Терен – це колючий високий (до 2 м) кущ, що плодоносить (плоди розміром від 2 до 2,5 см, з великою кісткою всередині). Терен має велику схожість зі сливою. Його ягоди кислуваті та трохи терпкі на смак, але коли повністю дозрілі, ці “недоліки” майже не відчутні. З терну можна приготувати компоти та варення, але найчастіше з нього варять повидло. Про нього йтиметься далі.
Інгредієнти: Вода, Терен, Цукор, Яблука
Зміст
Збір і підготовка терену
Щоб приготувати повидло, найкраще використовувати повністю доспілі плоди. Збирати зрілі ягоди трохи незручно, тому що у частини з них шкірка тріскає ще на гілці куща. Але готувати з них можна, головне стежити, щоб до кошика не потрапили плоди, які почали гнити.
Насамперед, зібраний урожай треба помістити в глибоку каструлю, залити холодною водою та акуратно помити руками. Потім, їх потрібно висушити, помістивши на паперові серветки або, переклавши на друшляк.
Рецепти тернового повидла
Тернове повидло з додаванням води
Чисті ягоди слід зважити разом з кісточками. Для цього рецепту треба 3 кг сировини. Терен потрібно помістити в посудину з широким дном, налити до нього півтори склянки води та відправити на повільний вогонь на 20-25 хвилин. Ягоди з водою слід час від часу помішувати. Терен звариться тоді, коли його кісточка буде легко відходити від м’якуша. Після цього, плоди слід викласти на друшляк (найкраще підійде з перетином решітки 1,5-2 мм) і перетерти ложкою або дерев’яною лопаткою. Від отворів друшляка залежить те, яким буде повидло, якщо сіточка дуже дрібна воно вийде ніжним і однорідним. Після перетирання необхідно зважити м’якуш та сік, шкірки та кісточки не знадобляться. Пропорція соковитої ягідної маси та цукру повинна становити 1:1. Змішані складники треба ще раз поставити на плиту на 15 хвилин. Тернове повидло готове!
Густе повидло з терену
Щоб приготувати густий терновий десерт необхідно підготувати лише ягоди та цукор. Спочатку, будь-яку кількість терену слід промити та обсушити. На дно каструлі (в один шар) необхідно розмістити ягоди та поставити посудину на плиту на мінімальний вогонь. Постійно помішуючи ложкою, потрібно дочекатися доки плоди не виділять сік, і вже потім можна додавати решту терену. Тернослив повинен варитися до тих пір, доки не стане м’яким. Потім його можна перетирати через сито або друшляк з дрібною сіткою. Після цього, до густої маси потрібно додати цукровий пісок (1:1) та прогрівати повидло доки кристалики цукру повністю не розчиняться. Готове повидло, приготоване за цим рецептом, має дуже густу консистенцію, не дивлячись на те, що його не треба довго варити.
На каналі «Первый Загородный» є можливість переглянути рецепт приготування варення з терну без кісточок в домашніх умовах:
Тернове повидло з яблуками
Для приготування повидла за цим рецептом слід підготувати терен (2 кг) та свіжі яблука (1 кг). Насамперед, яблука необхідно нарізати на часточки. Чистити шкірку та видаляти насінини не потрібно. Потім складники необхідно помістити в каструлю або алюмінієву миску з широким дном. До фруктів варто долити 300 мл холодної води. Після цього, плоди мають варитися до м’якого стану протягом 25 хвилин. Далі, масу треба викласти в металеве сито та перетерти. В результаті, вийде однорідне пюре без шкірочок, кісточок та зернят. Після цієї маніпуляції фруктове пюре необхідно зважити та додати до нього таку ж кількість цукру. Ретельно перемішавши масу, її треба відправити на маленький вогонь на 15 хвилин. Не варто забувати час від часу помішувати та знімати густу піну з поверхні.
На відео від каналу «Маринчині Творинки» можна ознайомитися з рецептом яблучно-сливового повидла:
Як визначити готовність повидла
Готуючи солодкий десерт, важливо мати вміння визначати готовність смачного продукту. Це дуже просто. На холодну тарілочку, яку варто, навіть, помістити на деякий час в холодильник, потрібно покласти десертну ложку повидла. Якщо воно не буде розтікатися в різні боки, то це значить, що повидло готове.
Ще можна чайною ложкою зробити «доріжку» з десерту, на плоскій тарілці. Якщо маса не склеїлась назад, значить, солодкий десерт правильно зварений.
Як зберігати повидло
Всім хочеться, щоб повидло зберігалося якнайдовше. Для цього його необхідно розкладати, ще гарячим, в знезаражені термічним шляхом банки та закатувати стерильними кришками, а потім перевернути догори дном і накрити чимось теплим. Через 24 години заготівлю можна віднести на зберігання в темне прохолодне місце. За таких умов, повидло може бути придатним до вживання протягом 1 року.