Всі ми намагаємось заощадити час на приготуванні їжі. Тож пропоную зараз витратити декілька годин на приготування свинячого гуляшу за нашим простим рецептом, щоб потім проводити більше вільного часу з близькими, та частувати їх здоровою їжею щодня.
Інгредієнти: Запашний перець, Лавровий лист, Свинина, Свинячий жир, Сіль, Цибуля, Часник
Як же самостійно зробити в домашніх умовах тушонку зі свинини.
На сам перед, для цього потрібно обирати свіжу свинину, бажано не дуже пісну (так тушонка вийде смачніша). Після попередньої підготовки поріжте її на середні кусочки, приблизно 3х3 см.
В каструлю з дрібно пошаткованою цибулею покладіть підготовлене м’ясо. Якщо свинина не жирна, то додайте трішечки жиру, щоб м’ясо не пристало до каструлі. Тушкувати м’ясо з цибулею потрібно у власному соку. Найкраще використовувати казан, або посуд з товстим дном.
Слідкуйте щоб соку в гуляші було достатньо. Цього можна досягти якщо тушонку готувати на слабкому вогні та при закритій кришці. Та все ж, якщо соку виявляється замало, то можна долити трішечки бульйону (бажано звареного з добре очищених кісточок, шкіри). Цей сік з м’яса в подальшому перетвориться на смачний холодець та допоможе добре зберегти соковитість самого гуляшу. Якщо так вийшло що м’ясного бульйону немає, то можна додати невелику кількість звичайної води. Під час приготування тушонки треба додати сіль та спеції за смаком (духмяний перець, лавровий лист, чорний перець горошком або мелений, та інші улюблені приправи для м’яса, але не багато, тому що в тушонці всі смаки підсилюються), можна додати в кінці тушкування також часник.
Щоб визначити чи готова тушонка, треба розрізати шматочок і подивитись на сік, він повинен бути безбарвним, або світло рожевим, але в цьому випадку готовий виріб бажано зберігати в холодильнику.
Готовий гуляш розкладають в підготовленні чисті та простерилізовані банки, розподіляючи рівномірно м’ясо та бульйон. Тепер можна їх пастеризувати: банки місткістю 0,5 л – 75 хвилин, а 1 л – 1год 45 хв. Ще гарячі банки закручуються ключем, або герметично закриваються в інший спосіб. Тепер свіжоприготовлену тушонку можна відправити на зберігання в прохолодне місце.
В процесі зберігання на поверхні гуляшу з’явиться шар жиру. Він, як і утворене желе (холодець), будуть додатковим консервантом вашого смачного м’яса та продовжать термін його зберігання.
Домашня тушонка смачна як сама по собі, та і може використовуватись при приготуванні різних смаколиків: перші, другі страви, підливи, начинки для пирогів.
Пропонуємо подивитись наше відео «Приготування тушонки зі свинини в домашніх умовах за допомогою автоклава».