З кожним днем господині створюють все більше нових, цікавих та незвичних рецептів. Серед них особливе місце займають десерти і домашні заготовки. Більшість таких рецептів дуже прості, але дуже смачні. Саме це поєднання дивує та приваблює. Складно повірити, але тільки рецептів приготування десертів з кавуна стільки, що вистачить на окрему куховарську книгу. Повидло з кавуна, як різновид заготовки на зиму, з’явилося відносно недавно, але варіантів його виконання декілька і зараз ми розглянемо основні рецепти приготування кавунового повидла – такої незвичної але смачної заготовки на зиму.
Інгредієнти: Кавун, Лимон, Цукор, Яблука
Зміст
Повидло з м’якоті кавуна
Ця заготовка готується виключно з червоною м’якоті кавуна і цукру. Готове повидло не дуже густим, але, все ж, це теж вважається повидлом.
Нам знадобиться:
- стигла червона м’якоть кавуна без насіння 1 кг;
- цукор 1 кг.
Як зробити повидло з кавуна
Очистіть кавун від кірки, наріжте на шматочки і видаліть насіння.
Подрібніть м’якоть блендером, складіть в каструлю, засипте цукром і перемішайте.
Поставте каструлю на плиту і уварюйте до зменшення обсягу на 2/3 від початкового.
Кавунова м’якоть в процесі варіння змінює колір від блідо-золотого, до глибоко-коричневого.
Така заготовка з кавуна вважається готовою, коли при помішуванні добре відходить від стінок каструлі.
Повидло з м’якоті кавуна з наповнювачем
Як видно з попереднього рецепту, м’якоть кавуна дуже водяниста і їй не вистачає щільності. Але багато хто з нас люблять густе повидло, яке ножем можна різати. В такому випадку, можна використовувати кавунову м’якоть в парі з іншими фруктами, в яких соку не так багато. Для цього підходять яблука, груші, персики або, навіть, гарбуз.
У моєму рецепті наповнювачем виступають яблука. Але, в зв’язку з тим, що яблука занадто солодкі, довелося додати у повидло лимон.
Складові:
- 1 кг очищеної м’якоті кавуна;
- 1 кг очищених яблук;
- 1 кг цукру;
- 1 цілий лимон.
Наріжте яблука подрібніше і змішайте їх з кавуном.
Поставте каструлю на плиту і помішуйте, поки кавуново-яблучна суміш не закипить. Зменшіть вогонь і продовжуйте варити, поки яблука не размягчаться.
Зніміть каструлю з плити і дуже акуратно занурювальним блендером подрібніть суміш у пюре. Якщо немає блендера, доведеться повозитися з ситом. Мета одна – зробити суміш однорідною, без шматочків.
Тепер можна додати цукор і уварюють повидло до потрібної густоти.
Поки повидло вариться, вимийте лимон гарячою водою. Вичавить з нього сік або дрібно поріжте його разом з шкіркою. Варіант використання лимону оберіть на свій смак. За 5-10 хвилин до готовності повидла додайте в нього лимон.
Помийте та простерилизуйте банки і розлийте в них гаряче повидло. Закрийте кришками і укутайте теплою ковдрою до повного охолодження.
Повидло з кавунових кірок
На 1 кг очищених кавунових кірок нам знадобиться:
- 1 кг цукру;
- 2 склянки води;
- ваніль, лимон, цедра за смаком.
Як готувати повидло з кавунових кірок
Потрібну нам зелену частину кавуна слід очистити від стиглої (червоної) частини і від зеленої шкірки. Дрібно порізати і скласти до каструлі.
Далі, залийте кірки водою і доведіть до кипіння.
Потім, накрийте каструлю кришкою, зменшіть газ і нехай шматочки варяться протягом години. Після чого, відкрийте кришку і перевірте ножем м’якість часточок. Якщо вони вже досить м’які, зніміть каструлю з плити і подрібніть кірки блендером.
Додайте цукор і знову продовжуйте варити повидло до готовності. За 3-5 хвилин до готовності спробуйте повидло на смак. Можливо, знадобиться додати в нього ваніль або цедру лимона лимона чи іншого цитруса за своїм смаком.
Після цього, можна закатати повидло з кавунових кірок так само, як і звичайне повидло.
Зберігати повидло з кавуна краще в прохолодному місці, або в холодильнику. У сприятливих умовах термін його зберігання становить близько 18 місяців.
Пропонуємо ще й відео-рецепт як приготувати повидло з кавуна в домашніх умовах.