Полин гіркий: як сушити траву в домашніх умовах – збирання та заготівля полину на зиму

Гіркий полин – це лікарська рослина, яка допомагає в лікуванні різноманітних хвороб, а також широко використовується в кулінарії. Тому, якщо є можливість, варто заготовувати таку лікарську рослину. І зараз ми розкажемо, як правильно це зробити.

Перед тим, як сушити полин, треба його зібрати. Оскільки вам потрібен лише гіркий – зверніть увагу на квіти. У гіркого вони жовті, а у звичайного – зелено-червоні. І у звичайного квіти ростуть колосками, а у лікарського – окремими суцвіттями.

Як сушити полин

Де знайти полин

Лікувальну рослину знайти складніше, ніж звичайну. Але все одно є багато місць, де вона росте – луки, галявини, узбіччя доріг. Також полин можна зустріти і біля будинків.

Це відео присвячене особливостям та лікарським властивостям полину:

Як і коли збирати сировину полину

Завжди збирайте полин подалі від заводів, трас, залізничних шляхів. Намагайтеся зривати рослини в суху погоду, бо вологий полин сушити складно і він може зіпсуватися.

Як сушити полин

Збирати рослини треба з липня по серпень. Найбільше користі буде з тих рослин, які тільки почали квітнути. Для збору використовуйте ножиці, ніж або секатор, зрізайте пагони довжиною 25-30 сантиметрів. Бажано обирати молоді тонкі рослини.

Також можна збирати тільки листя, але цей спосіб збору потребує набагато більше часу.

Вдома переберіть полин, приберіть зів’ялі пагони. Мити рослини не треба ні в якому разі.

Як сушити полин

Це відео присвячене збору полину:

Як сушити траву полину

Щоб висушити полин, треба взяти папір, викласти його на рівній поверхні, на нього розкласти стебла в один шар та поставити в сухому, добре провітрюваному приміщенні, де на полин не буде потрапляти пряме сонячне проміння. Більшість використовує для цього горище або веранду.

Траву треба перевертати кілька разів на день. В середньому, полин сушиться 7-10 днів. Якщо стебла почали ламатися, а листя легко перетирається в порошок – полин готовий для  довготривалого зберігання.

Як сушити полин

Також можна сушити полин в електросушарці при температурі 45 градусів за Цельсієм. Час сушіння  становить 7-10 годин.

Використання полину

Для абсенту

Для приготування цього алкогольного напою використовується листя та квіти, бо в них більше ефірної олії, ніж в стеблі.

Це відео присвячене полину, що збирається саме для абсенту:

Для лазні

Пучки треба сушити квітами вниз, а потім розвішувати такі букети в лазні. Вологе гаряче повітря активізує виділення з полину ефірних олій і фітонцидів.

А щоб приготувати ванну, треба залити полин окропом, а потім додати в воду. На 200 літрів води потрібно 200 грам сухої трави.

Як сушити полин

У кулінарії

Для кулінарії можна використовувати полин звичайний. Після сушки треба перетворити листя в порошок і можна посипати ним рибу та м’ясо.

Як зберігати полин

У полину гіркий смак і пряний аромат.

Як сушити полин

Для зберігання можна використовувати банки з темного скла або з жесті. Кришки повинні герметично закриватися.  В такій тарі полин повністю захищений від сонячного світла, тому він не втрачає своїх корисних властивостей.

Термін придатності становить 1-2 роки, але краще щороку поновлювати запаси.