Після приготування різних соків часто лишається макуха. І її можна не викидати, а зробити з неї смачну пастилу. Ми розкажемо про технологію приготування солодощів на прикладі яблучної макухи, а в кінці приведемо рецепти пастили з інших фруктів.
Інгредієнти: Волоський горіх, Кунжут, Макуха, Спеції, Цукор
Як зробити пастилу з яблучної макухи
- яблучна макуха – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 150 грамів;
- вода – 50 грамів.
Щоб використати макуху для пастили, віджимайте яблука без шкірки та насіння.
Візьміть макуху, викладіть в пательню з товстим дном чи таз. Розімніть шматочки руками. Якщо бачите великі – подрібніть їх ножем.
Далі додайте воду та кип’ятіть 5 хвилин, прикривши кришкою. Якщо жмихи надто сухі – збільшіть кількість води в два рази.
Далі додайте цукор, перемішайте та уварюйте 15-20 хвилин. Маса має стати густішою і трохи зменшитися в об’ємі. Постійно мішайте пюре дерев’яною лопаткою, аби воно не пристало до дна і стін.
Далі треба сушити пастилу. Є три способи, кожен з яких можна спокійно використовувати, бо результат виходить однаковий. змінюється лише час, витрачений на сушіння.
- В духовці. Викладіть масу на деко, закрите пергаментом або силіконовим килимком. Товщина шару повинна бути 4-5 міліметрів. Сушіть з причиненими дверцятами. Спочатку виставте температуру 180 градусів за Цельсієм і сушіть 20 хвилин. Потім зменшіть до 60-ти градусів за Цельсієм та сушіть до готовності.
- У електросушарці. Візьміть спеціальні лотки для пастили чи просто викладіть масу на решітки, закриті пергаментом. Ввімкніть максимальну температуру 65-70 градусів за Цельсієм і сушіть до готовності. Лотки обов’язково змастіть олією (щоб пастила не прилипала). Якщо їх кілька – час від часу міняйте місцями.
- На повітрі. Пастилу просто виставте на балкон або на підвіконня. Щоб комахи не зіпсували солодощі, їх треба обережно накрити тканиною, але так, щоб вона не торкалася до поверхні. Так пастила буде сушитися 4-5 днів.
Коли пастила буде готова її можна порізати на шматочки або скрутити в рулетики. Зберігати солодощі треба в пластиковому контейнері або скляній банці.
Це відео присвячене смачній домашній пастилі з яблучної макухи:
Рецепти домашньої пастили з макухи
Приготування пастили з інших інгредієнтів таке ж, як і з яблучної макухи. Тому далі ми наводимо лише інгредієнти.
Яблучно-персикова пастила
- яблучна макуха – 500 грамів;
- персикова макуха – 500 грамів;
- цукровий пісок – 3 столових ложки.
Сливова пастила з сіллю
- сливова макуха – 1 кілограм;
- сіль – 0,5 чайної ложки.
Проваріть макуху, протріть через сито, щоб позбутися шкірок і додайте сіль. Потім відправляйте сушитися.
Пастила з слив з медом, кунжутом і ваніллю
- сливова макуха – 500 грам;
- мед – 3 столові ложки;
- кунжут – 1 столова ложка;
- ваніль – на кінчику ножа.
Зробіть пюре з яблук, протріть крізь сито, аби звільнити від шкірок. Додайте мед і ваніль, викладіть на деко, посипте кунжутом та поставте сушитися.
Пастила з яблучної і сливової макухи з медом, маком та кунжутом
- сливова макуха – 500 грамів;
- яблучна макуха – 500 грамів;
- мед – 5 столових ложок;
- мак – 1 столова ложка;
- кунжут – 1 столова ложка;
- ваніль – на кінчику ножа.
Пастила сливово-яблучна з корицею, медом і кокосовою стружкою
- сливова макуха – 500 грам;
- яблучна макуха – 500 грам;
- мед – 5 столових ложок;
- кориця – до смаку;
- кокосова стружка – 2 столових ложки.
Пастила з яблучної макухи з корицею
- яблучна макуха – 500 грамів;
- кориця – за смаком.
Пастила з слив і яблук з насінням, волоськими горіхами і ваніллю
- сливова макуха – 300 грамів;
- яблучна макуха – 300 грамів;
- насіння соняшнику – 1 столова ложка;
- подрібнені волоські горіхи – 1 столова ложка;
- ваніль – на кінчику ножа.
Пастила з макухи вишні і персика
- вишнева макуха – 500 грамів;
- персикова макуха – 500 грамів.
В цьому відео ви зможете побачити як робити пастилу з вишні: