Ківі – фрукт, який можна зустріти в магазинах майже цілий рік. Ціна на нього часто «кусається», але бувають випадки, коли торговельні мережі надають на даний продукт хороші знижки. Як же зберегти придбані запаси ківі? Відмінний варіант – зробити з цього екзотичного фрукта пастилу. Ці ласощі повністю зберігає смак і корисні речовини ківі, що особливо цінно. Отже, як приготувати домашню пастилу з ківі.
Інгредієнти: Банан, Ківі, Цукор, Цукрова пудра
Зміст
Вибір фруктів
Купуючи ківі в магазині, потрібно обов’язково знати правила вибору смачних і стиглих плодів:
- Запах стиглого ківі ніжний, з відтінками цитруса;
- Стиглий плід щільний на дотик, але не твердий;
- Шкірка гладенька і щільна. Темніші плями і зморщеність шкурки говорить про те, що плід старий або підгнилий.
Вибирати фрукт потрібно поштучно, обмацуючи і оглядаючи кожен плід. Купуючи ківі, упакований в загальний пакет, існує велика ймовірність отримати кілька некондиційних екземплярів.
Підготовка фруктів
Куплені ківі добре промивають під проточною одою і сушать паперовими рушниками.
Далі фрукти чистять від шкірки. Робити це можна за допомогою невеликого ножа, зрізуючи шкірку, або за допомогою чайної ложки, вишкрібаючи м’якоть з розрізаних навпіл часточок.
Рецепти приготування пастили з ківі
Натуральна пастила з ківі без цукру
Очищені фрукти нарізають невеликими шматочками і пробивають занурювальним блендером до однорідної консистенції. Фруктову масу розкладають на промаслений папір і відправляють сушитися
Пастила з ківі з цукром
- ківі – 1 кілограм;
- цукор – 100 грам.
Фрукти перетирають крізь сито або подрібнюють блендером до однорідного стану. До пюре додають цукор і ретельно все перемішують. Крупинки цукру в пастилі не повинні зустрічатися. Солодку фруктову масу викладають на піддони і сушать будь-яким із способів, перерахованих нижче.
Пастила без кісточок
Фруктову масу перед сушінням пропускають через сито з дрібними гратами. Для полегшення процесу, використовують столову ложку або кухонну лопатку. У пюре, звільнене від кісточок, додають цукор або цукрову пудру до смаку.
Пастила з ківі з медом
У пюре з ківі замість цукру можна додати рідкий мед. Його кількість береться в залежності від ваших смакових уподобань. Приблизне співвідношення: на 1 кілограм ківі береться 150 грам рідкого меду.
Пастила з ківі з бананом
Фрукти чистять, ріжуть і подрібнюють блендером до однорідної маси. Далі додають цукровий пісок і перемішують до повного розчинення крупинок. Фруктово-цукрову масу поміщають на листи і сушать до готовності.
Канал «Ezidri Master» представляє вашій увазі відео – Приготування пастили з бананів і ківі
Начинки для пастили з ківі
Доповнити або кардинально змінити смак готового продукту можна, додавши в пастилу з ківі пюре інших фруктів. Відмінно поєднуються з ківі: гранат, вишня, хурма, ананас, груша і диня. Також можна додати подрібнені волоські горіхи, мигдаль або фундук.
Дивіться відео від каналу «Сімейна кухня» – Пастила “Мультифрут” з ківі, банана і груші
Як сушити пастилу з ківі
Щоб фруктова маса не прилипала до піддонів, їх застеляють папером для випічки, змащеним тонким шаром рослинної олії. Способів висушування пюре з ківі існує декілька:
- На сонці. Ємності з пастилою виставляють на сонці і сушать її до готовності протягом 5 – 8 днів. На ніч тару потрібно заносити в приміщення, щоб паста не зволожилася ранковою росою.
- В духовці. Сушать пастилу з ківі в духовій шафі при температурі 100 градусів. При цьому в отвір дверцят духовки вкладають рушник або прихватку, щоб залишався невеликий зазор, що дозволяє повітрю циркулювати. Час сушіння, в середньому, становить від 3 до 8 годин.
- У електросушарці. Температурний режим агрегату встановлюється на максимальному рівні – це, приблизно, 70 градусів. Сушать пастилу з ківі на спеціальних піддонах або на звичайних решітках, постеливши на них обріз пекарського паперу.
Готова пастила вважається добре просушеною, якщо вона не прилипає до рук.
Як зберігати пастилу
Готову пастилу в теплому вигляді скручують рулетиком і пересипають шаром цукрової пудри. Зберігають продукт, як при кімнатній температурі в скляній банці під кришкою, так і в холодильнику. Якщо запаси пастили зроблені на кілька місяців вперед, то краще за все буде її заморозити. Для цього рулети загортають в харчову плівку і складають в герметичний пакет.