Пастила з Білого наливу з білком: Белевська яблучна пастила за старовинним рецептом

Пастила з Білого наливу з білком: Белевська яблучна пастила за старовинним рецептом

Білий налив відноситься до ранньостиглих сортів яблук. Плоди дуже солодкі й ароматні, але термін зберігання у них зовсім не довгий. Відразу ж після дозрівання яблука обсипаються на землю і починають гнити. Доводиться в екстреному порядку обробляти масу яблук, варити джеми, компоти, і намагатися якось урізноманітнити асортимент заготовок. Адже набридає щодня їсти одне й те саме, а яблука дуже корисні для організму. Так давайте розширимо наш асортимент, за рахунок пастили.

пастила з білого наливу

Найсмачнішу пастилу готують за старовинним рецептом, і називається ця пастила «Белевська». Вона м’яка і ніжна. Її не соромно поставити на стіл і здивувати гостей яблучною пастилою, яку ви приготували самі, своїми руками.

Белевська пастила з білого наливу

Для приготування Бєлєвської пастили потрібні яблука кисло-солодких сортів, і «білий налив» для цього прекрасно підійде.

На 3 кг яблук потрібно:
4 великих яйця (бажано домашніх і дуже свіжих);
400 грам цукру;
100 грам цукрової пудри (для обсипання)

Вимийте і висушіть яблука, розріжте їх навпіл, видаліть серцевину разом з насінням і зріжте шкірку.

Складіть яблука в товстостінну посуд з кришкою, і при температурі + 150-180 градусів запікайте їх у духовці до повного розм’якшення.

Поки яблука запікаються, відокремте білки від жовтків і збийте білки в густу міцну піну.

Витягніть яблука з духовки, перекладіть їх в глибоку миску і починайте збивати блендером, або міксером до стану пюре. Яблука повинні не просто подрібнитися, але і трохи збільшиться в об’ємі, і так само стати значно світлішими.

пастила з білого наливу

Розділіть білкову масу на дві частини. Одну частину акуратно введіть в яблучне пюре і збивайте ще 10 хвилин, а другу поставте в холодильник. Вона нам знадобиться трохи пізніше.

пастила з білого наливу

Застеліть 2 деки вощеним папером, викладіть на них яблучне пюре і акуратно розрівняйте ложкою.

Увімкніть духовку на температуру +100 градусів, встановіть в неї обидва деки і сушіть з відчиненими дверцятами на протязі двох годин. Час від часу заглядайте в духовку і переставляйте листи місцями.

Витягніть пастилу з духовки, відокремте від паперу і розріжте кожен корж на 4 частини.

пастила з білого наливу

Дістаньте білки, що залишилися з холодильника, додайте в них сік половини лимона і знову трохи збийте.

Якщо коржі охололи, то можна приступати до формування пастили. Промажьте кожен шар білковою масою і кладіть їх один на інший, зовсім як при приготуванні торта.

пастила з білого наливу

Висоту пастили можете регулювати самостійно, але більше чотирьох шарів робити не варто.

Тепер нам знову знадобиться духовка. Приготуйте деко з пекарським папером. Покладіть на деко пастилу, і досушіть її при температурі +90 градусів протягом години.

пастила з білого наливу

Дістаньте пастилу з духовки, присипте цукровою пудрою і нехай охолоне.
Розріжте пастилу на шматочки і пригощайте своїх близьких яблучної пастилою з «Білого наливу».

пастила з білого наливу

Як приготувати «Бєлевську яблучну пастилу», дивіться на відео: