Ароматна і стигла ягода полуниці прекрасно поєднується з соковитим і солодким апельсином. З цих двох основних складових я сьогодні вирішила приготувати смачний корисний сирий джем, який не потребує варіння по дуже простому домашньому рецепту.
Інгредієнти: Апельсин, Лимон, Лимонна кислота, Полуниця, Цукор
На відміну від джемів, які готуються при тривалому варінні ягід, ця заготовка не така густа, але зате в ній на 100% зберігаються всі вітаміни.
Складові:
- ягоди полуниці – 700 гр;
- апельсин – 350 гр;
- кислота лимонна (або 2 ст.л. лимонного соку) – 0,5 ч.л.;
- пісок цукровий – 1 кг.
Як закрити полуницю без варіння
Стиглі червоні ягоди насипаємо в велике сито або друшляк і гарненько промиваємо під струменем холодної води. Не поспішайте витягати їх з друшляка (сита), потрібно, що б з ягід добре стекла вода.
Потім, викладаємо полуницю на рівну поверхню і ретельно відбраковує зіпсовані, м’яті і просто некрасиві ягоди.
Якщо ягоди не перебирати, сирий джем може швидко забродити і зберегти полуницю на зиму без варіння не вийде. Тому, поставтеся дуже відповідально до цього етапу.
У перебраних цілих красивих ягідок видаляємо хвостики.
Щоб приготувати апельсин, потрібно очистити його від шкірки, видалити грубі залишки білих перетинок (знаходяться під шкіркою) і розділити фрукт на часточки.
Якщо блендер (комбайн) у Вас потужний (як в моєму випадку), шкірку з апельсинових часточок видаляти немає необхідності.
При недостатній потужності комбайна або якщо плануєте подрібнювати інгредієнти джему на м’ясорубці апельсинові часточки потрібно очистити. І так, подрібнюємо в блендері апельсин до стану пюре.
Потім, в чашу блендера укладаємо полуницю і перемелюємо ягоди разом з апельсином.
Отриману масу висипаємо у велику миску з нержавійки (або емальовану), додаємо лимонну кислоту (сік лимона), цукор і перемішуємо до повного розчинення цукру.
Сирий полуничний джем готовий. Перед розфасовкою його в банки, нехай він постоїть при кімнатній температурі дві-три години. За цей час цукор остаточно розчиниться.
Банки і кришки потрібно простерилізувати будь-яким зручним для Вас способом.
Після вистоювання джем ще раз перемішуємо і розфасовуємо у стерильні банки і закупорюють.
Корисний і смачний джем з полуниці і апельсина можна подавати до чаю, поливати ним сирники, ліниві вареники. На його основі дуже просто можна приготувати смачний кисіль.
Зберігати сирий полуничний джем можна в холодильнику не більше двох місяців. Якщо плануєте більш тривале зберігання сирого джему, то цукор потрібно додавати в пропорції 2 кг цукру на 1 кг перемелених ягід.