Пастила з макухи: огляд найкращих рецептів приготування домашньої пастили з макухи

Після приготування різних соків часто лишається макуха. І її можна не викидати, а зробити з неї смачну пастилу. Ми розкажемо про технологію приготування солодощів на прикладі яблучної макухи, а в кінці приведемо рецепти пастили з інших фруктів.

Як зробити пастилу з яблучної макухи

  • яблучна макуха – 1 кілограм;
  • цукровий пісок – 150 грамів;
  • вода – 50 грамів.

Щоб використати макуху для пастили, віджимайте яблука без шкірки та насіння.

Пастила з макухи

Візьміть макуху, викладіть в пательню з товстим дном чи таз. Розімніть шматочки руками. Якщо бачите великі – подрібніть їх ножем.

Далі додайте воду та кип’ятіть 5 хвилин, прикривши кришкою. Якщо жмихи надто сухі – збільшіть кількість води в два рази.

Далі додайте цукор, перемішайте та уварюйте 15-20 хвилин. Маса має стати густішою і трохи зменшитися в об’ємі. Постійно мішайте пюре дерев’яною лопаткою, аби воно не пристало до дна і стін.

Далі треба сушити пастилу. Є три способи, кожен з яких можна спокійно використовувати, бо результат виходить однаковий. змінюється лише час, витрачений на сушіння.

  • В духовці. Викладіть масу на деко, закрите пергаментом або силіконовим килимком. Товщина шару повинна бути 4-5 міліметрів. Сушіть з причиненими дверцятами. Спочатку виставте температуру 180 градусів за Цельсієм і сушіть 20 хвилин. Потім зменшіть до 60-ти градусів за Цельсієм та сушіть до готовності.
  • У електросушарці. Візьміть спеціальні лотки для пастили чи просто викладіть масу на решітки, закриті пергаментом. Ввімкніть максимальну температуру 65-70 градусів за Цельсієм і сушіть до готовності. Лотки обов’язково змастіть олією (щоб пастила не прилипала). Якщо їх кілька – час від часу міняйте місцями.
  • На повітрі. Пастилу просто виставте на балкон або на підвіконня. Щоб комахи не зіпсували солодощі, їх треба обережно накрити тканиною, але так, щоб вона не торкалася до поверхні. Так пастила буде сушитися 4-5 днів.

Пастила з макухи

Коли пастила буде готова її можна порізати на шматочки або скрутити в рулетики. Зберігати солодощі треба в пластиковому контейнері або скляній банці.

Це відео присвячене смачній домашній пастилі з яблучної макухи:

Рецепти домашньої пастили з макухи

Приготування пастили з інших інгредієнтів таке ж, як і з яблучної макухи. Тому далі ми наводимо лише інгредієнти.

Яблучно-персикова пастила

  • яблучна макуха – 500 грамів;
  • персикова макуха – 500 грамів;
  • цукровий пісок – 3 столових ложки.

Сливова пастила з сіллю

  • сливова макуха – 1 кілограм;
  • сіль – 0,5 чайної ложки.

Проваріть макуху, протріть через сито, щоб позбутися шкірок і додайте сіль. Потім відправляйте сушитися.

Пастила з макухи

Пастила з слив з медом, кунжутом і ваніллю

  • сливова макуха – 500 грам;
  • мед – 3 столові ложки;
  • кунжут – 1 столова ложка;
  • ваніль – на кінчику ножа.

Зробіть пюре з яблук, протріть крізь сито, аби звільнити від шкірок. Додайте мед і ваніль, викладіть на деко, посипте кунжутом та поставте сушитися.

Пастила з макухи

Пастила з яблучної і сливової макухи з медом, маком та кунжутом

  • сливова макуха – 500 грамів;
  • яблучна макуха – 500 грамів;
  • мед – 5 столових ложок;
  • мак – 1 столова ложка;
  • кунжут – 1 столова ложка;
  • ваніль – на кінчику ножа.

Пастила сливово-яблучна з корицею, медом і кокосовою стружкою

  • сливова макуха – 500 грам;
  • яблучна макуха – 500 грам;
  • мед – 5 столових ложок;
  • кориця – до смаку;
  • кокосова стружка – 2 столових ложки.

Пастила з яблучної макухи з корицею

  • яблучна макуха – 500 грамів;
  • кориця – за смаком.

Пастила з макухи

Пастила з слив і яблук з насінням, волоськими горіхами і ваніллю

  • сливова макуха – 300 грамів;
  • яблучна макуха – 300 грамів;
  • насіння соняшнику – 1 столова ложка;
  • подрібнені волоські горіхи – 1 столова ложка;
  • ваніль – на кінчику ножа.

Пастила з макухи вишні і персика

  • вишнева макуха – 500 грамів;
  • персикова макуха – 500 грамів.

В цьому відео ви зможете побачити як робити пастилу з вишні: