Гіркий полин – це лікарська рослина, яка допомагає в лікуванні різноманітних хвороб, а також широко використовується в кулінарії. Тому, якщо є можливість, варто заготовувати таку лікарську рослину. І зараз ми розкажемо, як правильно це зробити.
Інгредієнти: Полин
Перед тим, як сушити полин, треба його зібрати. Оскільки вам потрібен лише гіркий – зверніть увагу на квіти. У гіркого вони жовті, а у звичайного – зелено-червоні. І у звичайного квіти ростуть колосками, а у лікарського – окремими суцвіттями.
Зміст
Де знайти полин
Лікувальну рослину знайти складніше, ніж звичайну. Але все одно є багато місць, де вона росте – луки, галявини, узбіччя доріг. Також полин можна зустріти і біля будинків.
Це відео присвячене особливостям та лікарським властивостям полину:
Як і коли збирати сировину полину
Завжди збирайте полин подалі від заводів, трас, залізничних шляхів. Намагайтеся зривати рослини в суху погоду, бо вологий полин сушити складно і він може зіпсуватися.
Збирати рослини треба з липня по серпень. Найбільше користі буде з тих рослин, які тільки почали квітнути. Для збору використовуйте ножиці, ніж або секатор, зрізайте пагони довжиною 25-30 сантиметрів. Бажано обирати молоді тонкі рослини.
Також можна збирати тільки листя, але цей спосіб збору потребує набагато більше часу.
Вдома переберіть полин, приберіть зів’ялі пагони. Мити рослини не треба ні в якому разі.
Це відео присвячене збору полину:
Як сушити траву полину
Щоб висушити полин, треба взяти папір, викласти його на рівній поверхні, на нього розкласти стебла в один шар та поставити в сухому, добре провітрюваному приміщенні, де на полин не буде потрапляти пряме сонячне проміння. Більшість використовує для цього горище або веранду.
Траву треба перевертати кілька разів на день. В середньому, полин сушиться 7-10 днів. Якщо стебла почали ламатися, а листя легко перетирається в порошок – полин готовий для довготривалого зберігання.
Також можна сушити полин в електросушарці при температурі 45 градусів за Цельсієм. Час сушіння становить 7-10 годин.
Використання полину
Для абсенту
Для приготування цього алкогольного напою використовується листя та квіти, бо в них більше ефірної олії, ніж в стеблі.
Це відео присвячене полину, що збирається саме для абсенту:
Для лазні
Пучки треба сушити квітами вниз, а потім розвішувати такі букети в лазні. Вологе гаряче повітря активізує виділення з полину ефірних олій і фітонцидів.
А щоб приготувати ванну, треба залити полин окропом, а потім додати в воду. На 200 літрів води потрібно 200 грам сухої трави.
У кулінарії
Для кулінарії можна використовувати полин звичайний. Після сушки треба перетворити листя в порошок і можна посипати ним рибу та м’ясо.
Як зберігати полин
У полину гіркий смак і пряний аромат.
Для зберігання можна використовувати банки з темного скла або з жесті. Кришки повинні герметично закриватися. В такій тарі полин повністю захищений від сонячного світла, тому він не втрачає своїх корисних властивостей.
Термін придатності становить 1-2 роки, але краще щороку поновлювати запаси.