Айва зараз не є рідкістю на полицях наших магазинів, але не всі знають, як її можна вживати. Адже це корисний продукт при недокрів’ї і запальних процесах. Хтось додає її в супи і м’ясні страви, хтось варить варення, але дітей потрібно завжди дивувати і вони із задоволенням їдять “айвові цукерки” або пастилу.
Інгредієнти: Айва
Підготовка айви для приготування пастили проходить трохи довше, ніж для звичайних яблук, але тим не менш, результат того вартий.
Розміри і форма айви не мають значення, головне – щоб вона була стигла. Вимийте, обсушіть айву і поріжте її на четвертинки. Видаліть серцевину і засипте в каструлю з киплячою водою.
Через 15 хвилин, шумівкою акуратно витягніть шматочки айви і видаліть шкірку. Після такого варіння вона злізе тонким шаром і ви не втратите дорогоцінну м’якоть.
Товкачем, або блендером пюріруйте шматочки айви до стану однорідної маси і додайте цукор. На 1 кілограм айви потрібно не менше 800 грам цукру. Аромат і терпкість у айви є, а ось солодкості не вистачає.
Знову починайте уварювати пюре. Воно повинно бути дуже густе і тягуче. На це зазвичай йде близько години, якщо кип’ятити його на дуже слабкому вогні. Для перевірки зачерпніть ложкою пюре з дна таза, і ви повинні при цьому побачити дно таза.
Додайте корицю, сік лимона, перемішайте і викладіть тонким шаром на силіконовий лист для випічки. Розрівняйте ножем і залиште сохнути пастилу на добу в теплому і сухому місці.
Прискорити сушку пастили можна за допомогою духовки. Увімкніть духовку на температуру +90 градусів, і не закриваючи дверцята підсушуйте пастилу протягом 2-4 годин, в залежності від товщини шару пастили.
Наріжте готову пастилу на ромбики, або квадратики, обваляйте в цукровій пудрі і можете кликати маленьких дегустаторів.
А то що вони не з’їдять відразу, складіть в пластикові або скляні ємності і щільно закрийте кришками.
Не бійтеся експериментувати, і обов’язково спробуйте приготувати пастилу, або мармелад з айви. А як це зробити, дивіться на відео: