Прості і смачні заготовки з болгарського перцю для зимового столу

Побачивши солодкий перець, у всіх виникають лише позитивні емоції. Це гарний, соковитий овоч, просочений сонячною енергією та теплом літа. Болгарський перець є прикрасою столу в будь-яку пору року. Тому під кінець літа не варто шкодувати сил і часу, та зробити з нього відмінні заготівлі, щоб взимку яскраві ароматні перчики стали справжньою родзинкою застілля!

Заморожений перець

Заморожування є одним з найпростіших способів зберегти корисні речовини будь-якого овочу. Болгарський перець – це той продукт, з якого можна взимку приготувати різноманітні страви, тому й існує декілька варіантів зберігання його в морозилці.

Для салатів, рагу і супів

Цей метод є найлегшим і найшвидшим, для того щоб запастися солодким перцем на зимовий період. Заморожений, таким чином, плід, може стати гарним доповненням до свіжих салатів, м’ясних рагу та рагу з овочів, а також для різних перших страв. Для цього його необхідно помити, почистити від насіння та нарізати. Заморожувати болгарський перець з насінням ні в якому разі не слід, в результаті, він буде гірким на смак! Нарізати можна як завгодно: кубиками, соломкою або кільцями (все залежить від уподобань господині). Потім покласти майбутню заправку в пакети та поставити в морозилку. Більше ніяких зусиль не знадобиться. При такому заморожуванні перці не втрачають свій неповторний аромат, текстуру та майже всі вітаміни.

01

Для фарширування

Фарширований перець до смаку в будь-яку пору року, а особливо взимку. Тому запастись цілими замороженими заздалегідь перчиками дуже важливо для кожної господині.

Щоб їх приготувати, спочатку слід акуратно зрізати «кришку», вичистити насіння та близько 2-3 хвилин пробланшувати плоди в киплячій воді. Через деякий час, коли овочі трохи просохнуть, їх можна заморожувати. Для того щоб більше перців помістилося в морозильній камері, їх краще складати «матрьошкою», поміщаючи один на одного. Подібну «конструкцію», перед заморожуванням, слід запакувати в пакет з поліетилену.

02

Запечені перці

Зимою знадобляться не тільки заморожені перці в сирому вигляді, а й вже приготовані. Для цього необхідно помістити їх на 30 хвилин в духовку, температуру якої треба прогріти до 180 °С. Потім з охолоджених запечених перців слід зняти шкірку (гострим ножем або просто руками). Це не потребує багато зусиль. Потім плоди варто очистити від насіння. Після чого нарізаний овоч, треба помістити в пакет, а потім у морозилку.

03

Замороження фаршированих перців

Перець, начинений фаршем – це улюблена страва багатьох. Вона смачна і досить ситна. У морозильній камері така заготівля гарно зберігаються до 6 місяців. Коли господиня не встигає або немає необхідних продуктів, то ними за короткий час можна нагодувати всю сім’ю. Фаршировані перці з морозилки можна приготувати в мікрохвильовій печі, в чаші мультиварки, на плиті чи у звичайній духовці. Це прекрасна знахідка для жінок, які більше часу присвячують роботі, а не домашнім справам!

Щоб приготувати таку заготівлю на зимовий період, спочатку овочі треба помити, зрізати «кришечки» та очистити серединки від насінин. Начинка може бути різною, головне, щоб лише подобалася більшості. Вегетаріанці можуть фарширувати перці поєднанням обсмажених овочів (моркви, цибулі, часнику, зелені, ароматного коріння) та недовареного рису. Всі, хто не живе за вегетаріанськими принципами, повинен начинити перці, наприклад, рисом, але обов’язково додати до нього м’ясний фарш чи дрібні шматочки м’яса. Фаршем для перців може також бути товчена картопля із зеленню, печінка з гречкою, смажені гриби та рис з дрібно нарізаними крабовими паличками. Слід не забути все посолити та поперчити!

Потім готовою начинкою необхідно щільно набити перці та поставити заморожуватись. Потім, під час розмороження, вони повинні знаходитись в холодильнику, а не просто на кухні, інакше втратиться гарна форма. Готувати їх можна різними способами. Наприклад, перці можна помістити в посудину так, щоб фарш був зверху, потім розвести в воді томатну пасту та майонез і залити їх, отриманим розчином, а потім тушкувати пів години або 40 хвилин на повільному вогні.

04

Мариновані перці

Мабуть, нема таких господинь, які б не маринували болгарський перець. Він може бути апетитною закускою, заправкою до салатів і рагу та гарніром з пікантним смаком до страв із риби та м’яса. Якщо овочі планується потім фарширувати, то варто замаринувати їх цілком.

Щоб подібна заготівля вийшла яскравою (а це значно покращує апетит), варто для маринування підбирати різнокольоровий болгарський перець. Насамперед їх слід помити. Якщо вирішено консервувати овочі в цілому вигляді, то з них треба зрізати верх (там, де хвостик) та акуратно вичистити з серединки насінини. А якщо ні, то, перці можна нарізати як завгодно: навпіл, соломинками або кілечками. Після цього плоди треба бланшувати, опустивши їх не більше, ніж на 2 хвилини в воду, що кипить. Потім перці необхідно укласти (аж до самого верху) в підготовлену перед цим чисту тару. На 3 трилітрові банки знадобиться 3 кг болгарського перцю.

Маринад готується із таких інгредієнтів:

  • вода – 1,2-1,3 л;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • рослинна олія – 200 мл;
  • оцет 9% – 1/3 склянки;
  • чорний перець горошком – 4 шт.;
  • запашний перець – 4 шт.;
  • гвоздика – 2 шт.

Щоб приготувати маринад, у воду треба додати всі складники та прокип’ятити все не більше, ніж 3 хвилини. Потім з маринаду слід вийняти лавровий лист, перець (чорний і запашний) та гвоздику. Заливати болгарський перець слід гарячим маринадом, потім банки варто відразу герметично закатати.

06

Маринують також і заздалегідь фарширований перець. Особливо ніжним на смак він виходить з вегетаріанськими начинками, де немає м’яса. Є досить цікавий рецепт маринованого перцю фаршированого капустою та морквою.

Господині дуже люблять сам процес маринування, тому що він досить творчий. Маринад для такої заготівлі можна приготувати по-різному. Це надасть готовому продукту зовсім несподіваних смакових відтінків. Дуже смачно виходить, якщо додати в маринад мед та олію, за рецептом, який пропонує канал «Смачно, просто і корисно».

Приготування паприки

Паприка є однією з найпопулярніших приправ у світі. Вона додає пікантності супам, гарнірам, салатам, желе, гострим соусам, та, навіть, випічці. Власноручно зробити це досить легко. Щоб приготувати таку приправу на зиму, слід висушити болгарський перець (якщо висушити 1 кілограм перцю, то можна отримати десь 50 грамів паприки).

Для приготування паприки найкраще підійдуть червоні спілі плоди. Їх треба помити, розкласти в один шар на рівній поверхні та на пару днів залишити в кімнаті або на вулиці, щоб ледь зів’янули. Потім перці треба почистити від хвостиків і насінин, нарізати на частинки, нанизати на нитку та залишити в сухому місці, лише не під прямими променями сонця. Добре для цього підійде горище. В електросушці або духовці (при температурі 60 °С) процес сушіння перцю можна значно прискорити, особливо, коли є режим вентиляції (в духовці).

Сухий болгарський перець не гнеться і не ламається. Якщо його недосушити, то він, ймовірно, покриється пліснявою. Сухі овочі можна залишити в цілому вигляді або перемолоти в порошок, наприклад, звичайною кавомолкою. Для зберігання паприку найкраще помістити в сухе місце, наприклад, в скляні банки, а їх перев’язати тканиною. Якщо приправу з сушеного перцю правильно зберігати, то в ній, крім смакових властивостей, залишаться ще й корисні речовини до двох років.

07

Аджика

Гострі приправи подобаються кожній родині. І це цілком заслужено, ароматна аджика, «народилася» в Абхазії, та її використовують в кулінарії багатьох країн. Цікаво, що традиційний рецепт аджики не передбачає, серед складників, помідор та солодкого перцю, проте господині вдало експериментують, поєднуючи різні інгредієнти. Завдяки болгарському перцю ця ароматна та ще й корисна приправа стає більш насичена соком, та не такою гострою, як без нього.

Приготувати аджику власноруч можна за багатьма рецептами. У більшості з них рекомендовано всі її складники проварити або тушкувати. Проте, теплові процеси здатні знищувати багато важливих для здоров’я людини елементів, одним з яких є вітамін С, що так потрібен всім взимку.

Справжнім відкриттям є спосіб приготування аджики, яку не треба варити. Для такої заготівлі на зиму знадобляться такі складники:

  • болгарський перець – 2 кг;
  • гострий перець – 150 г;
  • часник – 200 г;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукор – 8 ст. л.;
  • оцет – 300 мл.

Спочатку обидва види перцю треба помити та почистити від хвостиків і насінин. Часник, звичайно, також слід почистити. Потім пропустити ці 3 інгредієнти через м’ясорубку або подрібнити блендером. Після чого, до отриманої суміші необхідно додати солі, цукру та оцту, потім слід все ретельно перемішати та розкласти в невеликі за вмістом баночки (так її швидше з’їдять і вона не буде вивітрюватися). Найкраще зберігається готова приправа в холодильнику.

08 аджика

Ікра з болгарського перцю з овочами

Ще солодкий перець є одним із головних інгредієнтів досить популярної страви – овочевої ікри. Її ніколи не буває забагато. Овочеву ікру можна смакувати, як гарнір і як самостійну страву. А ще дуже зручно приготувати з нею бутерброд і, таким чином, отримати швидкий перекус. Кращою на смак вийде ікра з м’ясистих сортів болгарського перцю.

На 2,5 кг перцю потрібно взяти:

  • морквин – 300 г;
  • томатів – 300 г;
  • ріпчастих цибулин – 300 г;
  • петрушку – 1 корінець;
  • селеру – 1 корінець;
  • запашний та чорний мелений перець – по 1 ч. л.

Потім болгарський перець треба запекти в духовці та очистити від шкірки, хвостиків і насінин. Корінці та цибулю необхідно дрібно порізати та посмажити на сковороді до рум’яного кольору. Томати, перець і моркву варто подрібнити за допомогою блендеру, потім додати в отриману суміш цибулю, корінці, все поперчити та посолити. Потім масу, що утворилася, треба викласти в посудину та тушкувати, час від часу помішуючи, протягом 10 хвилин. Після цього майбутню овочеву ікру можна розкладати по банках. Далі їх необхідно знезаразити термічним методом: півлітрові – пів години, а літрові – 40 хвилин.

09 ікра

Плов з овочів із солодким перцем

Такою заготівлею на зиму варто запастися кожній господині, адже готовий плов треба буде лише розігріти в мікрохвильовці. Це дуже вигідно для жінок, які не встигають справлятися з домашніми справами після роботи. Та й приготувати цю ситну вегетаріанську страву зовсім не важко.

Для плову знадобиться підготувати:

  • болгарський перець – 1 кг;
  • томати – 1 кг;
  • моркву – 500 г;
  • цибулю – 500 г;
  • рис – 200 г;
  • оцет 9% – 4 ст. л.;
  • цукор та сіль – по 1 ст. л.

Перед приготуванням слід всі овочі помити, нарізати дрібними шматками, з’єднати з рисом, посолити, поперчити та влити до утвореної маси воду. Варити необхідно на повільному вогні близько 60 хвилин. Плов треба розкласти в знезаражені термічним способом банки та закатати кришками ще гарячим.

10 плов

Варення-соус з солодкого перцю

Ця смачна заготівля з болгарського перцю дуже схожа на пікантний соус з кисло-солодким смаком. Її можна куштувати як десерт, а також з рибними та м’ясними стравами. Крім того, разом з бутербродами, несолодкою випічкою або грінками, вона «перетвориться» на апетитну закуску. Традиційно для приготування цього варення використовують лише перці червоного кольору.

Овочі не повинні бути надто спілими. На 2 кг болгарського перцю знадобиться підготувати:

  • воду – 200 мл;
  • цукор – 500 г;
  • лимонну кислоту – 2 г.

Перці слід помити, почистити від хвостиків і насінин та нарізати кубиками. Потім у каструлю треба скласти перець, налити до нього воду, додати цукор і лимонну кислоту. Суміш необхідно довести до кипіння та варити до готовності на повільному вогні, час від часу помішуючи. Гаряче варення необхідно розкласти в півлітрові банки та закатати кришками.

11 варення

На відео від Олени Баженової можна ознайомитися з секретами приготування смачного варення-соусу з солодкого перцю власноруч: