Полуниця на зиму без варіння або сирий джем з полуниці – рецепт заготовки з фото

Ароматна і стигла ягода полуниці прекрасно поєднується з соковитим і солодким апельсином. З цих двох основних складових я сьогодні вирішила приготувати смачний корисний сирий джем, який не потребує варіння по дуже простому домашньому рецепту.

На відміну від джемів, які готуються при тривалому варінні ягід, ця заготовка не така густа, але зате в ній на 100% зберігаються всі вітаміни.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Складові:

  • ягоди полуниці – 700 гр;
  • апельсин – 350 гр;
  • кислота лимонна (або 2 ст.л. лимонного соку) – 0,5 ч.л.;
  • пісок цукровий – 1 кг.

Як закрити полуницю без варіння

Стиглі червоні ягоди насипаємо в велике сито або друшляк і гарненько промиваємо під струменем холодної води. Не поспішайте витягати їх з друшляка (сита), потрібно, що б з ягід добре стекла вода.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Потім, викладаємо полуницю на рівну поверхню і ретельно відбраковує зіпсовані, м’яті і просто некрасиві ягоди.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Якщо ягоди не перебирати, сирий джем може швидко забродити і зберегти полуницю на зиму без варіння не вийде. Тому, поставтеся дуже відповідально до цього етапу.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

У перебраних цілих красивих ягідок видаляємо хвостики.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Щоб приготувати апельсин, потрібно очистити його від шкірки, видалити грубі залишки білих перетинок (знаходяться під шкіркою) і розділити фрукт на часточки.

Якщо блендер (комбайн) у Вас потужний (як в моєму випадку), шкірку з апельсинових часточок видаляти немає необхідності.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

При недостатній потужності комбайна або якщо плануєте подрібнювати інгредієнти джему на м’ясорубці апельсинові часточки потрібно очистити. І так, подрібнюємо в блендері апельсин до стану пюре.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Потім, в чашу блендера укладаємо полуницю і перемелюємо ягоди разом з апельсином.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Отриману масу висипаємо у велику миску з нержавійки (або емальовану), додаємо лимонну кислоту (сік лимона), цукор і перемішуємо до повного розчинення цукру.

Сирий полуничний джем готовий. Перед розфасовкою його в банки, нехай він постоїть при кімнатній температурі дві-три години. За цей час цукор остаточно розчиниться.

Банки і кришки потрібно простерилізувати будь-яким зручним для Вас способом.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Після вистоювання джем ще раз перемішуємо і розфасовуємо у стерильні банки і закупорюють.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Корисний і смачний джем з полуниці і апельсина можна подавати до чаю, поливати ним сирники, ліниві вареники. На його основі дуже просто можна приготувати смачний кисіль.

Полуниця на зиму без варіння або сирої джем з полуниці

Зберігати сирий полуничний джем можна в холодильнику не більше двох місяців. Якщо плануєте більш тривале зберігання сирого джему, то цукор потрібно додавати в пропорції 2 кг цукру на 1 кг перемелених ягід.