Повидло з агрусу: основні способи приготування агрусового повидла в домашніх умовах

Повидло з аґрусу: основні способи приготування агрусового повидла в домашніх умовах

Сортів аґрусу (менш відома назва ґарґачки) існує досить багато. З будь-якого з них можна готувати прекрасні заготовки на зиму. Одна з них – смачне повидло з аґрусу. Воно виходить густим і дивовижно ароматним. Наша стаття допоможе вам визначитися зі способом приготування цього смачного та корисного десерту в домашніх умовах.

Зміст

Як вибрати і підготувати аґрус

Як вже зазначалось, ягоди для приготування повидла можна брати будь-якого сорту. Але від початкового кольору сировини в результаті буде залежати колір готового повидла.

Основне і важливе правило вибору агрусу: ягоди потрібно брати не зовсім стиглі та щільні на дотик. У таких плодах найбільше природної желюючої речовини – пектину, так необхідного для приготування густого повидла. Якщо, все ж, урожай довелося збирати злегка перестиглим, то на допомогу може прийти такий магазинний продукт, як желатин.

Повидло з агрусу

Аґрус перед приготуванням ретельно промивають, видаляючи при цьому всі забруднення і потемніння. За допомогою невеликих ножиць з кожної ягідки зрізають плодоніжку і чашолистки. Процес такого очищення може зайняти досить багато часу, тому, рекомендуємо залучити до цієї справи домочадців.

Повидло з агрусу

Рецепти приготування повидла з аґрусу

Спосіб 1 – З проварених ягід

Два кілограми очищених плодів аґрусу проварюють 10 хвилин в каструлі з додаванням 1 склянки води. Після цього, гарячі ягоди перетирають через дрібне металеве сито. В однорідне пюре додають 1,5 кілограма цукрового піску і все грунтовно перемішують. Щоб довести повидло до потрібної консистенції, його варять на маленькому вогні ще близько 20 хвилин.

Готовність заготовки визначають по невеликій кількості повидла, викладеного на холодну тарілку. Якщо маса не розтікається по сторонам і тримає форму – значить готова.

Повидло з агрусу

Спосіб 2 – Повидло з аґрусового пюре

Три кілограми ягід закладають в м’ясорубку і подрібнюють в пюре. Щоб маса вийшла одноріднішою, її додатково пробивають блендером. Ягоди змішують з 2 кілограмами цукрового піску і проварюють до готовності на маленькому вогні.

Повидло з агрусу

Спосіб 3 – Повидло в мультиварці

Ягоди, 1 кілограм, подрібнюють блендером або м’ясорубкою до пюреобразного стану. У чашу мультиварки додають пюре і 800 грам цукру. Вміст миски перемішують і залишають томитися на режимі «Тушкування». Час приготування – 45 хвилин з моменту закипання рідини. Через кожні 10 хвилин масу перемішують і видаляють піну.

Спосіб 4 – Повидло на желатині

Цей спосіб прекрасно підійде, якщо зібраний урожай агрусу злегка переспів. Насамперед 30 грамовий пакетик желатину заливають 250 мілілітрами холодної кип’яченої води. Ягоди агрусу, 500 грам, проварюють з додаванням 50 мілілітрів води. Розм’яклі плоди пробивають блендером або пропускають крізь металеву решітку з дрібними отворами. До агрусу додають 250 грам цукру, і ставлять ємність з продуктами на середній вогонь. Через 20 хвилин варіння в масу додають желатин і вогонь відразу вимикають. Помилка багатьох господинь в тому, що після додавання в повидло желатину, вони продовжують тримати масу на вогні. Желатин кип’ятити не можна!

Повидло з агрусу

З якими ягодами і фруктами можна поєднувати аґрус

Повидло вийде незвичного смаку, якщо в процесі варіння до агрусу додати полуницю, малину або чорницю. Також, урізноманітнити заготовку можна яблуками, сливами, м’якоттю апельсина або лимона. Дуже красиве повидло виходить з зеленого сорти агрусу і ківі.

Детально про рецепт приготування повидла з агрусу з ківі розповідає відео-канал «Індія Аюрведа».

Для ароматизації повидла можна використовувати корицю або імбир. При цьому, прянощі можна брати, як в порошкоподібному вигляді, так і цілими шматочками. Дуже приємний смак має повидло з агрусу з додаванням ваніліну або ванільного цукру.

Як правильно зберігати аґрусове повидло

Стерильність тари – запорука гарного збереження консервації тривалий час. Ємності під повидло можна стерилізувати парою над звичайною каструлею, в мікрохвильовці або в духовці. Якщо ви готуєте повидло в мультиварці, то продезінфікувати банки можна прямо над киплячим повидлом, встановивши поверх основної ємності чашу для варіння на пару.

Готове гаряче повидло з агрусу розливають в сухі стерильні банки і закривають кришками. Зберігають заготовку протягом року в темному прохолодному місці.

Повидло з агрусу