Повидло з чорниці: проста і корисна заготовка на зиму - як приготувати чорничне повидло

Повидло з чорниці – проста і корисна заготовка на зиму

Лісова чорниця – дуже корисна ягода, особливо вона показана людям, які працюють за комп’ютером і зазнають постійні навантаження на очі. Сезон збору ягід не довгий, а тому, потрібно встигнути запастися достатньою кількістю чорниці, щоб заготовок з неї вистачило на всю зиму. І хоча в наш час заморожені ягоди чорниці можна придбати в магазині, рекомендую робити власні заготовки у сезон. У цій статті ми розповімо про рецепти приготування чорничного повидла. Дану зимову заготовку з успіхом можна робити як з свіжих, так і з заморожених плодів. І так, як приготувати чорничне повидло на зиму правильно, просто та швидко.

Підготовка ягід чорниці

Свіжозібрану чорницю потрібно якомога швидше пустити на переробку. Це пов’язано з тим, що ягоди дуже швидко розкисають і втрачають свою форму.

Ягоди після збору перебирають. Сильно пошкоджені і підгнилі плоди, а також, гілочки та листочки, що випадково потрапили в кошик, виключають із загальної маси.

Промивати ягоди треба у великій кількості води, виймаючи невеликі порції руками і перекладаючи їх на друшляк. Якщо ягоду ви збирали особисто, а не купували на ринку чи магазині, то чорницю можна просто сполоснути водою прямо в ситі.

Перш ніж приступати до приготування, ягодам дають трохи обсохнути.

Якщо ваша чорниця була заморожена, то їй спочатку треба дати відтаяти. Для цього, чорницю викладають в тарілку і відправляють в основний відсік холодильника. Ягода повинна повільно розморожувати протягом 10-12 годин при температурі +4…+6°С, а потім, при температурі +20…+25ºС.

Повидло з чорниці

Два базових рецепти чорничного повидла

Спосіб № 1

Один кілограм ягід в сирому вигляді подрібнюють блендером. Пюре викладають в каструлю і починають варити при постійному помішуванні на мінімальному вогні. Час варіння 15-20 хвилин. До уварених ягід додають 600 грам цукрового піску. Додають невеликими порціями, щоб цукор розчинявся швидше і рівномірніше.

Після того як кристали повністю розійдуться, повидло варять ще 5-7 хвилин. Гарячу масу розкладають в сухі стерильні банки і щільно загвинчують кришками.

Повидло з чорниці

Спосіб № 2

Два кілограми чорниць кладуть у каструлю і починають повільно нагрівати. Щоб ягода швидше розм’якла і пустила сік, можна пройтися по ній дерев’яним або металевим товкачем. Масу постійно помішують, щоб вона не пристала до дна миски. Через 15 хвилин чорницю перекладають на дрібне металеве сито і протирають дерев’яним товкачем. Приготовлене таким способом чорничне повидло виходить дуже ніжним і однорідним. Після цієї процедури в пюре починають вводити цукор невеликими порціями. Кількість підсолоджувача – 1,5 кілограма. Коли крупинки повністю розчиняться, повидло розливають по чистим баночкам. Найкраще брати тару невеликого обсягу – по 300-500 мілілітрів. Це вбереже розкриту взимку заготовку від зацукровування.

Повидло з чорниці

Пропонуємо вам і відео-рецепт приготування чорничного повидла від каналу «Смачні рецепти TV».

Повидло з чорниці з наповнювачами – варіанти приготування

Вищеописані способи заготовки повидла є базовими. На їх основі можна приготувати чорничне повидло в поєднанні з іншими ягодами або фруктами. Прикладом тому можуть послужити такі заготовки:

  • Повидло з чорниці з агрусом. Ягід агрусу беруть половину від норми чорниці. Загальна кількість плодів і цукру береться в рівних пропорціях.
  • Повидло з яблуками. Яблука перед приготуванням чистять від шкірки і насіння, а потім, проварюють до м’якості протягом 20 хвилин. Потім, до них додають чорницю і варять повидло відповідно до обраної рецептури.
  • Чорниця з суницею. Співвідношення ягід – 1:1. Чорнично-суничне повидло виходить дуже смачним і з’їдається, майже, відразу ж після приготування. У такі заготовки, при недовгому зберіганні, цукру можна класти трохи менше. На 1 кілограм плодів – 300-500 грам цукру.

Любителі поекспериментувати, можуть додати у свої чорничні заготовки трохи ванільного цукру або щіпку меленої кориці.

Повидло з чорниці