Пюре із щавлю - як приготувати домашнє щавлеве пюре

Пюре із щавлю – як приготувати домашнє щавлеве пюре

Щавель (у народі квасок, а лат. Rumex) – це рослина, яка однією з перших радує нас своєю появою на грядках. І, хоча зелене листя з кислим смаком росте до самої осені, збирати урожай слід в кінці травня – початку літа. Пізніша зелень перенасичується щавлевої кислотою, яка у великих дозах небезпечна для організму. Так що, необхідно встигнути приготувати велику кількість смачних страв з цієї неймовірно корисної рослини і постаратися зберегти її на зиму вчасно. Пропонуємо сьогодні приготувати пюре із щавлю. Залежно від рецептури, воно може бути прекрасним гарніром або супервітамінною заготовкою на зиму.

Зміст

Підготовка листя

Зелену щавлеву масу необхідно ретельно промити від піску і пилу. Можна навіть замочити листя в прохолодній воді хвилин на 15. За цей час бруд відстане і осяде на дно ємності.

Пюре із щавлю

Промиту зелень струшують, звільняючи від зайвої вологи. Перед цим щавель потрібно оглянути і видалити, при необхідності, пошкоджені комахами і пожовклі листочки.

Пюре із щавлю

Пюре з щавлю – корисний гарнір

Як приготувати щавлеве пюре з молоком і яєчними жовтками

  • листя щавлю – 500 грам;
  • вода – 50 мілілітрів;
  • яєчні жовтки (сирі) – 2 штуки;
  • пшеничне борошно – 2 столові ложки;
  • молоко 2,5% жирності – 300 мілілітрів;
  • сіль – за смаком;
  • чорний перець – щіпка.

Зелень дрібно подрібнюють гострим ножем і закладають в глибоку сковороду з товстими стінками. Додають до зелені воду і включають вогонь на середню потужність. Щавель тушкують під кришкою до м’якості, а потім, відкидають на друшляк.

У сухій сковороді обсмажують борошно. Дуже важливо, щоб воно не пригоріло, тому процес постійно контролюють. Потім, до борошна додають молоко і доводять масу до кипіння, не забуваючи все інтенсивно помішувати. У киплячу рідину кладуть тушковану щавлеву нарізку, і кип’ятять пюре 5 хвилин на середньому вогні. Залишилося додати жовтки і проварити ще 5 хвилин. Для цього, їх спочатку збивають вінчиком. В кінці варіння щавлеве пюре присипають сіллю і перцем.

Пюре із щавлю

Як зробити вершкове пюре з щавлю

  • щавель – 1 кілограм;
  • вершки 20% жирності – 250 мілілітрів;
  • рослинна олія – 2 столові ложки;
  • сіль – за смаком;
  • вода – 100 мілілітрів;
  • чорний перець – пара щипок.

Перебраний щавель тушкують на сковороді 10 хвилин та перекладають на сито, а на сковороді гарненько розігрівають рослинну олію. Як тільки жир закипить, додають до нього щавель. Приблизно, через хвилину додають вершки, сіль і порошок чорного перцю. Тушкують всі продукти разом 3-5 хвилин. Гарнір готовий!

Пюре із щавлю

Відео-рецепт докладно розповість про приготування супа пюре з щавлю. Зазначу, що зменшив кількість рідини, можна легко та просто суп-пюре перетворити на гарнір.

Щавлеве пюре на зиму в банках

Пюре щавлю без добавок

  • щавель – 1 кілограм.

Особливу увагу, при заготовках щавлю на зиму, потрібно звернути на сортування зелені і її миття. Підготовлені свіжі листя подрібнюють за допомогою блендера або м’ясорубки. Подрібнену сировину закладають в чисті банки і прикривають кришками. Заготовки стерилізують на водяній бані протягом години, а потім, щільно закручують. Зберігають щавлеве пюре протягом всієї зими в прохолодному місці.

Пюре із щавлю

Пюре із щавлю з сіллю

  • щавель – 1 кілограм;
  • сіль кухонна – 30 грам;
  • олія рослинна – 3 столові ложки на банку.

Листя пропускають через м’ясорубку і змішують з сіллю. Пюре розкладають по чистим ємностям і заливають зверху маслом. Дану заготовку стерилізують у воді протягом 30 хвилин, а потім, щільно закупорюють.

Пюре із щавлю

Зимова заготівля – пюре з щавлю і шпинату

  • щавель – 500 грам;
  • шпинат – 500 грам.

Промиті і перебрані щавель і шпинат перед подрібненням бланширують. Це можна зробити в воді або на пару. Час теплового впливу 3 хвилини. За цей час листя обмякне.

Пюре із щавлю

Щоб довести його до однорідного стану, використовують металеве сито. Готове пюре закладають у каструлю відповідного розміру і кип’ятять 10 хвилин на середньої потужності конфорки. Гарячої масою наповнюють чисті банки, які необхідно буде простерилізувати. Час обробки заготовок у водяній бані – від 20 хвилин до півгодини.

Пюре із щавлю

Заморожене пюре з щавлю

Щавлеве пюре, як і більшість заготовок, можна заморозити. Для цього подрібнену зелень розкладають по невеликих формочках і заморожують в морозилці. В якості тари можна використовувати одноразові пластикові стаканчики, контейнери і формочки для льоду.

Пюре із щавлю

Як тільки маса замерзне, її виймають із форми, складають в герметичний пакет і прибирають вглиб камери на зберігання. Така заготовка зберігає найбільшу кількість корисних речовин і може зберігатися до наступного врожаю.