Таке блюдо як Аджаб сандал користується величезною популярністю не тільки в Грузії (власне, це національне грузинське блюдо), але і в інших країнах. Це овочеве блюдо дуже смачне, повне вітамінів, улюблене тими, хто тримає піст. Готують його влітку, тому, що основні складові (баклажани і болгарський перець) саме влітку завжди доступні і недорогі.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Зелень петрушки, Кінза, Оцет, Пекучий перець, Помідори, Сіль, Соняшникова олія, Цибуля
А як себе порадувати цією стравою взимку, коли баклажани дорогі і вирощені вони не в відкритому грунті? Цей рецепт заготовки знадобиться для тих, хто хоче взимку відкрити банку і просто “довести до розуму” Аджаб сандал, додавши відсутні інгредієнти.
Відразу хочеться внести дуже важливі уточнення з приводу того, яка класична заготовка для Аджаб сандалу. В інтернеті – величезна кількість домашніх рецептів цього блюда і складовими в них зустрічаються рис і морквина? Ні в якому разі туди не додаємо ні перше, ні друге. Класика Аджаб сандалу: баклажани, болгарський перець, перець чилі, помідори, цибуля, петрушка, кінза і картопля. З усього перерахованого вище, виключаючи картоплю, і будемо робити в домашніх умовах напівфабрикат цієї смачної страви.
Співвідношення баклажанів до решти продуктів, приблизно, один до чотирьох, тобто, якщо ми беремо 4 кіло баклажанів, то нам необхідно один кілограм болгарського перцю і цибулі (в рівних пропорціях). У цій страві цибулі повинно бути багато! Зелень і перець чилі важать зовсім небагато, їх вагу не будемо враховувати.
Як приготувати Аджаб сандал на зиму
Готувати заготовку починаємо з того, що на баклажанах ретельно обрізаємо шкірку, складаємо в миску і добре посипаємо сіллю, залишаємо на пару годин, щоб сіль витягнула з баклажанів неприємну і шкідливу гіркоту.
Уже коли будемо безпосередньо готувати заготовку, баклажани потрібно дуже добре віджати, нехай вони стануть виглядати непрезентабельно, але зате гіркота з них піде, практично, повністю.
Поки синенькі випускають гіркоту, займемося помідорами. Складаємо їх в глибоку миску, заливаємо окропом, хвилин через десять зливаємо воду і знімаємо з них шкірку. Окріп, яким ми обдали томати, дозволить нам без труднощів їх почистити. Довільно ріжемо очищені помідори на невеликі шматочки і складаємо на дно каструльки, в якій будемо варити нашу зимову заготовку для Аджаб сандалу.
Цибулю потрібно порізати невеликими кубиками, болгарський перець – тонкими смужками, так він буде симпатично виглядати в заготівлі в банках. Перець беремо зелений і червоний (жовтий втрачає колір при консервуванні і не такий красивий).
Цибулю беремо тільки білу, ні в якому разі не рожеву (рожевий стане неприємно-сірого кольору і він жорсткуватий). На слабкому вогні на сковорідці, додавши рослинне масло, тушкуємо цибулю і перець до розм’якшення.
Як тільки віджали баклажани, складаємо їх в каструлю до помідорів, туди ж додається цибуля і болгарський перець.
Перець чилі ріжеться тонкими кільцями (можна з насінням, якщо любите “погарячіше”) і теж кидається в каструлю.
На дуже слабкому вогнику, постійно акуратно перемішуючи, варимо цю суміш до повної м’якості баклажан. Орієнтир по тривалості варіння тримаємо на них.
Додаємо дрібно порізану петрушку і кінзу, проварюємо хвилину-дві.
У гарячому вигляді розкладаємо в баночки, тут же ставимо на стерилізацію (близько півгодини).
Перед тим, як прилаштувати кришки на банках нашої заготовки, туди необхідно додати кілька крапель оцтової есенції, це важливо! Це додатковий захист, щоб наш Аджаб сандал не зіпсувався взимку. Солити не потрібно, сіль, якою ми посипали баклажани на самому початку, частково вбралася і її, цілком, досить для зберігання.
Приготування цієї заготовки – перший крок до того, щоб взимку побалувати себе Аджаб сандалом. Другий, важливий пункт – зберігання нашої консервації. Консервовані баклажани дуже примхливі в плані зберігання і, поряд з бездоганною чистотою при приготуванні, важливо те, що зберігати такі заготовки потрібно в прохолодному і повністю недоступному для денного світла місці. Кращим місцем буде льох або спеціальна шафа в самому темному і прохолодному місці в будинку.
Ну а тепер про те, як приготувати взимку Аджаб сандал по-грузинськи до кінця. Для цього потрібно всього лише зварити картоплю, порізану на невеликі кубики. Зливши воду додати в неї нашу домашню заготовку, довести все це до кипіння, посолити на ваш смак. Їмо блюдо гарячим або холодним, кому як більше подобається. За вікном йде сніг, холодно, а ми насолоджуємося прекрасною і корисною грузинською стравою!