Слово «виноград» – найчастіше асоціюється з вином, виноградним соком і виноградним оцтом. Рідко хто згадує, що з цієї соковитої сонячної ягоди можна зробити і дуже смачне виноградне варення або джем.
Інгредієнти: Виноград, Желатин, Цукор
Використовуючи мій простий рецепт варення, з винограду можна приготувати ароматне, красиве і смачне желе або джем. Досить просто прибрати кісточки і жорстку шкурку. Як це зробити швидко, легко і просто я і розповім в своєму рецепті і проілюструю приготування покроково зробленими фото. До речі, Варити таку заготовку можна як з чорного, так і з білого або рожевого винограду.
Щоб заготовити виноградне варення на зиму візьміть:
- виноград (можна з дрібними ягодами) – 1,5 кг;
- цукровий пісок – 1-1,5 кг;
- швидкорозчинний желатин – 10 гр;
- емальований посуд;
- сито або марля.
Як зварити варення з винограду на зиму
Помийте і обсушіть грона винограду.
Зніміть ягоди з гілок і приберіть зіпсовані.
В емальованому або скляному посуді закип’ятіть воду. Пробланшуйте виноградини дві-три хвилини. Шумівкою перекладіть їх в інший посуд.
Воду не виливайте, а додайте трохи цукру, доведіть до кипіння і у вас вийде дуже смачний компот .
Перетріть приварені ягоди через сито або друшляк. Якщо потрібного посуду немає, можна використовувати кілька шарів марлі.
Макуху, що залишилася, теж не викидуйте в сміття. З неї можна зробити виноградний оцет .
В отриманий виноградний сік додайте півтора кілограма цукрового піску.
На повільному вогні доведіть суміш до кипіння. Щоб не утворювалася пінка, періодично варення помішуйте. При слабкому кипінні проваріть хвилин 10 і зніміть з вогню.
Після того як варення охолоне, повторіть термічну обробку 2-5 разів. Чим більше випарується вологи, тим більш густе, схоже на джем або желе, буде виноградне варення. Але пам’ятайте, що з кожним нагріванням зменшується аромат варення. Тому, щоб виноградне варення вийшло ароматним і при цьому густим, я варю його 2 рази, а перед другим нагріванням додаю в варення трохи швидкорозчинного желатину.
Закипіле варення з винограду розкладіть по банках, банки не перевертайте, накрийте теплим пледом і залиште остивати на пару днів.
Зберігати таке корисне, смачне і просте варення з винограду в домашніх умовах можна і при кімнатній температурі.