Сезон кабачків довгий, але як правило, встежити за ними дуже складно. Вони дозрівають в лічені дні, і легко можуть перезіти, якщо вчасно не зібрати врожай. Такі кабачки стають «дерев’яними», і мало придатні для смаження і салатів. Але для квашення підійдуть і перезрілі кабачки. В процесі закваски всі негативні якості зникають і за смаком квашені кабачки стають точнісінько, як квашені огірочки. Звичайно, зовсім старі кабачки брати не варто. Їх перезріла м’якоть більше буде походити на мочалку. Може це і смачно, але виглядає зовсім не апетитно.
Інгредієнти: Зелень, Кабачки, Сіль, Спеції, Часник
Кабачки можна квасити як самостійно, так і разом з іншими овочами. Найчастіше їх квасять разом з огірками, яблуками, або патисонами і використовують той же рецепт, що і для закваски огірків.
Вимийте кабачки, зріжте гострим ножем “хвостики” з обох кінців і наріжте їх на “коліщатка”. Не робіть їх дуже дрібними, товщина коліщаток повинна бути сантиметра 2-3. Молоді кабачки можна зовсім не різати, а залишити, як є – цілими.
На дно ємності для заквашування укладіть листя хрону, гілки кропу, часник і всі ті спеції, які ви використовуєте для квашення огірків. Можна додати 1-2 гострий перчика чилі, якщо ви любите гострі страви.
Приготуйте розсіл:
- 1 л води;
- 60 гр солі.
Закип’ятіть воду і розчиніть в ній сіль. При бажанні, можна додати в киплячий розсіл лавровий лист і перець горошком. Цим спеціям потрібен окріп, щоб розкритися, отже, просто кидати їх в холодну рідину немає сенсу.
Коли розсіл охолоне, залийте ним кабачки, щоб рідина покривала їх не менше, ніж на 5 см.
Накрийте ємність з кабачками марлевою тканиною і залиште на 7 днів при кімнатній температурі. При активній фазі бродіння розсіл каламутніє і з’являються бульбашки повітря, що виходять на поверхню. Кабачки досить щільні, і їм потрібно трохи більше часу, ніж огіркам або помідорам. Але й перекисати їм не варто.
Через 7 днів після початку бродіння, можна вже виносити кабачки в льох або інше прохолодне місце, для тривалого зберігання.
Квашені кабачки чудово зберігаються і це відмінна “палочка-виручалочка”, якщо немає огірків. Квашені кабачки їх з успіхом замінять, а якщо ці кабачки дрібні, то і зовсім ніхто не помітить різниці. Квашені кабачки можна пробувати вже через 2-3 тижні. Можливо, ви захочете засолити ще пару баночок?
Дивіться на відео, як приготувати квашені кабачки на зиму і на кожен день: