8 простих способів заготовки моркви про запас

Всім подобається морква за те, що вона яскравого кольору, приємного смаку та має багато корисних речовин. Її коренеплоди дозрівають, в порівнянні з іншими, досить швидко, та вже в другій половині літа тішать дачників. Заготовлювати моркву на зимовий період зовсім не складно, а готувати страви з неї зуміє навіть недосвідчена господиня.

Моркву на зиму можна заморожувати, сушити, консервувати в натуральному вигляді, маринувати зі спеціями, готувати з неї салати та закуски. А ще можна здивувати близьких варенням та цукатами з цього яскравого овочу.

Морква заморожена

Найпростішим способом заготівлі моркви на зимний період є замороження коренеплодів. Звичайно, попередньо моркву слід ретельно помити та почистити. Подрібнювати овочі можна різними способами. В залежності від того, що взимку планується з них готувати. Щоб додавати моркву до плову треба нарізати соломинками, до супів – кружечками, а до тушкованих страв – кубиками. Також для її подрібнення можна скористатися терткою або кухонним комбайном.

При заморожуванні варто пам’ятати про дві речі. Моркву відразу необхідно фасувати порційно. Щоб вона зайняла менше місця в морозилці, краще скористатися прямокутними контейнери або поліетиленовими пакетиками.

01

Морква сушена

Заготівля сушеної моркви може зберігатися де завгодно, не обов’язково в холодильнику. Вона буде гарним доповненням других страв і соусів. Діти, наприклад, люблять смакувати сушену моркву, як снеки. До речі, краще з’їсти такий вітамінний делікатес, ніж шкідливі чипси. А ще, сушену моркву дуже люблять, туристи, через те що вона має малу вагу.

Для простішого сушіння моркви, її треба спочатку відварити. Якщо потім планується нарізати коренеплід соломкою, то треба покип’ятити 10-15 хвилин, а якщо терти на великій тертці, то 5 хвилин. Потім уже моркву можна нарізати потрібним способом, але так, щоб товщина не була більшою за 5-7 мм.

Потім моркву необхідно залишити на декілька годин в’янути на кухні, а вже після цього її можна ставити в духовку, температура якої не має бути вищою, ніж 75 °С. Сушити коренеплоди потрібно лише в один шар, так в овочах збережеться більше корисних речовин, а ще не втратиться їх форма та колір.

Найкраще зберігається сушена морква в скляних банках, які треба закрити щільними кришками. Перед тим, як планується використовувати таку моркву, варто заздалегідь замочувати її.

02

Морква консервована

Цим способом заготовляють моркву на зиму, для того щоб зберегти її в натуральний вигляд. Маринувати краще за все моркву дрібних сортів, таких як Шантане та Пармекс, та й просто невеликі коренеплоди, які розвивалися в затіненій частині городу. Також таким способом можна заготовлювати ранні сорти моркви, які не зберігаються довго, наприклад, Тушон, Оленка, Вітамінна 6, Каротель, Нантська 4, Самсон або Лосиноостровська 13.

До маринаду консервованої моркви можна додавати спеції та приправи або ні. Все залежить від смакових уподобань. Така заготівля гарно підійде для приготування різноманітних страв. Вона є незамінною в харчуванні тих, хто на відповідній дієті.

Щоб законсервувати моркву, її, насамперед, необхідно помити та почистити. Потім готові коренеплоди треба помістити в каструлю, налити до неї 100-150 мл води та варити на повільному вогні 15 хвилин, під накритою кришкою.

Щоб приготувати розсіл, для такого консервування необхідно взяти літр води та розвести в ній 1 столову ложку солі з верхом. Поки маринад закипить, треба наповнити морквою заздалегідь знезаражені термічним методом банки. Дрібні морквини можна ставити цілими, а великі варто розрізати навпіл.

Після чого тару з морквою треба залити розсолом, що закипів, до самого верху та поставити стерилізувати. Для цього на дно об’ємної каструлі слід постелити ганчірку або рушник, потім налити води та акуратно укласти банки. Воду в каструлю треба наливати по горлечка банок або, навіть, трохи вище. Зверху банки слід накрити металевими кришками та стерилізувати. Для півлітрової тари знадобиться 35-40 хвилин, а для літрової на 10 хвилин більше. Після цього процесу банки можна закатувати кришками. Потім їх необхідно перевернути та накрити ковдрою або чимось теплим. Остигнути вони повинні при кімнатній температурі. Через 24 години банки з морквою можна віднести туди, де вони будуть зберігатися взимку, наприклад, в льох.

03

На цьому відео від досвідченої садівниці та господині Зінаїди Петрівни можна ознайомитися, як правильно приготувати мариновану моркву власноручно.

Морквяні соління

Солені овочі мають неабияку перевагу над консервованими. У них зберігається набагато більше корисних речовин, особливо вітамінів. Проблемним, в цьому процесі, є лише питання умов зберігання. Солону моркву необхідно обов’язково тримати в прохолодному місці. Дуже добре, якщо є льох. І про це варто подбати заздалегідь.

Для засолювання слід обрати яскраві, оранжеві коренеплоди, з невеликою серцевиною. Заготівля хорошої якості виходить із сортів Нантська 4, Грибовська та Московська зимова. Спочатку, звичайно, моркву для засолювання треба помити. Варто зауважити, що коренеплоди можна й не чистити.

Якщо обсяг заготівлі на зимний період дуже великий, то моркву можна засолити, в дерев’яних діжках, в цілому вигляді. Для цього необхідно її викласти та залити остиглим кип’яченим (кип’ятити 5 хв) розчином (60-65 грамів солі на літр води). Розсіл в діжці повинен перевищувати поверхню моркви на 10-15 см. Діжку треба закрити дерев’яним кругом, а на нього розмістити щось дуже важке. Вона повинна простояти на кухні 4-5 днів, а потім її можна винести в приміщення, в якому вона буде зберігатися зимою.

04

Засолювати моркву можна також в подрібненому вигляді, потертою на тертці або дрібно нарізаною соломкою чи кружечками. На дно посудини, в якій буде зберігатися заготівля, слід насипати трохи солі, потім 3/4 тари наповнити підготовленою морквою та залити охолодженим розсолом, приготовленим за тим самим рецептом і так само її треба потримати в кімнаті 4-5 днів, а потім помістити в льох.

Якщо в майбутньому солона морква буде зберігатися в кімнаті, то її потрібно простерилізувати. Заливка, в такому випадку, готується з розрахунку 30 г солі на 1 л води. Моркву слід помити, почистити від шкірки та нарізати кружальцями завтовшки не більше, ніж 1 см. Гарячий розсіл треба розлити по банках, наповнених морквою та накрити їх кришками. Потім стерилізувати на повільному вогні: півлітрові – 40 хвилин, а літрові на 10 хвилин більше.

Солона морква зимою є ідеальним складником в салатах, вінегретах, супах, а також в гарячих стравах з м’ясом, птицею або рибою. Якщо морква на смак вийшла пересоленою, то її треба заздалегідь вимочити в воді, щоб позбутися зайвої солі.

05 солона в банках

Маринування моркви

Маринувати моркву – це прекрасний спосіб заготовити її на зимовий період. Різний за рецептом маринад додає стравам абсолютно нового смаку. Майже ніхто не залишається байдужим до хрусткої текстури та кисло-солодкого смаку консервованих овочів.

Для того, щоб приготувати маринад, слід в літрі води розчинити сіль (1 ст. л.) та цукор (2 ст. л.). Ще на в цю кількість рідини варто додати 100 грамів яблучного оцту (можна використати й звичайний) або ж замінити його 1 столовою ложкою оцтової есенції. На дно літрової банки потрібно вкинути 6-7 горошин чорного перцю, 4 гвоздички, 4 горошини запашного перцю, 1-2 листи лавру, листки (кропу, петрушки, вишні, хрону або яблуні) та 2 зубки часнику.

Перед приготуванням моркву слід ретельно помити, почистити та перед нарізкою помістити на 5 хвилин в окріп. Нарізати коренеплоди можна кубиками, кружечками або смужками. На дно банок необхідно поставити спеції та зелень, зверху розмістити моркву, а потім залити маринадом, який до цього часу встигне закипіти. Після цього банки можна накривати кришками та стерилізувати в каструлі: півлітрову тару – 12-15 хвилин, а літрову на 10 хвилин більше.

Поради тим, хто вирішив маринувати моркву:

  • зелень повинна бути чистою (краще її мити краном);
  • часник слід ставити цілими зубчиками, щоб розчин, яким заливають овочі в банках, не помутнів;
  • коренеплоди потрібно заливати гарячим розсолом під самий верх;
  • після того, як всі процеси будуть виконані, банки треба перевернути, накрити чимось теплим (ковдрою, пледом тощо) та дати їм остудитися протягом доби.

06 маринована

Маринована морква добре смакує, як соковита закуска з пряними нотками. Вона може стати одним з інгредієнтів зимових салатів, вінегрету, м’ясних страв або просто гарніром.

Вітамінні зимові закуски та салати

Морква, поєднуючись з іншими овочами, та, навіть, кислими яблуками перетворюється в смачний салат. І, що дуже важливо, каротин, за який всі так цінують моркву при термічній обробці залишається «неушкодженим», на відміну, наприклад, від вітаміну С.

Компонування овочів та спецій для салатів – справа індивідуальна. Крім цього, змінивши форму нарізки, страву можна видозмінити. Моркву з овочами треба тушкувати під кришкою біля 20 хвилин, а уже потім додавати до них рафіновану рослинну олію (десь 150 мл на 1 кг овочів). За хвилину до готовності можна додати трохи оцту.

Потім банки з гарячою сумішшю моркви та овочів слід накрити кришками та простерилізувати. Зберігається заготівля, навіть, на кухні (не в холодильнику). Перед тим, як подавати на стіл такий салат, його треба помістити на годину в холодильник. Такі салати та закуски прекрасно існують як самостійна страва. Їх також можна намазувати на бутерброди та додавати до других страв.

07

Помаранчеве варення

Ця зимова заготівля радує господинь та їх рідних яскравим святковим кольором, приємною ніжною текстурою, та, головне, особливим смаком. Тому варення з морквин часто «завойовує серця» справжніх ласунів. Готують його майже так само, як фруктові або ягідні солодощі.

На 1 кг коренеплодів знадобиться взяти 1 кг цукру та 2 г лимонної кислоти (або сік половини лимону). Спочатку моркву треба помити, почистити та нарізати великими шматками (кружечками чи кубиками), потім пересипати її цукром і залишити на 24 години на кухні (не в холодильнику), щоб з неї виділився сік.

Наступного дня в каструлю з зацукрованою морквою слід додати декілька мілілітрів води, відправити її на плиту та варити на повільному вогні до готовності. Зазвичай цей процес займає біля 30-40 хвилин. Потім до варення необхідно додати лимонну кислоту або свіжий сік лимону та варити ще 3-4 хвилини. Чекати, щоб варення остудилося не треба, його відразу можна розкладати по банках. Додавши до нього під час варіння ваніль, корицю чи м’яту, вийде новий відтінок смаку таких ласощів з моркви.

варення

Морквяні цукати

Ласувати цукатами подобається всім! А ще вони є ідеальним доповненням для випічки та тортів, а робити їх зовсім неважко.

Насамперед слід помити моркву, почистити її та нарізати на кружечки або кубики. Потім підготовлені коренеплоди слід помістити в каструлю та двічі довести до кипіння. Після того як вода закипить вперше її треба злити та налити «нову» воду, знову дочекатися перших бульбашок та ще раз злити рідину. Після цього до моркви потрібно додати цукор (півтори двохсотграмового стакану на кілограм коренеплодів) та відправити на повільний вогонь. При цьому варто не забувати акуратно помішувати вміст каструлі, щоб він не пригорів. Від високої температури з моркви почне виділятися сік, а цукор розтопиться.

Цукати необхідно проварити протягом 20-25 хвилин, потім відкинути на друшляк та залишити, щоб стекла зайва рідина. Отриманий сироп можна перелити в скляну тару та додавати потім до різних кулінарних шедеврів. Його можна додавати, наприклад, до кави. Він подарує їй новий аромат.

Після того, як стече рідина, можна сушити цукат на деку, застеленому пергаментом. Якщо приміщення досить добре провітрюється, сушити цукати можна в кімнаті. Проте, для цього знадобиться більше часу. Щоб процес сушіння був швидшим, краще скористатися духовкою, включивши в ній режим вентиляції. Таким чином, на приготування цукатів (при температурі 45 °С) піде лише 45-50 хвилин. Після цього їх ще м’якими треба обваляти в цукрі та поставити в посудину, де вони будуть зберігатися.

цукати

На цьому відео від Клавдії Корнєвої можна ознайомитися з покроковим рецептом приготування цукатів з моркви.