Про яблука: опис, властивості, характеристика, вітаміни і калорійність. У чому користь яблук і чи є шкода для здоров’я.

Вважається, що яблука потрапили в Європу з Центральної Азії. За тривалий період вживання людством цих корисних плодів виведена величезна кількість різноманітних сортів яблунь, що відрізняються часом дозрівання і смаковими якостями.

Яблука – низькокалорійний продукт, в 100 грамах якого міститься всього 47 ккал. Зате в яблуках багато різних вітамінів, і їх кількість залежить від сорту і строків зберігання цього продукту. Чим довше зберігаються яблука, тим менше в них вітамінів.

Яблука на гілці
Фото: Яблука на гілці

Крім вітамінів яблука містять велику кількість пектинових речовин, що позитивно впливає на рівень цукру в крові і є прекрасною профілактикою діабету. Вживання яблук сприяє скороченню процесу утворення сечової кислоти і розпаду мурашиної. У зв’язку з цим дієтологи рекомендують яблука хворим на атеросклероз, ревматизм, хронічну екзему, подагру і інші захворювання суглобів і шкіри.

Яблука чудово очищають кров, тому їх корисно вживати хворим на гіпотонію. Ці плоди сприяють зміцненню нігтів і волосся, покращують тонус шкіри і гостроту зору, а також незамінні при лікуванні нервових захворювань.

яблука

За допомогою яблук лікують лімфатичну систему. Корисні речовини, наявні в складі яблук, допомагають організму ефективніше засвоювати залізо з інших продуктів харчування, що позитивно позначається на рівні гемоглобіну і стані крові.

Для того, щоб забезпечити організм якомога більшою кількістю корисних речовин, яблука необхідно вживати в свіжому вигляді і бажано разом з шкіркою, в якій міститься більша кількість пектину, флавоноїдів і вітамінів, ніж в самій м’якоті.

Бажано вживати яблука, не нарізаючи їх, так як при нарізанні велика кількість вітаміну С втрачається через окислення. Фахівці рекомендують після кожного прийому їжі з’їдати по яблуку, воно посилить процеси травлення і очистить зуби природним шляхом від залишків їжі.

Оскільки яблука містять велику кількість рідини і мало калорій, їх рекомендують всім, хто стежить за своєю фігурою і не бажає набирати зайві кілограми.

яблука

Останнім часом вченим вдалося довести, що в яблучному насінні містяться біологічно активні речовини, що запобігають онкологічним захворюванням, а також вітаміни і ферменти. Однак не варто вживати більше, ніж 3-4 насінини в день, так як крім корисних речовин в них міститься небезпечна синильна кислота, яка у великих кількостях може викликати отруєння організму.

Бажано зберігати яблука в натуральному вигляді,  не переробляючи їх. Якщо дотримуватися правил зберігання, яблука довго залишаться свіжими, і не будуть псуватися.

яблука

У тих випадках, коли немає можливості зберегти яблука в свіжому вигляді, їх сушать, мочать або консервують.

яблука
Фото: Яблука в кошику.

яблука