А ви знаєте, що серед продуктів, а точніше залишків від продуктів, які ми завжди викидаємо, є дуже багато того, з чого можна зробити неймовірно смачні страви. От, наприклад, кірки кавуна. Здавалося б, це просто відходи, а, насправді, ідеальний продукт для приготування смачнючого мармеладу. Тому якщо ви хочете спробувати створити шедевр з кірок кавуна – пропонуємо вам прості і дуже смачні рецепти.
Інгредієнти: Желатин, Кавунові кірки, Цукор
Є два простих способи приготувати мармелад з кірок кавуна..
Перший варіант
Необхідно взяти такий набір продуктів:
- кірки кавуна – 1 кг;
- лимон – 1 штука;
- цукор – 1,5 кг;
- сода – 1,5 чайної ложки;
- ваніль за смаком.
Кавуни очищають від м’якоті та зеленої шкірки.
Наріжте кірки соломкою, кубиками, на фігурні шматочки, використовуючи спеціальний ніж, слідкуйте щоб всі шматки були приблизно однакового розміру.
Наберіть в ємність 5 склянок теплої води і додайте харчову соду. Потім покладіть туди нарізані шматочки кірок кавуна. Кірки повинні бути повністю покриті водою. Тому, якщо води недостатньо, то треба додати ще рідини і соди. У цьому розчині кірки потрібно вимочувати 5-6 годин.
Злийте воду з содою і добре промийте корки під холодною водою.
Зваріть сироп: 3 склянки води на 0,5 кг цукру. Опустіть кірки в гарячий сироп, доведіть до кипіння і лишіть варитися протягом 15 хвилин.
Приберіть каструлю з вогню, закрийте кришкою, загорніть в рушник і лишіть настоюватися протягом 8-10 годин.
Коли мине необхідний час, знову треба проварити кірки в сиропі. Слідкуйте за тим, наскільки вони стають прозорими і пружними.
Після того, як кірки стануть повністю прозорими, додайте в каструлю цукор, що залишився, цедру лимона, ваніль і знову проваріть до повного розчинення цукру.
Викладіть мармеладки, щоб вони охололи і сироп стік. Обваляйте кожен шматочок в цукровій пудрі, і подавайте на стіл.
Можна перетворити мармелад на смачне і незвичне варення. Для цього треба скласти трохи готових мармеладових шматочків в банки та залити сиропом.
Другий спосіб
Цей варіант більш нагадує звичайний рецепт приготування мармеладу і готується трохи швидше, ніж перший. До кірок кавуна можна додавати шкірочки з цитрусових фруктів. Вони фарбують безбарвні кірки і додають смак. Співвідношення корок і цитрусових довільне.
- очищені кірки кавуна – 0,5 кг;
- грейпфрут, апельсин, лимон – 0,5 кг;
- цедра (шкірка) одного апельсина;
- цукор – 1 кг;
- желатин – 60 г.
Шкірки кавуна чистять, ріжуть та подрібнюють до стану пюре за допомогою блендера.
Вичавіть сік з цитрусових в склянку. Потрібно не менше 3 склянок рідини, тому, сік можна змішувати з водою, аби отримати потрібний об’єм. Додайте кавунове пюре, цукор і варіть на слабкому вогні протягом години. Не забувайте помішувати пюре, щоб воно не пригоріло.
Розведіть желатин в воді і додайте його в каструлю з кірками. Водночас можна додати апельсинову цедру.
Доведіть пюре до кипіння і дайте йому вихолонути. Щоб прискорити процес треба енергійно помішувати пюре. Мармелад треба розлити по формах, доки він теплий. Бо якщо він охолоне, то застигне прямо в каструлі.
Застеліть деко пекарським папером, або харчовою плівкою і вилийте в нього мармеладову масу. Поставте деко в прохолодне місце для застигання.
Готовий мармелад треба порізати на шматочки, обваляти кожен шматочок в цукровій пудрі. Страва готова. Смачного!
Ознайомтеся з одним варіантів приготування мармеладу з кавунових кірок на цьому відео: