Аличу також називають сливою розчепіреною. Плоди цієї ягоди можуть бути жовтими, червоними і навіть темно-бордовими. Незалежно від кольору, алича містить велику кількість корисних речовин. З усіх способів заготовки на зиму, самим заощадливим для збереження вітамінів і мікроелементів є сушіння. Сушити аличу можна як окремими ягодами, так і у вигляді пастили.
Інгредієнти: Алича, Мед, Цукор, Яєчний білок
Пастила з аличі в подальшому може подаватися як самостійне десертне блюдо, додаватися в подрібненому вигляді в супи і салати, а також подаватися разом зі скибочками сиру. Мінімальна кількість цукру в цій заготівлі, робить страву універсальною.
Зміст
Рецепти приготування пастили з аличі
«Жива» пастила з аличі з медом без варіння
Складові:
- алича – 1 кілограм;
- мед – 200 мілілітрів;
- рослинна олія – 1 столова ложка.
Приготування:
Аличу промивають, а потім сушать на паперових рушниках.
З ягід видаляють кісточки, а м’якоть перекручують крізь м’ясорубку або подрібнюють блендером до однорідної консистенції.
Потім в ягідну масу вводять рідкий мед і все ретельно перемішують.
Таку пастилу краще сушити природним способом, на сонці, так як корисні властивості меду не переносять нагрівання понад 60 градусів.
Піддон застеляють промасленим пергаментом, викладають на нього аличеву масу і виставляють на балкон або надворі на сонці. При жаркій погоді пастила може просохнути за 2 – 4 дні. На ніч піддони прибирають в приміщення, а вранці знову виносять на сонце.
Готову пастилу знімають з паперу та скручують трубочкою.
Дивіться відео від каналу «kliviya777» – Сливова пастила (пряна). Робимо цукерки з пастили.
Пастила з цукром
Складові:
- алича – 1,5 кілограма;
- цукровий пісок – 4 столових ложки;
- вода – 4 столових ложки;
- рослинна олія – 1 столова ложка.
Приготування:
Аличу можна використовувати абсолютно будь-якого кольору. Головне, щоб ягоди були стиглими, без гнилі і ушкоджень. Насамперед аличу промивають під проточною водою і відкидають на друшляк.
Потім плоди перекладають в каструлю або сотейник з товстим дном. Щоб ягоди не пригоріли, додають невелику кількість води. Ягоди, при постійному помішуванні, починають бланшувати на маленькому вогні протягом 10 – 15 хвилин. В ході цієї процедури шкірка у аличі полопається, а ягідна маса перетвориться в кашоподібний стан.
Аличу перекладають на металеве сито з дрібним перетином і починають перетирати з допомогою дерев’яної лопатки або ложки. У підсумку, виходить аличевепюре, повністю звільнене від кісточок і шкірки.
До ягідної маси додають цукровий пісок і все гарненько перемішують. Якщо маса вийшла занадто рідкою, то її уварюють на невеликому вогні до загустіння.
Сушити таку пастилу можна як природним способом, так і за допомогою духовки або електросушарки. Детальніше розглянемо останній варіант.
Якщо сушильний апарат забезпечений спеціальними лотками для приготування пастили, то аличеве пюре викладають на них. Якщо ж спеціальних ємностей немає, то решітки сушарки застеляють папером для випічки, вирізаним за розміром лотків. Щоб ягідна маса не прилипала, поверхню паперу змащують олією.
Час сушіння варіюється від 5 до 12 годин і залежить від товщини ягідної маси.
Дивіться відео від каналу «Вегетаріанська і пісна кухня Олени» – Фруктова пастила з яблук і слив
Пастила з аличі з яєчними білками
Складові:
- алича – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 200 грам;
- яєчний білок – 1 штука;
- вода – 100 мілілітрів;
- рослинне масло – 1 столова ложка.
Нриготування:
Перебрану і промиту ягоду проварюють з додаванням води до м’якості.
Потім ягідну масу перетирають через сито, звільняючись від кісточок і шкірки.
До пюре додають 150 грам цукру і перемішують його до повного розчинення. Солодку ягідну масу перекладають у миску з товстими стінками і уварюють до загустіння і зменшення в об’ємі вдвічі.
До яєчного білка додають цукор, що залишився. Яйце збивають за допомогою міксера до утворення щільної піни.
У трохи охолоджене аличеве пюре додають білки і все ще раз ретельно перемішують.
Деко застеляють папером для випічки, не забуваючи змастити його олією без запаху. Зверху викладають білково-аличеву масу шаром 1,5 – 2 сантиметри.
Сушать пастилу в духовці при температурі 85 – 90 градусів. Щоб вологе повітря могло спокійно виходити з духовки, дверцята тримають відкритими, приблизно, на два пальці. Можна покласти в зазор кухонну прихватку.
Корисні поради при виготовленні домашньої пастили
Щоб полегшити приготування домашньої пастили, скористайтеся наступними порадами:
- Розподіляючи ягідну масу по піддону для сушіння, намагайтеся з країв її викладати більш товстим шаром. Це дозволить сушитися продукту рівномірно.
- Фруктову пастилу ближче до кінця сушки слід перевернути на іншу сторону для того, щоб нижній шар також просох.
- Якщо папір прилип до готового продукту, то трохи змочіть його водою, а потім акуратно зніміть.
- Чим тонший шар пастили, тим швидше вона просохне, і тим довше буде зберігатися.
Як зберігати пастилу
Пастила може зберігатися в холодильнику до 1 року. Для цього продукт, скручений в трубочки, поміщають в скляні банки або пластикові контейнери і щільно закривають кришкою. Також, готову пастилу можна заморозити, упакувавши її в герметичні пакети.