Ароматний мармелад з ягід полуниці можна зробити самостійно. Рецептів приготування цього десерту існує безліч, але я сьогодні підготувала добірку кращих варіантів, на основі різних компонентів. Вивчивши цей матеріал, ви зможете легко та просто зробити полуничний мармелад в домашніх умовах.
Інгредієнти: Агар-агар, Желатин, Пектин, Полуниця, Сироп, Цукор, Цукрова пудра
Зміст
Способи приготування мармеладу з полуниці
На агар-агарі
- полуниця – 300 грам;
- цукровий пісок – 4 столових ложки;
- вода – 100 мілілітрів;
- агар-агар – 2 чайних ложки.
Агар-агар заливаємо теплою водичкою і залишаємо в спокої на 15 – 20 хвилин.
Тим часом ягоди промиваємо, перебираємо і видаляємо чашолистки.
Ягоди пробиваємо блендером до однорідної консистенції.
Пюре змішуємо з цукром і кип’ятимо на невеликому вогні протягом 2 – 3 хвилин. Після цього в масу додаємо розчин агар-агар, і кип’ятимо вміст каструлі, при постійному помішуванні, ще 2 хвилини.
Поки маса охолоджується, займемося ємностями для мармеладу. Невеликий лоток вистилаємо харчовою плівкою або папером для випічки. Пергамент бажано злегка протерти ватним диском, змоченим в рослинній олії. Якщо ви використовуєте силіконову форму, то попередньої обробки поверхні не потрібно.
Охололу до 50 – 60 градусів ягідну масу викладаємо у форму, і даємо їй повністю охолонути при кімнатній температурі. Готовий мармелад витягаємо з форми, нарізаємо шматочками і, при бажанні, обсипаємо цукром.
Відео-рецепт від каналу «Готуємо з Іриною Хлебниковою» розповість про те, як приготувати фруктові мармеладні цукерки на агар-агар
На желатині без варіння
- полуниця свіжа – 300 грам;
- цукрова пудра – 250 грам;
- желатин – 20 грам;
- вода – 250 мілілітрів;
- лимонна кислота – 0,5 чайної ложки.
Найдоступніший спосіб виготовлення мармеладу – з використанням желатину. Його потрібно попередньо замочити в холодній воді. Щоб порошок повністю набряк, знадобиться 30 – 35 хвилин.
Очищені ягоди полуниці складаємо в ємність, додаємо цукор і лимонну кислоту. Масу подрібнюємо блендером до однорідності протягом 3 – 5 хвилин. Її залишимо на деякий час в стороні, щоб кристали цукру повністю розійшлися.
Після цього в полуничне пюре вводимо розчин желатину, перемішуємо і доводимо до кипіння, але не кип’ятимо. Масу відразу знімаємо з вогню і розливаємо по формах.
Мармелад на основі желатину найкраще зберігати в холодильнику, так як при кімнатній температурі він може «потекти».
На пектині
- полуниця свіжа – 250 грам;
- сироп глюкози – 40 мілілітрів;
- пектин яблучний – 10 грам;
- цукор – 250 грам;
- лимонна кислота – 1/2 чайної ложки.
На підготовчому етапі потрібно лимонну кислоту розчинити в половині столової ложки води, а пектин змішати з невеликою кількістю цукру, взятим із загального обсягу.
Полуничне пюре поставимо на середній вогонь і невеликими порціями введемо пектин з цукром. Проваримо масу протягом пари хвилин, а потім додамо ту кількість цукрового піску, що залишився, та сироп глюкози. Масу проварюємо 7 – 8 хвилин, перемішуючи її дерев’яною лопаткою, щоб не пригоріла.
Після цього в пюре вводимо розчин лимонної кислоти і грунтовно перемішуємо. Готовий мармелад викладаємо у форми, змащені олією, і даємо охолонути протягом 8 – 10 годин.
З цілими ягодами всередині
- полуниця – 300 грам;
- цукровий пісок – 4 столових ложки;
- вода – 300 мілілітрів;
- агар-агар – 2 чайних ложки (4 – 5 грам).
Для початку підготуємо ягоди: промиємо і очистимо їх від зеленних частин. Всю кількість полуниці розділимо порівну на 2 частини. Першу будемо використовувати для приготування сиропу, а другу частину заллємо готовим мармеладом.
У киплячу воду викладаємо 150 грам полуниці і варимо її 10 – 15 хвилин. Шумівкою виловлюємо варені ягідки, а в полуничний відвар додаємо цукровий пісок. Варимо сироп хвилин 5, а потім охолоджуємо його до температури 25 – 30 градусів.
Другу частину полуниці розкладаємо у порційні силіконові форми. Дуже зручно використовувати для цього форми для приготування льоду.
Агар-агар розчиняємо в невеликій кількості води і виливаємо в солодкий сироп. Рідину залишилося тільки прокип’ятити протягом пари хвилин і розлити по формах на полуницю.
З чого можна зробити полуничний мармелад
Варіантів може бути декілька:
- Для приготування цих ласощів можна використовувати полуничний сироп, куплений в магазині або той, що залишився, наприклад, після приготування цукатів.
- Полуничний сік – відмінна альтернатива сиропу. Його змішують з цукром і вводять загусники.
- Якщо у вас в морозилці залишилися запаси замороженого пюре з полуниці, то його також можна використовувати для приготування мармеладу.
Відеоролик від каналу «Umeloe TV» представляє вашій увазі рецепт мармеладу з лакриці і полуничного сиропу на желатині