Зазвичай сливове дерево дуже рясно плодоносить. Тому господиням вдається зробити різні заготівлі з цих фруктів. Дуже часто перед ними постає питання: яким би ще десертом зі слив здивувати своїх близьких. Ідеальним рішенням у цьому плані є солодке та ніжне пюре. Найбільше воно сподобається дітям. Це прекрасна альтернатива магазинному продукту.
Інгредієнти: Ванільний цукор, Кориця, Сливи, Цукор
Зміст
Обробка слив для пюре
Насамперед сливи треба ретельно помити. Особливо, якщо їх було придбано в магазині. Потім їх необхідно перебрати. Всі пошкоджені, різним чином, плоди використовувати для приготування десерту не можна.
Сливи перед обробкою повинні висохнути на рушнику чи в друшляку.
Прості рецепти приготування пюре
Натуральне пюре зі слив без цукру
Готуючи за цим рецептом, необхідно підготувати лише сливи. Найкраще підійдуть добре дозрілі плоди солодких сортів.
Спочатку зі слив потрібно видалити кісточки. Для цього треба кожен фрукт розділити ножем на дві половинки. Потім фрукти слід тушити до м’якого стану, додавши в посудину трохи води (на 1 кг вистачить 150 мл рідини).
Після цього, проварені сливи треба перебити в блендері або пропустити через м’ясорубку з дрібною сіткою. Опісля масу необхідно перетерти через сито, щоб позбутися шкірочок.
Пюре готове до споживання! Якщо десерт планується зберегти до зими, то його варто хвилин 5 проварити, а потім ще гарячим розлити у стерильні банки.
Канал «РецептЛенд» підготував відео рецепт, як приготувати натуральне сливове пюре без стерилізації:
Сливове пюре з цукром на плиті
Якщо сливи дуже кислого сорту, то пюре з них можна приготувати приємнішим на смак з допомогою цукрового піску. Пропорція цукру та плодів, приблизно, 1:4.
Якщо слив не дуже багато, то видалити кісточки з фруктів можна руками, але коли плодів для перероблювання, наприклад, декілька відер, то на цей процес знадобиться максимум часу. В такому випадку, сливи у цілому вигляді слід закласти в каструлю, додати до них трохи води та поставити на плиту, під щільно закритою кришкою. Фрукти, що варяться необхідно час від часу помішувати. Кипіти вони повинні доти, доки не стануть м’якими. Цей процес займе, приблизно, 10-15 хвилин. Після цього, сливи треба перетерти через металеве сито, товкачем або дерев’яною лопаткою. У результаті вийде отримати ніжну пюреподібну масу, а кістки та шкірочки залишаться на сітці.
Потім, до пюре слід додати цукор, прокип’ятити його 7 хвилин і розфасувати в стерильні баночки.
Пряне пюре
Готуючи за цим рецептом знадобиться підготувати:
- 1 кілограм слив;
- 250 грамів цукрового піску;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 1 щіпку кориці.
Сливи без кісточок необхідно помістити в посудину, залити на третину водою і варити до м’якого стану. Потім, їх слід перетерти через сито. До отриманої однорідної маси слід додати цукор і спеції та відправити її ще раз на вогонь на 5-10 хвилин, щоб розчинився цукровий пісок. Сливовий відвар виливати не варто, з нього вийде смачний кисіль чи компот.
Пюре в мікрохвильовці
З 500 грамів слив слід видалити кісточки. Потім, половинки плодів необхідно помістити в спеціальну глибоку посудину та долити до них 50 мілілітрів води. Потужність мікрохвильовки має становити 40% від максимального значення (це, десь, 300-350 Вт). Через 15 хвилин сливи будуть готові для перетирання через сито. Якщо є бажання, то в пюре можна додати цукру та ваніліну.
Домашнє пюре зі слив для дитини
Готувати пюре для немовлят необхідно так само як описано в попередніх рецептах, але не додаючи цукру. У випадку, коли сливи надто кислі, то замість цукрового піску варто використовувати фруктозу.
Смак сливового пюре можна урізноманітнити різними добавками:
- в десерт немовлят можна додати грудного молока або суміші для харчування;
- ідеально поєднуються зі сливами персики, яблука та груші;
- щоб зберегти максимальну кількість вітамінів, пюре варто лише злегка підігрівати, а не піддавати тривалій термічній обробці.
Як зберегти пюре на зиму
Сливове пюре можна зберегти на зиму двома способами:
- Закатати кришками. Зберігаючи за цим способом, фруктову масу слід перелити в гарячому вигляді в стерильну тару та відразу ж герметично закупорити металевими кришками. Простерилізувати банки можна над парою, в духовці чи в мікрохвильовці. Тару з натуральним пюре без цукру, також треба стерилізувати, помістивши її в гарячу воду по горлечко.
- Замороження. Якщо є велика морозилка, то пюре зі слив можна заморозити, розклавши його в невелику пластикову тару, контейнери або форми для льоду. Потім, кубики пюре що заморозились, необхідно перекласти в загальну тару та помістити зберігатися в морозильну камеру.