Горобина – це зимовий смаколик не тільки для синичок та снігурів. Я впевнена, що ви чули про старовинні рецепти настоянок на горобині, або про горобинове варення? І напевно в дитинстві робили собі намисто з горобини і пробували на смак ці кисло-солодкі терпкі яскраві ягоди. Тепер же давайте згадаємо бабусині рецепти і приготуємо пастилу з горобини.
Інгредієнти: Червона горобина, Чорноплідна горобина
Для пастили можна використовувати чорноплідну горобину і звичайну червону.
Смак і колір пастили при цьому буде дещо різний, але їстівними є обидва види горобини. Рекомендую вам самим приготувати і спробувати, яка пастила і з якої горобини вам більше припаде до душі.
В ідеалі горобину для пастили потрібно збирати після перших заморозків, хоча вона вважається дозрілої задовго до них. Просто, після невеликого обмороження ягоди стають м’якшими і набувають особливого присмаку. Можна трохи схитрувати, обірвати їх раніше і приморозив горобину в морозильній камері. Тільки не перетримаєте, адже горобина повинна не перетворитися в крижинки, а лише покритися інеєм і потім відтанути.
Пастила з чорноплідної горобини з яблуками
Ягоди горобини відокремте від кистей, вимийте, розкладіть на лотку і залиште в морозильній камері на 2 години. За цей час очистіть і поріжте яблука. Шматочки яблук краще робити дрібніші, так вони швидше зваряться.
Співвідношення інгредієнтів для приготування пастили:
- 1кг горобини;
- 1кг яблук;
- 1 кг цукру.
Змішайте в мисці яблука, горобину, цукор і перемішайте.
Накрийте таз кришкою, або тканиною і залиште годин на 5-6 в теплому місці. За цей час ягоди горобини відтають, пустять сік і цукор трохи розчиниться.
Варити пастилу з горобини потрібно в кілька етапів:
Довести до кипіння, варити 15-20 хвилин і остудити.
Блендером збийте масу, знову доведіть до кипіння, проваріть і остудіть. І так до тих пір, поки «варення» не стане густим, як повидло, стане тягучим і легко відставатиме від стінок.
Сушити пастилу можна просто на кухонному столі, якщо є місце. Розстеліть на столі папір для випічки, або харчову плівку, розмажте пастилу тонким шаром, і залиште до повного висихання.
Самостійно вона сохне 3-4 дні, але можна прискорити цей процес в духовці, або електросушарці.
Якщо ви будете сушити пастилу в духовці, то обов’язково застеліть деко папером для випічки, змастіть його будь-якою рослинною рафінованою олією і викладіть ложкою «варення» на лист.
Від товщини шару залежить час сушіння пастили, але в будь-якому випадку, робити шар товще одного сантиметра не варто.
У духовці потрібно виставити саму мінімальну температуру, встановити в неї деко і не закриваючи дверцята сушити до готовності.
Готовність пастили визначається просто на дотик. Акуратно доторкніться пальцями до центру пастили. Якщо пальці залишилися сухими і чистими, значить пастила готова. Її можна скрутити в рулет, або нарізати відразу на цукерки.
Буває, що пастила все ж прилипає до паперу і відокремити її дуже складно. В цьому випадку переверніть лист і побризкайте на папір водою. Можна з пульверизатора. Через хвилину ви легко знімете папір і не пошкодите пласт пастили.
Смак у горобинової пастили дуже незвичайний. Приємна кислинка робить пастилу не такою приторною, а запах горобини і зимова свіжість залишає незабутні відчуття.
Пастили з горобини містить дуже багато вітамінів, і це чудове блюдо для вегетаріанців, для тих хто на дієті, або просто хоче підтримати свій організм у зимовий час.
Як приготувати вегетаріанську пастилу з чорноплідної горобини, дивіться на відео: