Популярні рецепти джему з аличі - як приготувати ніжний джем з жовтої і червоної аличі без кісточок

Популярні рецепти джему з аличі – як приготувати ніжний джем з жовтої і червоної аличі без кісточок

Алича відноситься до сімейства слив і зовні на них дуже схожа. Забарвлення плодів може бути досить різноманітним, розрізняють: жовту, бордову, червону і навіть зелену аличу. Усередині плодів є велика косточка, яка, у більшості сортів, дуже погано відділяється від м’якоті. Смак плодів досить кислий, але це не заважає готувати з них дивовижні десертні заготовки. Одна з них – джем з аличі. Сьогодні ми разом розберемо усі тонкощі процесу приготування цих ласощів в домашніх умовах.

Підготовка та вибір плодів

Використовувати для джему аличу можна будь-якого кольору. При цьому, змішуючи різні сорти, можна отримати готовий продукт незвичайного відтінку.

Щільність і м’якість слив, також, не має значення. Для приготування джему можна навіть брати некондиційні плоди. Головна вимога – відсутність підгнилих місць на фруктах.

Перед приготуванням аличу ретельно миють. Якщо на плодах є особливо забруднені місця, то їх обробляють щіткою. Промиті плоди перекладають на сито і чекають, коли стече зайва рідина. Очищення плодів від кісточок в сирому вигляді – справа дуже складна і клопітка, тому, не варто ускладнювати процес приготування їх видаленням.

Джем з аличі

Смачні рецепти джему з аличі

З жовтої аличі

Чисті плоди, 1 кілограм, закладають в ємність для варіння, і заливають зовсім невеликою кількістю води. 50 мілілітрів рідини на даний обсяг фруктів буде цілком достатньо.

Джем з аличі

Миску з фруктами ставлять на вогонь і проварюють на середньому нагріві конфорки протягом 5-10 хвилин. Час приготування залежить від щільності м’якоті слив. Щоб плоди проварилися рівномірніше, їх постійно перемішують, намагаючись занурити у воду ті, що спливли на поверхню.

Як тільки алича стане водянистою на вигляд і при натисканні буде легко деформуватися, вогонь вимикають, а миску накривають кришкою і дають настоятися хвилин 20. Після цього, ще гарячі сливи викладають у металеве сито і протирають, залишаючи на поверхні лише аличевий шкурки і кісточки.

Джем з аличі

До перетертої однорідної маси засипають цукровий пісок. Його кількість залежить від ваших смакових уподобань. Зазвичай, для аличевого джему на заявлену кількість аличи я беру 1,5 кілограма цукру. Але, якщо ви не любите дуже солодкі десерти, то підсолоджувача можна класти рівнопропорційно кількості основного продукту, тобто 1:1.

Про те, як приготувати смачний джем з жовтої аличі, розповість Сергій Луканов. Відео надано каналом «Мужики на кухні!»

Джем із червоної аличі в мультиварці

Кілограм чистої аличі закладають в чашу мультиварки і заливають 100 мілілітрами води. Для бланширування основного компонента встановлюють режим «Варіння», «Варіння на парі» або «Суп» на 15 хвилин. Кришку агрегату, при цьому, тримають закритою. Після, сливи зливають разом з рідиною на дрібний друшляк або сито і починають перетирати за допомогою звичайної або дерев’яної ложки. У підсумку, вся м’якоть аличі залишається в мисці, а відходи у вигляді шкурки і кісточок – на решітці.

Джем з аличі

Аличове пюре перекладають назад в чашу мультиварки і засипають цукровим піском. Його необхідно 1,2 кілограма. Пюре перемішують і встановлюють режим «Тушкування» на 40 хвилин. Варять джем з аличі при відкритій кришці агрегату, періодично помішуючи масу.

Важливе правило: не можна використовувати мультиварку на повну потужність, заповнюючи її продуктами до верху. В кухонній помічниці найкраще варити невеликі порції джему – 1-2 кілограми максимум.

Джем з шматочками аличі

Відокремити кісточки від аличі досить проблематично, але, якщо ви вирішили зварити джем з шматочками слив, то доведеться попотіти. Для приготування такого десерту чисті плоди розрізають навпіл і вирізають з них ножем кісточку. Аличу, при цьому, можна використовувати будь-якого кольору, головне, щоб м’якоть була щільна. Підготовлені половинки засипають цукром в пропорції 1:1 і дають масі настоятися 5-6 годин.

Варіння джему з шматочками аличі відбувається поетапно, тобто, джем проварюють нетривалий час кілька разів. Спочатку миску з продуктами ставлять на вогонь і доводять сливкову масу до кипіння. П’ять хвилин варіння – вогонь вимикають і залишають джем відпочивати на 8-10 годин. Таким чином, масу прогрівають 3 рази. Воду в джем не додають, а перемішують шматочки дуже акуратно, щоб зберегти цілісність половинок.

Джем з аличі

Як зберегти аличевий джем на зиму

Заготовки розфасовують по банках в гарячому вигляді. При цьому, тару в обов’язковому порядку піддають стерилізації. Це може бути мікрохвильовка, духовка або звичайне пропарювання банок на плиті над каструлею з водою. Кришки, призначені для закупорювання джему, проварюють протягом пари хвилин в окропі. Смачний і ароматний аличевий джем, при дотриманні правил консервації, може зберігатися в темному прохолодному приміщенні до двох років.

Джем з аличі