Ягоди чорної смородини – це джерело вітамінів, яких потребує наш організм цілий рік. Ще нашим предкам були відомі корисні властивості цих ягід, тому, історія їх заготовки на зиму тягнеться в глибину століть. У більшості випадків, в ті часи ягоди засушивали і зберігали в мішечках з домотканого полотна.
Інгредієнти: Вода, Цукор, Чорна смородина
А вже наші прабабусі та бабусі намагалися готувати з чорної смородини варення та джеми. Про те як зварити на зиму смачне і просте домашнє варення з чорної смородини я розповім у своєму рецепті. Вірніше, я опишу і покажу на покроково зроблених фото два варіанти солодкої заготовки. Вони дуже схожі, але в результаті варення виходить абсолютно різним.
Складові:
- чорна смородина – 1 кг;
- цукор – 800 гр;
- вода – 2 ст.л.
Приготування варення – це завдання, яке під силу всім, навіть, початківцям кулінарам. Головне, підготувати ягоди, цукор, ємність для варіння, банки і кришки. І не забудьте зарядитися позитивним настроєм. ? Пам’ятайте, що будь-яка заготовка виходить набагато смачніше, коли ви її готуєте в піднесеному настрої.
Як зварити варення з чорної смородини на зиму
Процес збирання ягід чорної смородини досить копіткий. Справа в тому, що ягоди маленькі, а кущі густо обвиті листям. При збиранні ягід в кошик потрапляє багато сміття, листочків і сухих гілок. Тому, перш ніж приступити до приготування варення, ягоди слід ретельно перебрати, промити і обсушити кухонним рушником.
Візьміть каструлю, наповніть її ягодами і засипте цукровим піском. Додайте трохи води і залиште ягоди на 2 години – нехай вони відпускають свій сік.
Перемішайте вміст каструлі і поставте на плиту. Увімкніть мінімальний вогонь і доведіть до кипіння.
Кип’ятіть варення 15 хвилин і вимкніть плиту – нехай постоїть 2 години.
Зараз знову включайте плиту і ще раз доведіть варення до кипіння.
На даному етапі можна діяти двома методами – продовжувати варити ще 15 хвилин і розлити по стерильним банкам. В цьому випадку домашнє варення з чорної смородини буде з цілими ягодами.
Або ж, занурювальним блендером пюрирувати вміст каструлі і продовжувати варити як у першому випадку – 15 хвилин. Особисто я часто пюрирую варення блендером, тому що моєму маленькому чуду така консистенція варення більше до вподоби. ?
Чисто вимиті банки простерилізувати звичним для вас способом. У каструлю налити води і опустити кришки для банок.
Розлити варення по банкам. Спочатку наповніть 1/3 банки, а потім, повністю до верху. Відразу ж закрийте банки стерильними кришками і відставте в сторону. Банки повинні охолодитися звичайним способом.
Надзвичайно смачне і корисне домашнє варення з чорної смородини ідеально підходить в якості начинки для пирогів, млинців, його можна подавати до чаю, використовувати при приготуванні кремів, а також йогуртів. Крім того, вони стануть в нагоді як смачні ліки при застудах, ангінах, кашлі та інших вірусних захворюваннях. Ретельно закупорені банки зберігаються всю зиму.