Пюре з антонівки: кращі рецепти приготування домашнього яблучного пюре

Сорт яблук «Антонівка» є найкориснішим. Це досить вагомий аргумент для тих, хто вважає їх не дуже привабливими. З них можна зварити смачні компоти, повидло, мармелад, джем і, звичайно ж, пюре. Про ці ніжні ласощі далі йтиметься дещо детальніше.

Ознайомившись з різноманітними рецептами та технологією приготування пюре з антонівки в домашніх умовах, кожна, навіть дуже вибаглива господиня, зможе знайти найприйнятніший для себе.

Пюре з антонівки

Зміст

Вибір яблук і їх попередня обробка

Сорт яблук “Антонівка” має трохи кислуватий смак, і саме через це, він дуже підходить для приготування домашнього пюре. Дуже добре, якщо фрукти можна зірвати у власному саду або купити на місцевому ринку. У тому разі, коли їх планується придбати в супермаркеті, то краще зупинити свій вибір на непоказних плодах. Яблука, що мають “неперевершений” вигляд швидше за все, оброблені хімічними речовинами, а їх шкірка покрита воском.

Для початку, фрукти слід ретельно помити. Для цього їх необхідно помістити у велику посудину та, крім того, кожне яблуко промити ще й під краном. Якщо є надто забруднені місця, то для миття плодів можна застосувати чисту губку чи ганчірку.

Перед приготуванням яблука бажано витерти рушником. З чистих плодів необхідно зняти шкірку та видалити з кожного серединку з зернятами. Коли за рецептом яблука необхідно буде перетирати через сито, то їх можна не чистити, а лише розрізати на декілька шматків.

Пюре з антонівки

Технологія приготування пюре

В основному, щоб приготувати пюре з антонівки, необхідно застосовувати таку пропорцію: на 1 кг неочищених яблук слід використати 100 гр цукру та 100 гр води. Якщо пюре планується давати немовляті, то замість цукрового піску можна використати фруктозу, або й зовсім готувати десерт без нього.

Нарізані яблука треба проварити до м’якого стану, скориставшись одним зі способів:

  • На плиті. Яблука необхідно помістити в посудину, залити водою (кількість визначається за рецептом) та тушкувати після закипання 20 хвилин.

Пюре з антонівки

  • У мікрохвильовій печі. Яблука потрібно нарізати великими шматками та розмістити їх на спеціальну тарілку, на яку необхідно налити декілька столових ложок води. Потім, слід встановити мікрохвильовку на максимальну потужність та готувати плоди 5 хвилин.
  • В духовці. Яблука антонівки необхідно розмістити на деку зрізом догори, таким чином, вдасться зберегти максимальну кількість соку. Ще, з такою ж метою, під плоди можна підставити форми з силікону чи металу, в яких печуть кекси. Готувати фрукти потрібно 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.
  • В мультиварці. Плоди з водою треба закласти в основну чашу та тушкувати під закритою кришкою 15 хвилин. Користуватися можна режимом “Тушкування” чи “Пароварка”, в залежності від моделі електричної каструлі.

На відео ролику від каналу «TheVkusnoetv» можна переглянути, як готувати ніжне яблучне пюре на плиті:

Коли яблука зваряться, їх треба перебити в блендері та процідити (якщо фрукти готувалися зі шкіркою). Проте дітям до року більше подобається смакувати добре перетерту страву, тому таке пюре варто пропустити через сито в будь-якому разі. Насамкінець, до фруктової однорідної маси потрібно додати цукровий пісок.

Пюре з антонівки

Перед тим, як розливати солодку яблучну масу в стерильну тару, її необхідно відправити на середній вогонь, щоб покипіла 5-7 хвилин. Під час цього процесу варто бути обережними, тому що пюре може розбризкуватися по кухні гарячими краплями!

Ще гарячим, десерт з яблук антонівки слід закрити стерильними кришками та накрити чимось теплим до повного охолодження. Зберігати заготівлю необхідно в прохолодному місці до наступного врожаю.

Канал «Готовим дома» підготував для ознайомлення детальний рецепт пюре з антонівки, який можна приготувати в духовці:

Підбірка найкращих рецептів

Пюре з вершками

  • пів кілограму антонівки;
  • 150 грамів цукрового піску;
  • 100 грамів вершків.

Яблука необхідно запекти в духовці, а потім перетворити їх у пюре з допомогою сита. Потім, до отриманої маси слід додати цукор і вершки. Всі інгредієнти варто прокип’ятити протягом 3 хвилин. Після цього, гаряче пюре необхідно розлити в стерильні банки.

Пюре з антонівки з бананом

  • 3 яблук;
  • 2 банани;
  • 1 ст. л. цукру.

Чищені фрукти треба перебити в блендері до однорідної маси, додати до неї цукор і прогріти на вогні до повного розчинення солодких кристалів.

Пюре з антонівки

Гарбуз з яблуком

  • 1 кілограм яблук сорту «Антонівка»;
  • 1 кілограм гарбуза мускатного сорту;
  • 200 грамів цукрового піску;
  • 3 столові ложки соку з лимона.

Яблука та гарбуз необхідно нарізати на тонкі пластинки та проварити до м’якого стану (за одним зі способів описаних вище). Потім, до фруктово-овочевої маси треба додати цукор і лимонний сік і поставити її на плиту на 5-10 хвилин.

Яблуко з корицею

  • 1 кілограм яблук;
  • 150 грамів цукру;
  • кориця (за смаком);
  • 2 столові ложки соку з лимона.

Завчасно проварені яблука необхідно перетворити в пюре та додати до нього решту складників. Якщо використовується кориця у вигляді порошку, то її слід додавати безпосередньо у пюре, а коли у вигляді палички, то її необхідно покласти в посудину, де варяться плоди перед подрібненням.

Пюре з антонівки

Хитрощі досвідчених кулінарів

  • Відомо, що при тривалій термічній обробці кількість вітамінів зменшується. Для того щоб скоротити час теплового процесу обробки, яблука краще нарізати на тонкі смужки.
  • Додавши лимонний сік до яблук, шматочки не будуть окислюватися і, таким чином, вдасться зберегти світлий колір фруктів.
  • Ті, хто піклується про свою фігуру та старається менше вживати цукру, можуть не додавати його до пюре зовсім або замінити фруктозою.

Пюре з антонівки