Прекрасна айва – дерево і плоди: опис, властивості, користь і шкода для організму.

Айва – фруктове дерево, що досягає 5 метрів висоти. Вона має овальні листя, покриті знизу волосками. Плід айви теж волосистий, овальної або грушеподібної форми. Айву завезли до нас з Азії. Сьогодні вона росте в Україні, Молдові і Середній Азії. Ця культура цінується за свої запашні плоди і може застосовуватися як підщепа для груші. Ця рослина розмножується насінням, відводками і живцями. Його плоди їдять в сирому вигляді і використовують в кулінарії. З айви готують компоти, начинки для пирогів, варення, желе і приправи до м’ясних страв.

Компоненти айви

Компоненти айви.

Айва вважається дієтичним продуктом, в 100 г сирих фруктів міститься тільки 40 ккал. Консервована айва має калорійність 42 ккал в 100 гр. Тому її можна включати в раціон людей із зайвою вагою. В айві є багато пектину, глюкози, фруктози, є солі калію, залізо, кальцій, мідь і фосфор.

Користь айви

користь айви

Як лікувальний засіб ця рослина застосовувалася ще в стародавні часи. Відвар її плодів використовували при захворюваннях шлунка і кишечника. Айва допомагає при проносі, жовтяниці і прискореному серцебитті. Варену і протерту айву їдять при хворобах печінки і від блювоти. Сік і свіжі плоди цієї рослини рекомендують при анемії і хворобах серцево-судинної системи.

Плід айви має в’яжучий, кровоспинний, сечогінний і антисептичний ефект. Насіння цієї рослини мають обволікаючі та бактерицидні властивості.

Авіценна писав, що плоди айви добре вживати при розладах травлення. Сік з оцтом і медом він рекомендував пити для зміцнення шлунку і печінки. Чай приготований з листя цієї рослини хороший сечогінний засіб при хворих нирках. А чай з плодів айви – сечогінний засіб при набряках від серцево-судинних захворювань.

Шкода айви

шкода айви

Бувають випадки, коли айва протипоказана. Її м’якоть і насіння мають в’яжучі властивості і закріплюють. Тому айву не можна їсти при запорах і плевриті. Волоски на поверхні плодів цієї культури дратують голосові зв’язки і гортань. Від неї може початися кашель, пушок подразнює слизову горла. Тому співакам і ораторам її краще не вживати.

У сирому вигляді айва дуже тверда. Але після запікання або варення її плоди робляться м’якими, ароматними, набувають гарний бурштиновий колір. Айву додають до м’яса, подають з сиром або грибами. У кулінарії дуже популярні десерти з айвою, джеми, мармелад, цукати і варення.

дерево айви
Фото: Дерево айви.
Плоди айви
Фото: Плоди айви на гілці.

айва

айва