Пастила з кавуна: як приготувати смачну кавунову пастилу в домашніх умовах

Пастила з кавуна: як приготувати смачну кавунову пастилу в домашніх умовах

Пастилу можна готувати практично з будь-яких фруктів і ягід. Потрібно лише правильно підібрати рецепт і не бояться експериментувати. Дуже красиву і смачну пастилу можна приготувати навіть з кавуна. Хтось готує пастилу тільки з соку кавуна, хтось виключно з м’якоті, а ми подивимося обидва варіанти.

Пастила з кавунової м’якоті

Буває, що на ринку ви зробили невдалий вибір і вам підсунули не солодкий, або сильно перезрілий кавун. У перезрілих кавунів м’якоть швидше нагадує мочалку, вона м’яка і волокниста. Такі кавуни не дуже смачні і виправити цей смак неможливо, але можна зробити з нього пастилу.

Вимийте гарненько кавун, витріть рушником і наріжте його на шматочки.

пастила з кавуна

Видаліть насіння, подрібніть блендером і гарненько відіжміть весь сік. Спробуйте м’якоть, і якщо вона не дуже солодка, додайте в неї пару ложок меду. У вас повинна вийти рідка «кашка» з кавунової м’якоті.

пастила з кавуна

Приготуйте сушилку, змастіть лотки для пастили рослинною олією, викладіть м’якоть кавуна і розрівняйте ложкою. Шар повинен бути не товще 0,5 см, інакше пастила буде занадто грубою. Сушити кавунову пастилу в електросушарці слід при температурі +55 градусів 4 години, потім знизити температуру до 40 градусів і досушувати до готовності.

пастила з кавуна

Пастила з кавунової м’якоті зберігає свій рожевий колір і нею навіть можна прикрашати десерти.

Пастила з кавунового соку

З кавунового соку варять мед, і при приготуванні пастили технологія та ж сама.

У вас же залишився сік від попереднього рецепта? Гарненько його відфільтруйте через марлю, складену вдвічі і перелийте в каструлю.

Увімкніть самий тихий вогонь і уварюйте сік дуже повільно. Кавун при кипінні дає піну і її потрібно час від часу знімати шумівкою. Час варіння залежить від солодкості самого кавуна. Солодший уварюється трохи швидше, але в будь-якому випадку, розраховуйте не менше ніж на 3 години варіння. Консистенція повинна бути як у квіткового меду.

пастила з кавуна

В середньому, з трьох кілограм кавунового соку виходить 450 грам кавунового меду. У процесі варіння кавуновий мед дещо темніє, поступово перетворюючись з ніжно-рожевого в золотисто-коричневий. Це нормально.

пастила з кавуна

Застеліть деко папером для випічки, змастіть його рослинною олією і вилийте кавунову масу на деко тонким шаром.

Увімкніть духовку на температуру +100 градусів і поставте деко в духовку. Дверцята не закривайте і сушіть пастилу близько 6-8 годин.

Перевірте ступінь сухості пастили рукою. Доторкніться акуратно долонею до центру пастили, і якщо рука залишилася сухою, значить пастила готова. Якщо ж ні, то трохи зменшіть температуру і досушіть при більш низькій температурі.

пастила з кавуна

Готову пастилу наріжте квадратиками, присипте цукровою пудрою і можете пробувати, який з рецептів вам сподобався більше.

Як приготувати пастилу і висушити її в електросушарці, дивіться на відео: