Брусниця – це лісова ягода, яка містить в собі велику кількість корисних речовин. Як відомо, в процесі сушіння вітаміни і мінерали зберігаються майже в повному обсязі, тому ми пропонуємо вам заготовити частину врожаю брусниці у вигляді пастили. Це дуже смачні ласощі, які легко замінюють цукерки. Найкращі рецепти приготування пастили з брусниці ви знайдете в цій статті.
Інгредієнти: Брусниця, Мед, Цукор, Чорниця, Яблука
Зміст
Два способи приготування брусничного пюре
Основа пастили – це фруктове або ягідне пюре.
Ягоди перед застосуванням перебирають і промивають під проточною водою. Пюре можна зробити двома основними способами:
- З сирих ягід. Для приготування «живої» пастили, ягоди пюрирують в сирому вигляді. Для цього їх пробивають блендером до максимально однорідної консистенції. При бажанні, залишки шкурок можна видалити, процідивши пюре крізь сито з дрібною решіткою.
- З пропарених ягід. Тут теж існує кілька варіантів дій:
- Брусницю поміщають в казанок з товстими стінками. Ємність щільно закривають кришкою і ставлять її в духовку. Витриматися в духовці брусниця повинна при температурі 70 – 80 градусів до повного розм’якшення. Зазвичай на це йде години 3.
- Ягоди складають у ємність з широким дном, підійде велика каструля або таз, і заливають невеликою кількістю води. Вода повинна тільки трохи покривати дно ємності. Потім ягоди нагрівають і, при постійному помішуванні, бланшують до того моменту, поки вони не пустять сік. На це піде, приблизно, 10 хвилин.
Пропарені ягоди подрібнюють блендером і, при необхідності, протирають через сито.
Способи сушіння пастили
Пастилу можна сушити, як природним способом, так і з допомогою нагрівальних приладів.
У спекотну і суху погоду найкраще сушити брусничну пастилу на сонці. Для цього на піддони розстеляють папір, змащений олією. Поверх розкладають ягідну масу, шаром не більше 4 міліметрів. Після того, як пастила загусне, її перевертають на іншу сторону.
Щоб прискорити процес сушіння, можна скористатися духовою шафою. Ємності для сушіння також застеляються промасленим пергаментом, а пастила викладається невеликим шаром. Сушка відбувається при температурі 80 – 90 градусів, з відкритими дверцятами духовки.
Дивіться відео від каналу Євгена Ареф’єва «Готуємо корисно і смачно» – Як висушити пастилу в духовці
Спрощення сушіння пастили допоможе забезпечити електрична сушарка для овочів і фруктів. Деякі моделі цього агрегату забезпечені спеціальними лотками для приготування пастили, але якщо у вашій сушарці їх немає, то підійдуть звичайні листи пекарського паперу, вирізані за формою сушарки. Сушать пастилу на максимальному температурному режимі, періодично переставляючи лотки місцями для більш рівномірного просихання.
Дивіться відео від каналу Євгена Ареф’єва «Готуємо корисно і смачно» – Пастила з ягід в сушарці
Рецепти приготування брусничної пастили
Натуральна пастила без цукру
Пюре для такої пастили роблять будь-яким з вищеописаних способів, але варіант без термічної обробки вважається найбільш корисним. Ягідну масу викладають на листи і відправляють сушитися.
Пастила з брусниці з цукром
- брусниця – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 200 грам.
У ягідне пюре додають цукор і, постійно перемішуючи, домагаються повного розчинення кристалів. Потім ємність з ягідною масою ставлять на вогонь, і уварюють вміст, приблизно, наполовину. Далі, масу сушать будь-яким з представлених способів.
Брусничная пастила з медом
- брусниця – 1 кілограм;
- мед – 400 грам.
Пюре з брусниці проціджують і уварюють на вогні. Після цього масу остуджують до температури 50 – 60 градусів і вводять в неї мед. Найкраще використовувати ріпаковий мед, так як він дуже добре кристалізується.
Пастила з яблуками і брусницею
- яблука – 6 штук;
- брусниця – 4 склянки;
- цукровий пісок – 300 грам.
Яблука для цієї пастили краще брати кисло-солодких сортів, наприклад, «Антонівка». Їх пропарюють разом з брусницею до розм’якшення, а потім пюрирують. Ягідно-фруктову масу, при бажанні, пропускають через сито, щоб видалити залишки шкірки. У тепле пюре додають цукровий пісок і, перемішуванням, домагаються його повного розчинення. Після цього пастилу розкладають по пергаменту і відправляють сушитися.
«Жива» брусничная пастила з чорницею
- брусниця – 1 кілограм;
- чорниця – 500 грам;
- цукровий пісок – 300 грам.
Ягоди у свіжому вигляді перекручують через м’ясорубку і змішують з цукром. Після цього солодку ягідну масу розкладають на піддони, і сушать до готовності.
Способи зберігання пастили
Пастилу знімають з паперу та скручують в рулет або нарізають у формі геометричних фігур. Зверху шматочки можна посипати цукровою пудрою. Зберігають таку заготовку в скляній банці в холодильнику. Для більш тривалого збереження, пастилу заморожують в герметичному пакеті.