Пюре з броколі: рецепти приготування пюре для дітей і дорослих - способи варіння броколі для пюре

Пюре з броколі: рецепти приготування пюре для дітей і дорослих – способи варіння броколі для пюре

Дуже красива за формою і кольором брокколі стає все більш популярною. І не дивно, адже суцвіття цього овоча дуже корисні. Брокколі широко використовується в дієтичному харчуванні і цінується мамами, які починають прикорм малюків до року овочевими пюре. Сьогодні ми поговоримо саме про пюре з брокколі, розглянемо основні правила вибору капусти та основні способи її варіння.

Правила вибору якісного овоча

Вибираючи свіжий овоч в магазині, звертайте пильну увагу на зовнішній вигляд суцвіть і їх запах. Продукт хорошої якості повинен мати насичено зелений колір, без потемнілих або пожовклих місць. На дотик брокколі повинна бути щільною і пружною. Відсутність гнильного запаху говорить про те, що броколі не схильна до гниття всередині суцвіть.

Якщо вибір припав на заморожений продукт, то пакет з заморожуванням слід потримати в руках і кілька разів струсити. Середина повинна бути розсипчастою. Також слід помацати брокколі через целофан. Якщо суцвіття занадто дрібні, 2-3 сантиметри, то від такої заморозки краще відмовитися.

Перед варінням брокколі розбирають на суцвіття і промивають їх у холодній воді. З замороженим продуктом таких додаткових маніпуляцій не потрібно робити. Він піддається приготуванню не розмороженим.

Пюре з броколі

Способи варіння брокколі для пюре

Пюре готується з відвареного брокколі. Способів термічної обробки капусти може бути кілька:

  • Варка у воді. Каструлю наполовину наповнюють водою і ставлять на вогонь. В окріп закладають суцвіття брокколі і варять на помірному вогні під кришкою протягом 7-10 хвилин. Закрита кришка, в даному випадку, необхідна, щоб вберегти від випаровування більшу кількість водорозчинних вітамінів.

Пюре з броколі

  • В мультиварці. Процедура варіння в сучасному гаджет не відрізняється від попереднього рецепта. Єдине, що потрібно встановити потрібну програму приготування. Це може бути «Варка на пару» або «Суп».
  • В пароварці. Варити брокколі на пару простіше-простого і найбільш корисно. В основну чашу пароварки заливають невелику кількість води, мілілітрів 200-250 буде досить, і, після закипання рідини, встановлюють зверху ґратчасту ємність з суцвіттями брокколі. При цьому, можна використовувати стандартну пароварку або мультиварку з функцією «Варка на пару». Якщо цих пристроїв у вас немає, тоді можна використати спеціальне пристосування для приготування страв на пару в звичайній каструлі. Час варіння капусти – 15 хвилин.
  • В духовці. Суцвіття брокколі поміщають на фольгу і акуратно загортають. Скручування поміщають у розігріту до 180 градусів духовку і залишають там на 25 хвилин.

Калу «Nana`s Recipes» в своєму відео розповість про приготування пюре із замороженої брокколі або цвітної капусти на плиті.

Готову брокколі подрібнюють за допомогою толкушки, вилки або блендера. Причому, останній варіант дозволить зробити пюре дуже ніжним, з рівномірною еластичною консистенцією. Якщо брокколі відварювалась у воді, то для розведення пюре можна використовувати гарячий відвар, що залишився.

Пюре з броколі

Рецепти пюре з брокколі

Простий спосіб приготувати пюре на гарнір

Капусту, 400 грам, відварюють будь-яким вищевказаним способом. Поки готується основний інгредієнт, в невеликому сотейнику розтоплюють 50 гр вершкового масла. Після того, як воно повністю розійдеться, до нього додають 3 зубчики часнику, нарізаних тонкими пластинами. Прогрівають часник в олії не більше 30 секунд. Після цього, шматочки часнику, що віддали аромат витягають. Ароматизовану олію і невелику кількість солі додають до відварену броколі. Продукти доводять до стану пюре блендером, а потім, відразу ж розкладають по порційних тарілках.

Марина Перепеліцина розповість про спосіб приготування смачного пюре з брокколі з морквою і кореневою селерою у воді.

Брокколі для грудничка

Пюре з броколі можна вводити в раціон малюка вже з півроку. При цьому, страва повинна бути максимально однорідною і не дуже густою. Спеції, сіль і масло в перший прикорм не додають. Їх вводять поступово, додаючи в пюре невеликими порціями.

Капусту спочатку проварюють будь-яким способом. Потім, масу пюрирують за допомогою блендера або просто перетирають крізь дуже дрібне сито. Розбавляють надмірно густе пюре за допомогою грудного молока, капустяного відвару або розведеною молочної сумішю.

Овочеві та фруктові добавки до пюре з брокколі

Пюре можна робити не тільки з одного виду капусти. Дуже смачними виходять поєднання брокколі з цвітною капустою, картоплею, морквою, селерою, кабачком або гарбузом. Також з брокколі можна зробити солодке пюре, додавши в нього відварне яблуко.

Оксана Стороженко розповість про приготування овочевого пюре з брокколі, цвітної капусти і кабачка в мультиварці.

Треба пам’ятати, що спаржева капуста вариться дуже швидко, тому, овочі з тривалим циклом варіння відправляють в каструлю в першу чергу, а в самому кінці до них додають брокколі.

Пюре з броколі

Як зберігати пюре з брокколі

Свіжоприготовлене пюре може зберігатися в холодильнику до трьох днів. Якщо ж продукт готувався для грудничка, то його розкладають по стерильним стограмовим баночкам і щільно закупорюють кришкою. У такому вигляді пюрешка може зберігатися до 72 годин. В крайньому випадку, прикорм з брокколі можна заморозити порційними кубиками, використовуючи форми для льоду. Таку заготовку, при необхідності, додають в каші або супи.

Пюре з броколі