки, і поріжте їх. Тут особливих вимог немає – ріжте помідори так, як вам подобається.

Додайте помідори до лечо, перемішайте і посоліть.

Тепер знову накрийте каструльку кришкою, і тушкуйте страву 10-15 хвилин.

Очистіть часник і наріжте його на тонкі слайси. Наріжте зелень.

Додайте в лечо часник із зеленню, ще раз спробуйте на смак, і на готовність. Розкладіть гаряче лечо по-грузинськи по стерилізованим банкам, закрийте їх кришками і укутайте покривалом.

Це дуже смачне лечо по-грузинськи виручить вас взимку не раз.

Дивіться на відео ще один рецепт дуже смачної закуски – грузинського лечо з перцю: