Пекінська капуста – користь і шкода для організму. Властивості, калорійність і які вітаміни в пекінській капусті.

Пекінська капуста (її також називають салатною капустою) відноситься до сімейства капустяних. Батьківщиною цієї рослини вчені вважають Китай. Завдяки своїм властивостям, які поєднують користь зелених листкових салатів і смак білокачанної капусти, вона стала популярною по всьому світу.

Пекінську капусту цінують за наявність у її складі великої кількості вітамінів і мінералів, які не втрачаються при тривалому зберіганні.

Спектр використання пекінської капусти вкрай широкий: медицина, кулінарія, лікування і профілактика різних захворювань.

Існує три види цієї капусти: листкова, напів-качанна й качанна.

Калорійність пекінської капусти складає 12 кал на 100 грамів продукту.

За своїм смаком і вмістом поживних речовин цей овоч значно випереджає більшість своїх “братів” із сімейства капустяних. У ній сконцентрована значна кількість вітамінів і мінералів, необхідних для нормальної людської життєдіяльності.

пекінська капуста

У своєму складі пекінська капуста містить воду, вуглеводи, білки, каротин, лимонну кислоту, великий спектр вітамінів (С, В1, В2, В6, РР). Також вона може похвалитися наявністю корисних макро- та мікроелементів, таких як натрій, калій, фосфор, магній, марганець, фтор тощо. Проте її візитівкою є лізин – амінокислота, яка сприяє швидкому відновленню тканин і має противірусну властивість.

Пекінську капусту рекомендують вживати при ожирінні, цукровому діабеті, захворюваннях серця, гіпертонії і атеросклерозі, оскільки вона має відповідні цілющі та дієтичні якості.

Також цей овоч прекрасно стабілізує роботу нервової системи, знімає головний біль, допомагає у боротьбі із хронічною втомою, здатний виводити із організму важкі метали.

Пекінську капусту можна сміливо назвати овочем, який дарує довголіття. Вміст у її складі значної кількості відповідної амінокислоти дає їй можливість підвищувати імунітет та сприяти відновленню захисних сил організму.

Відомим є факт про те, що пекінська капуста оновлює плазму крові.

Вчені давно довели здатність пекінської капусти позитивно впливати на роботу травної системи. Багато дієтологів рекомендують цей продукт своїм пацієнтам, які мають на меті скинути зайву вагу. Завдяки великому вмісту клітковини, пекінська капуста легко засвоюється людським організмом, що особливо корисно людям, які страждають ожирінням.

У виключних випадках пекінська капуста може нашкодити здоров’ю людини: її не можна застосовувати при підвищеній кислотності, а також у деяких випадках захворювань травної системи.

пекінська капуста

Листя пекінської капусти слугує гарним аналогом салатної зелені. Її також квасять, засолюють, маринують і сушать – усе залежить від вашого смаку.