Щавель (у народі квасок, а лат. Rumex) – це рослина, яка однією з перших радує нас своєю появою на грядках. І, хоча зелене листя з кислим смаком росте до самої осені, збирати урожай слід в кінці травня – початку літа. Пізніша зелень перенасичується щавлевої кислотою, яка у великих дозах небезпечна для організму. Так що, необхідно встигнути приготувати велику кількість смачних страв з цієї неймовірно корисної рослини і постаратися зберегти її на зиму вчасно. Пропонуємо сьогодні приготувати пюре із щавлю. Залежно від рецептури, воно може бути прекрасним гарніром або супервітамінною заготовкою на зиму.
Інгредієнти: Вершки, Молоко, Сіль, Чорний перець мелений, Шпинат, Щавель, Яйця
Зміст
Підготовка листя
Зелену щавлеву масу необхідно ретельно промити від піску і пилу. Можна навіть замочити листя в прохолодній воді хвилин на 15. За цей час бруд відстане і осяде на дно ємності.
Промиту зелень струшують, звільняючи від зайвої вологи. Перед цим щавель потрібно оглянути і видалити, при необхідності, пошкоджені комахами і пожовклі листочки.
Пюре з щавлю – корисний гарнір
Як приготувати щавлеве пюре з молоком і яєчними жовтками
- листя щавлю – 500 грам;
- вода – 50 мілілітрів;
- яєчні жовтки (сирі) – 2 штуки;
- пшеничне борошно – 2 столові ложки;
- молоко 2,5% жирності – 300 мілілітрів;
- сіль – за смаком;
- чорний перець – щіпка.
Зелень дрібно подрібнюють гострим ножем і закладають в глибоку сковороду з товстими стінками. Додають до зелені воду і включають вогонь на середню потужність. Щавель тушкують під кришкою до м’якості, а потім, відкидають на друшляк.
У сухій сковороді обсмажують борошно. Дуже важливо, щоб воно не пригоріло, тому процес постійно контролюють. Потім, до борошна додають молоко і доводять масу до кипіння, не забуваючи все інтенсивно помішувати. У киплячу рідину кладуть тушковану щавлеву нарізку, і кип’ятять пюре 5 хвилин на середньому вогні. Залишилося додати жовтки і проварити ще 5 хвилин. Для цього, їх спочатку збивають вінчиком. В кінці варіння щавлеве пюре присипають сіллю і перцем.
Як зробити вершкове пюре з щавлю
- щавель – 1 кілограм;
- вершки 20% жирності – 250 мілілітрів;
- рослинна олія – 2 столові ложки;
- сіль – за смаком;
- вода – 100 мілілітрів;
- чорний перець – пара щипок.
Перебраний щавель тушкують на сковороді 10 хвилин та перекладають на сито, а на сковороді гарненько розігрівають рослинну олію. Як тільки жир закипить, додають до нього щавель. Приблизно, через хвилину додають вершки, сіль і порошок чорного перцю. Тушкують всі продукти разом 3-5 хвилин. Гарнір готовий!
Відео-рецепт докладно розповість про приготування супа пюре з щавлю. Зазначу, що зменшив кількість рідини, можна легко та просто суп-пюре перетворити на гарнір.
Щавлеве пюре на зиму в банках
Пюре щавлю без добавок
- щавель – 1 кілограм.
Особливу увагу, при заготовках щавлю на зиму, потрібно звернути на сортування зелені і її миття. Підготовлені свіжі листя подрібнюють за допомогою блендера або м’ясорубки. Подрібнену сировину закладають в чисті банки і прикривають кришками. Заготовки стерилізують на водяній бані протягом години, а потім, щільно закручують. Зберігають щавлеве пюре протягом всієї зими в прохолодному місці.
Пюре із щавлю з сіллю
- щавель – 1 кілограм;
- сіль кухонна – 30 грам;
- олія рослинна – 3 столові ложки на банку.
Листя пропускають через м’ясорубку і змішують з сіллю. Пюре розкладають по чистим ємностям і заливають зверху маслом. Дану заготовку стерилізують у воді протягом 30 хвилин, а потім, щільно закупорюють.
Зимова заготівля – пюре з щавлю і шпинату
- щавель – 500 грам;
- шпинат – 500 грам.
Промиті і перебрані щавель і шпинат перед подрібненням бланширують. Це можна зробити в воді або на пару. Час теплового впливу 3 хвилини. За цей час листя обмякне.
Щоб довести його до однорідного стану, використовують металеве сито. Готове пюре закладають у каструлю відповідного розміру і кип’ятять 10 хвилин на середньої потужності конфорки. Гарячої масою наповнюють чисті банки, які необхідно буде простерилізувати. Час обробки заготовок у водяній бані – від 20 хвилин до півгодини.
Заморожене пюре з щавлю
Щавлеве пюре, як і більшість заготовок, можна заморозити. Для цього подрібнену зелень розкладають по невеликих формочках і заморожують в морозилці. В якості тари можна використовувати одноразові пластикові стаканчики, контейнери і формочки для льоду.
Як тільки маса замерзне, її виймають із форми, складають в герметичний пакет і прибирають вглиб камери на зберігання. Така заготовка зберігає найбільшу кількість корисних речовин і може зберігатися до наступного врожаю.