Взимку нам так часто не вистачає тепла, сонця і вітамінів. У цей суворий період року, проста склянка смачного томатного соку з м’якоттю заповнить вітамінну нестачу, піднімає настрій, нагадавши нам, що тепле, добре і щедре літо вже близько.
Інгредієнти: Гвоздика, Запашний перець, Лавровий лист, Помідори, Сіль, Цукор, Чорний перець горошком
Крім цього, густий томатний сік з прянощами, просто не замінний при варінні багатьох страв. Тому, пропоную використовуючи мій рецепт з покроково зробленими фото, взятися за приготування цієї смачної і корисної заготовки.
Так ось, нам знадобляться: помідори-8-9 кг, сіль, цукор, гвоздика, перець чорний горошок, перець духмяний горошок, лавровий лист.
Відразу зауважу, що кількість спецій в рецепті береться з розрахунку на 1 літр свіжовичавленого соку. Про їх кількість напишу трохи пізніше.
Як зробити томатний сік з м’якоттю на зиму
Починаючи готувати, помідори добре миємо й ріжемо на кілька частин.
Вирізаємо зіпсовані місця, якщо такі є.
Готуємо соковижималку до роботи і пропускаємо через неї томати. На фото можете подивитися яка у мене вийшла конструкція. ?
Якщо у вас її немає, то можна перекрутити помідори через м’ясорубку і отриману масу протерти крізь сито.
Чистого соку у мене вийшло 7 літрів. У вас може вийти трохи більше або трохи менше. Все залежить від сорту помідор. Чим вони мясистіші, тим більше смачного густого томатного напою вийде.
Ставимо каструлю з соком на плиту, додаємо спеції.
На 7 літрів отриманого соку я поклала:
- лавровий лист – 3 шт .;
- перець чорний горошок -10-12 шт .;
- перець духмяний горошок-3 шт .;
- гвоздіка- 4 шт .;
- сіль-3 ч.л .;
- цукор-2 ч.л.
Варимо сік з прянощами 15-20 хвилин з моменту закипання.
Не забуваємо знімати пінку, яка збирається під час варіння. Киплячий сік розливаємо в підготовлені стерилізовані банки, накриваємо прокип’яченими кришками. Закатуємо. Банки з густим томатним соком перевертаємо, накриваємо теплою ковдрою до повного охолодження.
Із зазначеної початкової кількості помідор у мене вийшло 6 літрів смачного пряного томатного соку. Фото, на цей раз вийшло не сильно “апетитним”, фотоапарат підкачав, але повірте на слово, що сік – дуже смачний.
Заготовлений таким способом, він відмінно зберігається і в коморі, і в погребі, а у деяких моїх друзів він добре зберігається і під ліжком. ? Робимо корисні заготовки на зиму швидко і з задоволенням!